Zábery ruských obrnených transportérov presúvajúcich sa ako posily do Charkovskej oblasti, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany. FOTO: Reuters/Russian Defence Ministry
StoryEditor

Rusi utekajú z Charkovskej oblasti, na hranici je niekoľkokilometrový rad

09.09.2022, 19:34
Autor:
ČTKČTK

Pred ruským hraničným priechodom Logačevka v Belgorodskej oblasti vznikol rad utečencov z Charkovskej oblasti s dĺžkou troch až štyroch kilometrov, uviedol spravodajca agentúry RIA Novosti.

Rusmi dosadené úrady vyhlásili evakuáciu civilistov z Kupjansku, Iziumu a mestečka Velykyj Burluk v Charkovskej oblasti, kde pokračuje ukrajinská ofenzíva. Kupjansk a Izium sú pokladané za dôležité dopravné križovatky, od ktorých závisí zásobovanie značnej časti ruských okupačných vojsk na východe Ukrajiny. Ukrajinské jednotky podľa proruského "gubernátora" ostreľujú všetky obývané obce v Charkovskej oblasti, čím mal najskôr na mysli Ruskom okupovanú časť tohto regiónu na severovýchode Ukrajiny.

"(Evakuácia) sa koná hlavne z mesta Kupjansk a z mesta Izium. Teraz prišli správy, že Veľký Burluk sa ocitol pod delostreleckou paľbou, a preto boli ľudia samozrejme vyzvaní, aby odišli do bezpečnejších miest," povedal v ruskej televízii Vitalij Gančev, ktorého agentúra TASS citovala ako šéfa Charkovskej oblasti.

image

Zajali Ukrajinci vysokopostaveného ruského generála? Preverujeme to, znie z Kyjeva

"Každá (Rusmi okupovaná) obec v Charkovskej oblasti je pod masívnou delostreleckou paľbou," vyhlásil Gančev podľa TASS.

Rusi na oplátku znovu ostreľovali Charkov, zrejme z raketometov Uragan. V centre druhého najväčšieho ukrajinského mesta zranili 14 civilistov, vrátane troch detí vo veku troch, 11 a 15 rokov, uviedol ukrajinský gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Pred ruským hraničným priechodom Logačevka v Belgorodskej oblasti vznikol rad utečencov z Charkovskej oblasti s dĺžkou troch až štyroch kilometrov, uviedol spravodajca agentúry RIA Novosti. Na oslobodené územia v Charkovskej oblasti sa vrátila ukrajinská polícia, ktorá zisťuje informácie o vojnových zločinoch a kolaborantoch, uviedla ukrajinská správa.

Rusmi dosadený náčelník Kupjansku Maxim Gubin v televízii tvrdil, že ukrajinské jednotky z amerických raketometov HIMARS ostreľujú civilné objekty a civilistov. Do mesta sa podľa Gubina pokúšajú preniknúť „diverzanti“ z ukrajinskej armády.

image

Rusi priznali, že Ukrajina dosiahla v Charkovskej oblasti významné víťazstvo. Posielajú tam posili

"Ruské sily držia Kupjansk nehľadiac na ťažkú ​​situáciu," napísala ruská štátna agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Gubina, podľa ktorého front prechádza obcou Ševčenkove.

Gančev ešte vo štvrtok ráno tvrdil, že ukrajinské jednotky pokúšajúce sa obkľúčiť mesto Balaklija boli odrazené. Ale večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil oslobodenie tohto mesta, odkiaľ už cez deň ukrajinskí vojaci zdieľali zábery na sociálnych sieťach.

Kremeľ odmietol ukrajinskú ofenzívu okomentovať a odkázal novinárov na ruské ministerstvo obrany. To podľa agentúry Interfax zverejnilo zábery kolón ruských kamiónov s delami a obrnených transportérov presúvajúcich sa ako posily do Charkovskej oblasti.

Veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj dnes podľa agentúry Unian potvrdil, že ukrajinské sily postupujú vpred tak v Charkovskej oblasti, ako aj na juhu krajiny.

01 - Modified: 2022-09-09 14:14:43 - Feat.: 1 - Title: Na oslobodené územia v Charkovskej oblasti sa vrátila ukrajinská polícia. Vyšetruje zločiny okupantov 02 - Modified: 2022-09-09 08:42:45 - Feat.: 1 - Title: Za tri dni sme v Charkovskej oblasti postúpili o 50 kilometrov. Rusi majú významné straty, tvrdí Kyjev 03 - Modified: 2022-09-08 19:50:37 - Feat.: 1 - Title: Oslobodili sme desiatky obcí, ide o viac ako tisíc kilometrov štvorcových nášho územia, vyhlásil Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:02