Poľský premiér Mateusz Morawiecki a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pózujú pri pamätnej tabuľke. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina si uctila štátnikov, ktorí ju podporujú vo vojne s Ruskom. Vrátane českého premiéra Fialu

09.09.2022, 22:15
Autor:
TASRTASR

Jedna z pamätných tabuliek je venovaná prezidentovi Levitsovi a druhá premiérovi Morawieckému, bývalému podpredsedovi poľskej vlády Jaroslawovi Kaczyňskému, českému premiérovi Petrovi Fialovi a bývalému predsedovi slovinskej vlády Janezovi Janšovi.

Štátnici z Česka, Lotyšska, Poľska a Slovinska majú od piatku tabuľky so svojím menom na Aleji  odvahy na Námestí ústavy v ukrajinskej metropole Kyjev. Uvádza sa to na webovej stránke ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ako informovala agentúra PAP, tabuľky odhalil ukrajinský prezident v prítomnosti poľského premiéra Mateusza Morawieckého a lotyšského prezidenta Egilsa Levitsa.  

Jedna z pamätných tabuliek je venovaná prezidentovi Levitsovi a druhá premiérovi Morawieckému, bývalému podpredsedovi poľskej vlády Jaroslawovi Kaczyňskému, českému premiérovi Petrovi Fialovi a bývalému predsedovi slovinskej vlády Janezovi Janšovi.

Zelenskyj vysvetlil, že na Aleji odvahy sa objavujú mená vodcov štátov, ktorých "národy sú s nami od začiatku až do konca, do víťazného konca." Dodal, že Ukrajina je a bude vďačná tým štátom a národom, ktoré ju podporovali vo vojnových časoch.

Agentúra PAP pripomenula, že Morawiecki pricestoval na Ukrajinu v prvých dňoch vojny rozpútanej Ruskom 24. februára. Spolu s ním navštívili Kyjev aj premiéri Fiala a Janša, ako aj podpredseda poľskej vlády Kaczyňski.

"Bol to jeden z najťažších momentov vojny. Keď lídri mnohých krajín ešte neverili vo vlastnú bezpečnosť, mali sme (tu, v Kyjeve) veľmi odvážny tím," povedal Zelenskyj.

Na Aleji odvahy je aj tabuľka s menom poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Nainštalovali ju tam v auguste počas jeho návštevy v Kyjeve, pripomenula agentúra PAP.

Lotyšský prezident v piatok počas svojej návštevy v Kyjeve odovzdal prezidentovi Zelenskému najvyššie vojenské vyznamenanie Lotyšskej republiky - Viestursov rad.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 03 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 05 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:19