Ľudia sledujú automobil nesúci rakvu britskej kráľovnej Alžbety na Royal Mile v Edinburghu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rakva s kráľovnou Alžbetou II. dorazila do Edinburghu, v meste čakajú davy ľudí

11.09.2022, 17:29
11.09.2022, 18:12
Autor:
ČTKČTK

Celú 280 kilometrov dlhú trasu z Balmoralu do Edinburghu dnes lemovali desaťtisíce ľudí, ktorí prišli vzdať panovníčke posledný hold.

Smútočná kolóna vezúca rakvu s kráľovnou Alžbetou II., ktorá dnes dopoludnia vyrazila zo zámku Balmoral na Škótskej vysočine, dorazila po šiestich hodinách do paláca Holyroodhouse v Edinburghu. S kráľovnou, ktorá vo štvrtok zomrela vo veku 96 rokov, sa prišli rozlúčiť desaťtisíce ľudí, ktorí lemovali celú trasu vedúcu cez Aberdeen, Dundee a Perth. Davy sa tiesnili aj v centre Edinburghu, kde bude od pondelka rakva na jeden deň verejne vystavená v katedrále St. Giles.

Kolónu siedmich čiernych áut viedol policajný motocykel nasledovaný pohrebným vozidlom. Ten viezol dubovú rakvu prekrytú kráľovskou štandarddartou, na ktorej bol položený kvetinový veniec. Kráľovnú na celej ceste dlhej 280 kilometrov sprevádzala jej dcéra princezná Anne s manželom.

image

India má štátny smútok za zosnulou kráľovnou Alžbetou II.

Pozostatky kráľovnej sú teraz uložené v Trónskej sále paláca Holyroodhouse, ktorý je oficiálnym škótskym sídlom panovníka. Pri ukladaní rakvy boli všetky tri mladšie deti kráľovnej Alžbety II. - princovia Andrew a Edward a princezná Anne.

V pondelok popoludní sa rakva so smútočným doprovodom, v ktorom pôjde aj kráľ Karol III. s manželkou, vydá do katedrály. Tam bude rakva verejne vystavená do utorka, potom bude letecky prepravená do Londýna.

image

Škótsky zámok Balmoral: Miesto, kde naposledy vydýchla kráľovná Alžbeta II.

Po odchode z Balmoralu dnes dopoludnia kolóna prechádzala ako prvá dedina Ballater. Na kráľovnú tam za zábranami v úplnom tichu čakali stovky ľudí, kolóna pri prejazde spomalila. Trúchliaci do cesty vozom hádzali kvety a pred miestnym kostolom sa k poslednému rozlúčku zhromaždili predstavitelia miestnej správy a cirkvi.

Ulice tretieho najväčšieho škótskeho mesta Aberdeen lemovali tisícky ľudí, keď tam kolóna popoludní, teda s malým oneskorením oproti pôvodnému plánu, prechádzala. Autá prešli aj cez most kráľa Juraja VI. cez rieku Dee, ktorý je pomenovaný po Alžbetinom otcovi. Taktiež tu v dave podľa serveru BBC News asi desať minút pred príchodom auta s rakvou panovalo úplné ticho.

image

Trussová bude sprevádzať kráľa na ceste po Británii a viesť dni štátneho smútku

Po prejazde Aberdeenom sa rakva vydala po ceste pozdĺž pobrežia, kde minula okrem iného aj hrad Glamis, ktorý je úzko spojený s kráľovskou rodinou. Ide o sídlo predkov matky kráľovnej Alžbety II., kde sa v roku 1930 narodila aj princezná Margaret, sestra zosnulej panovníčky.

V škótskej metropole prešla kolóna starým mestom po takzvanej Kráľovskej míli aj okolo budovy parlamentu, kde ju sledovala aj škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Davy prizerali prejazdu kolóny v úplnom tichu, potom začali ľudia hlasno tlieskať.

image

Viac otvorený a politický. Ako sa bude líšiť vláda Karola III. a Alžbety II.

Vedenie mesta očakáva obrovský záujem verejnosti o rozlúčku s kráľovnou v katedrále. Radnica varovala obyvateľov, že musia počítať s niekoľkohodinovým čakaním v radoch.

Štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. sa uskutoční v londýnskom Westminsterskom opátstve 19. septembra. Nový kráľ Karol III. vyhlásil na ten deň štátny sviatok. Očakáva sa, že panovníčke dovtedy prídu vzdať hold milióny ľudí.

01 - Modified: 2022-09-16 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škótsky zámok Balmoral: Miesto, kde naposledy vydýchla kráľovná Alžbeta II. 02 - Modified: 2022-09-11 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bola len figúrkou či pila štyri drinky denne. Najväčšie mýty o kráľovnej Alžbete II., ktoré nie sú vôbec pravdivé 03 - Modified: 2022-09-11 09:48:17 - Feat.: 0 - Title: Zjednotení v žiali. Britské médiá vyzdvihujú údajné prímerie princov a bratov Williama a Harryho 04 - Modified: 2022-09-11 07:40:35 - Feat.: 1 - Title: Viac otvorený a politický. Ako sa bude líšiť vláda Karola III. a Alžbety II.
01 - Modified: 2024-03-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Z manželovho popola si nechala vyrobiť pamätné šperky. Jeho telo však po pol roku našli v pochybnom pohrebnom ústave 02 - Modified: 2024-03-02 11:25:10 - Feat.: - Title: V deň Navaľného pohrebu zatkli v Rusku viac ako sto ľudí. K stráženému hrobu napriek tomu stále prúdia davy 03 - Modified: 2024-03-01 12:34:05 - Feat.: - Title: Rakva s Navaľného telom po krátkom obrade opustila chrám, rozlúčiť sa prišli davy jeho podporovateľov 04 - Modified: 2024-03-01 11:22:58 - Feat.: - Title: Pri kostole, kde pochovajú Navaľného, sa tvorí kilometrový rad. Kremeľ varuje pred nepovolenými zhromaždeniami 05 - Modified: 2024-03-01 10:27:32 - Feat.: - Title: Na weboch sa dá za Navaľného zapáliť sviečka a zapísať sa do kondolenčnej knihy, spravili tak už státisíce
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:08