Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock hovorí počas tlačovej konferencie s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poslanci nemeckej vládnej koalície žiadajú urýchlenú podporu Ukrajiny

11.09.2022, 18:02
Autor:
TASRTASR

Ukrajinský minister zahraničných vecí na stretnutí s nemeckou rezortnou partnerkou Annalenou Baerbockovou uviedol, že tanky Leopard 2 sú urýchlene potrebné na prelomenie nepriateľskej línie.

Viacerí poslanci nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) v nedeľu žiadali väčšiu podporu ukrajinskej protiofenzívy, ktorá v súčasnosti v niektorých častiach Ukrajiny naberá na obrátkach. Informácia pochádza z agentúry DPA.

"Nemecko musí okamžite zohrať svoju úlohu v úspechoch Ukrajiny a dodať Kyjevu bojové vozidlá pechoty Marder a bojové tanky Leopard 2," povedala predsedníčka parlamentného výboru pre obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová z koaličnej Slobodnej demokratickej strany. Nemecko podľa jej slov musí prevziať "v Európe vedúcu úlohu v boji za demokraciu v mieri a slobode".

image

Vojna na Ukrajine ovplyvnila štruktúru nelegálnej migrácie na Slovensku, tvrdí Polícia

Strack-Zimmermannová zdôraznila, že v súčasnosti nie je čas na váhanie. "Súčasný vojenský postup ukrajinskej armády a prvé znovu dobyté územia na východe krajiny hovoria za bojovú silu Ukrajiny a bezpodmienečnú vôľu vziať si späť svoje územia," dodala.

Predseda zahraničného výboru parlamentu Michael Roth zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka tiež vyzval na rýchlu podporu Ukrajiny novými zbraňami. "V tejto novej fáze vojny Ukrajina potrebuje zbrane, ktoré jej umožnia oslobodiť územia okupované Ruskom a udržať ich trvalo pod svojou kontrolou," povedal.

image

Európska komisa v druhej polovici októbra predstaví návrhy reformy fiškálnych pravidiel Európskej únie

Dodal, že Západ, predovšetkým Spojené štáty, Nemecko, Francúzsko a Poľsko, by mal "rýchlo prispôsobiť svoje dodávky novej situácii".

Nedávne úspechy ukrajinskej armády na severovýchode a juhu Ukrajiny podľa Rotha čoraz realistickejšie naznačujú, že "Ukrajina môže túto vojnu vyhrať ako slobodná, demokratická krajina a zachovať si svoju územnú celistvosť".

image

Pri hraniciach s Nemeckom by mohla stať skládka jadrového odpadu, plánuje Švajčiarsko

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v sobotu na stretnutí s nemeckou rezortnou partnerkou Annalenou Baerbockovou uviedol, že tanky Leopard 2 sú urýchlene potrebné na prelomenie nepriateľskej línie, píše DPA. Baerbocková nové dodávky zbraní bezprostredne nesľúbila. Nemecko však podľa jej slov bude Ukrajine poskytovať podporu – aj vo vojenskej oblasti – tak dlho, ako to bude potrebné.

Baerbocková pricestovala v sobotu na Ukrajinu už po druhý raz, odkedy tam ruské sily 24. februára rozpútali vojenskú ofenzívu.

01 - Modified: 2022-09-11 13:07:17 - Feat.: 1 - Title: Ministri financií Európskej únie schválili finančnú pomoc Ukrajine vo výške päť miliárd eur 02 - Modified: 2022-09-11 09:00:00 - Feat.: 1 - Title: Pod ruskými oknami tečie krv. Údajné samovraždy oligarchov pripomínajú záhadné úmrtia z doby rozpadu ZSSR 03 - Modified: 2022-09-10 18:21:30 - Feat.: 1 - Title: „Keď dorazia naši, Rusov čaká peklo.“ Namiesto referenda počíta Melitopol s povstaním
01 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 03 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:43