Pohreb vojaka azerbajdžanských ozbrojených síl Sabuhiho Ahmadova, ktorý zahynul pri pohraničných stretoch medzi Azerbajdžanom a Arménskom. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Arménsko a Azerbajdžan hlásia nové strety na spoločnej hranici. Jerevan prišiel už o najmenej 100 vojakov

14.09.2022, 15:59
Autor:
ČTKČTK

Arménsky premiér Nikol Pašinjan uviedol, že azerbajdžanské sily v priebehu súčasných bojov získali kontrolu nad niektorými arménskymi územiami.

Arménsko aj Azerbajdžan hlásia od dnešného rána nové ozbrojené strety na spoločnej hranici. Jerevan zvýšil počet svojich padlých vojakov na 105, jeho predchádzajúca bilancia z utorka hovorila o 49 mŕtvych.

Baku zatiaľ informovalo o 50 mŕtvych azerbajdžanských armádnych príslušníkoch. O najnovšej eskalácii napätia by mal v piatok rokovať turecký prezident Recep Tayyip Erdogan so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Kontrola nad časťou arménskeho územia

"K dnešnému dňu podľa spresnených informácií zomrelo 105 vojakov," povedal podľa agentúry TASS arménsky premiér Nikol Pašinjan v arménskom parlamente. Bilanciu mŕtvych na arménskej strane nepriamo potvrdilo Baku, ktorého úrady Jerevanu ponúkli, že mu odovzdajú telá stovky jeho padlých vojakov.

image

Azerbajdžanskí vojaci prekračujú arménsko-azerbajdžanskú hranicu a približujú sa k arménskym pozíciám. FOTO: TASR/AP

Pašinjan okrem toho uviedol, že azerbajdžanské sily v priebehu súčasných bojov získali kontrolu nad niektorými arménskymi územiami. "Keď hovoríme, že sa Azerbajdžan voči Arménsku dopustil agresie, znamená to, že sa mu podarilo získať pod kontrolu niektoré územia," povedal.

Ostré strety medzi Arménskom a Azerbajdžanom prepukli v noci na utorok. Krajiny sa z rozpútavania konfliktu vinia navzájom. Dodržaná nebola ani dohoda o pokoji zbraní, ktorá mala platiť od utorkového rána.

"Situácia na arménsko-azerbajdžanskej hranici zostala cez noc napätá. Nepriateľ používal bezpilotné lietadlá najmä v smere na Džermuk," uviedlo arménske ministerstvo s tým, že azerbajdžanské sily s použitím delostrelectva, mínometov a ďalších zbraní začali "útočné akcie" na obce Džermuk a Verin Šorža.

Ministerstvo obrany Azerbajdžanu uviedlo, že arménske sily porušili prímerie a v noci na dnes ostreľovali delostrelectvom pozície azerbajdžanskej armády v okresoch Lačin a Kelbadžar. Azerbajdžanské jednotky podľa ministerstva podnikajú "adekvátne kroky" na svoju obranu.

Rokovanie Erdogana s Putinom o situácii

Prezidenti Erdogan a Putin budú podľa tureckého predstaviteľa, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters, o eskalácii situácie rokovať v piatok na okraj samitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Uzbekistane.

Rusko je na Kaukaze najvýznamnejšou mocnosťou a v oblasti azerbajdžansko-arménskeho konfliktu má mierové jednotky. Turecko, ktoré je členom NATO, podporuje Azerbajdžan.

image

Archívna fotografia prezidentov Erdogana a Putina z roku 2017. FOTO: REUTERS

Putin na dnešnom mimoriadnom zasadnutí členských krajín Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti uviedol, že budú podniknuté "ďalšie praktické kroky" na zníženie napätia na arménsko-azerbajdžanskej hranici, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie organizácie.

Postsovietsky vojenský pakt ďalej rozhodol, že do Arménska vyšle misiu pod vedením generálneho tajomníka tejto organizácie Stanislaua Zasa. Jej úlohou bude "posúdiť situáciu" na mieste.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan v utorok apeloval na Putina aj Organizáciu Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, aby stretom urobili stopku. Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa zatiaľ nevyjadrilo, či Kremeľ splní svoje záväzky voči Arménsku, ak bude Azerbajdžan pokračovať v útoku.

image

Vojenské neúspechy Ruska na Ukrajine oslabujú jeho vplyv v bývalých častiach ZSSR, tvrdia experti z USA

Americký Inštitút pre štúdium vojny ISW v tomto kontexte uviedol, že schopnosť Moskvy presadzovať svoj vplyv v priestore bývalého Sovietskeho zväzu je oslabená ruskými vojenskými neúspechmi na Ukrajine.

Oblasť Náhorného Karabachu je už desiatky rokov predmetom sporu oboch krajín. Rozsiahlejší konflikt v tejto oblasti na jeseň roku 2020 skončil po šiestich týždňoch porážkou Arménska, ktoré si však aj vďaka ruskému sprostredkovaniu udržalo kontrolu nad väčšinou tejto enklávy.

01 - Modified: 2022-09-14 09:53:22 - Feat.: 1 - Title: Vojenské neúspechy Ruska na Ukrajine oslabujú jeho vplyv v bývalých častiach ZSSR, tvrdia experti z USA 02 - Modified: 2022-09-13 17:40:00 - Feat.: 1 - Title: Azerbajdžan obviňuje Arménsko z porušovania prímeria 03 - Modified: 2022-09-13 18:15:07 - Feat.: 1 - Title: Guterres vyzval Arménsko a Azerbajdžan na zmiernenie napätia 04 - Modified: 2022-09-13 16:38:56 - Feat.: 1 - Title: Blinken vyzval lídrov Arménska a Azerbajdžanu, aby sa dohodli na prímerí 05 - Modified: 2022-09-13 15:26:20 - Feat.: 1 - Title: Rada Európy vyzvala Azerbajdžan a Arménsko na deeskaláciu a dodržanie prímeria
01 - Modified: 2024-04-22 17:03:21 - Feat.: - Title: Arméni protestovali proti plánu vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny 02 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 05 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 04:46