Generálny tajomník OSN António Guterres. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Generálny tajomník OSN si s telefonoval s Putinom o vývoze hnojív z Ruska, hrozí hladomor

14.09.2022, 21:22
Autor:
ČTKČTK

"Situácia s hnojivami vo svete je dramatická," povedal Guterres a zopakoval, že má obavy z potravinovej krízy vo svete v nadchádzajúcom roku.

Generálny tajomník OSN António Guterres dnes po telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom označil za zásadné odstrániť prekážky pre vývoz hnojív z Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters.

Guterres podľa nej dodal, že OSN uvažuje o zahrnutí čpavku do obilnej dohody, ktorú vďaka sprostredkovaniu tejto svetovej organizácie uzavreli Moskva a Kyjev koncom júla. Putin podľa agentúry TASS v telefonáte zdôraznil, že obilie by sa na základe tejto dohody malo dostávať predovšetkým do krajín, kde sú problémy s nedostatkom potravín.

image

Šance na diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine sú minimálne, povedal generálny tajomník OSN

"Export ruských potravín a hnojív funguje, ale v menšom objeme, ako je žiaduce a potrebné," citovala Guterresa agentúra AFP. "Vedú sa diskusie o možnosti, že by Rusko vyvážalo čpavok cez Čierne more," uviedol šéf OSN.

Na výrobu čpavku, ktorý je kľúčovou zložkou dusíkatých hnojív, je potrebný zemný plyn. Pre prudké zvýšenie cien plynu mnohí európski výrobcovia hnojív výrobu čpavku zastavili. So začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu na konci februára bolo navyše uzavreté potrubie, ktorým prúdil čpavok z ruského Povolžia do ukrajinského prístavu Odesa.

image

Novým vysokým komisárom OSN pre ľudské práva sa stal Rakúšan Volkan Türk

"Situácia s hnojivami vo svete je dramatická," povedal Guterres a zopakoval, že má obavy z potravinovej krízy vo svete v nadchádzajúcom roku.

Rusko v poslednom čase kritizuje dohodu z júla o obnovení vývozu poľnohospodárskej produkcie zo zablokovaných ukrajinských prístavov. Podľa neho totiž dojednania dostatočne neriešia export ruských potravín a hnojív. Moskva minulý týždeň varovala, že by dohodu v novembri nemusela predĺžiť. Putin dojednanie označil za podvod na chudobné krajiny, pretože väčšina obilia vyvážaného z Ukrajiny podľa neho končí v krajinách Európskej únie. Podľa údajov OSN však od obnovenia vývozu v auguste zamierila do členských krajín Únie menej ako polovica vypravených lodí.

image

Ustanovenie demilitarizovanej zóny pri Záporožskej elektrárni nie je reálne, povedal šéf expertov z OSN

"Obe strany zdôraznili dôležitosť odpovedať v prvom rade na potreby krajín Afriky, Blízkeho východu a Latinskej Ameriky, ktoré majú problémy s dostatkom potravín," uviedol Kremeľ k dnešnému Putinovmu telefonátu s Guterresom.

OSN podľa skoršej správy agentúry Reuters okrem iného navrhuje, aby čpavok vlastnený ruskou spoločnosťou Uralchem dotiekol potrubím k rusko-ukrajinskej hranici, kde by ho nakúpila firma Trammo, obchodník s komoditami sídliaci v Spojených štátoch.

01 - Modified: 2022-09-10 18:21:30 - Feat.: 1 - Title: „Keď dorazia naši, Rusov čaká peklo.“ Namiesto referenda počíta Melitopol s povstaním 02 - Modified: 2022-09-08 08:47:16 - Feat.: 1 - Title: Inflácia v Maďarsku vystúpila na 15,6 percenta, zdražujú hlavne potraviny. Rušia cenový strop 03 - Modified: 2022-09-05 16:11:44 - Feat.: 1 - Title: Európa vyťahuje v boji proti energetickej kríze stovky miliárd. Slovensko zaostáva
01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:44