Bývalý americký prezident Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump podľa novej knihy ponúkol jordánskemu kráľovi Západný breh, monarchu šokoval

15.09.2022, 10:43
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident si zrejme neuvedomil, že tento krok môže destabilizovať hášimovské kráľovstvo. Viac ako polovica z 9,5 milióna obyvateľov Jordánska je totiž palestínskeho pôvodu, niektorí z nich vyzvali na zvrhnutie monarchie.

Bývalý americký prezident Donald Trump kedysi ponúkol jordánskemu kráľovi Abdalláhovi II. kontrolu nad palestínskym Západným brehom Jordánu. Monarchu tento návrh natoľko šokoval, že si pripadal, ako keby práve prekonal infarkt. S odvolaním sa na úryvky z novej knihy o Trumpovom pôsobení v úrade prezidenta, ktorá vyjde budúci týždeň, o tom napísal americký denník The Washington Post.

"Myslel som, že mám infarkt," povedal americkému kamarátovi v roku 2018 Abdalláh II. "Nemohol som dýchať. Zvíjal som sa," dodal jordánsky kráľ podľa novej knihy The Divider: Trump in the White House 2017-2021. Jej autormi sú spravodajca denníka The New York Times Peter Baker a Susan Glasserová, ktorá je novinárkou časopisu The New Yorker.

Podľa správy denníka The Washington Post si Trump zrejme neuvedomil, že tento krok môže destabilizovať hášimovské kráľovstvo. Viac ako polovica z 9,5 milióna obyvateľov Jordánska je totiž palestínskeho pôvodu, niektorí z nich vyzvali na zvrhnutie monarchie.

Izraelom okupovaný Západný breh Jordánu, ktorý s Jordánskom hraničí, Trump podľa denníka ponúkol jordánskemu kráľovi v roku 2018. Ide pritom o územie, ktoré nie je pod kontrolou USA. Trump si však myslel, že jordánskemu kráľovi preukáže láskavosť. Izrael Západný breh Jordánu obsadil počas vojny v roku 1967. Palestínčania na tomto území chcú mať vlastný štát. Okrem 2,5 milióna Palestínčanov tu v desiatkach osád žije pol milióna Izraelčanov.

Kniha Bakera a Glasserovej, ktorej kópiu získal denník The Washington Post, je posledná z dlhého radu hlboko prepieraných zákulisných správ, v ktorých vystupujú alebo ich napísali ľudia zasvätení do diania v Trumpovej administratíve. Niektorí z nich pritom tvrdia, že sa snažili obmedziť najhoršie inštinkty 45. prezidenta USA.

Baker a Glasserová, ktorí sú manželia, uvádzajú, že ich kniha vychádza z reportáží, ktoré pripravili pre svoje médiá, "a tiež z približne 300 pôvodných rozhovorov, ktoré boli vedené výhradne pre túto knihu". "Získali sme súkromné ​​denníky, poznámky, zápisky, e-maily, textové správy a ďalšie dokumenty, ktoré vrhajú nové svetlo na Trumpovo pôsobenie v úrade," uvádzajú. Novinári tiež viedli dva rozhovory s Trumpom v jeho sídle Mar-a-Lago.

Jednou z tém, ktoré sa v knihe objavujú, je Trumpova fixácia na útoky proti domnelým nepriateľom a rastúce obavy vrcholných predstaviteľov jeho administratívy.

Podľa iného úryvku z rovnakej knihy zverejneného v auguste sa Trump počas prezidentského mandátu zveril svojmu personálnemu šéfovi, že si želá, aby jeho generáli k nemu boli rovnako lojálni, ako boli nemeckí generáli počas druhej svetovej vojny k Adolfovi Hitlerovi.

01 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:28