Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy mesta Izium v Charkovskej oblasti. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Mučenie bolo na okupovanom území rozšírenou praxou, tvrdí Zelenskyj. Chce zistiť totožnosť všetkých vinníkov

17.09.2022, 23:40
Autor:
ČTKČTK

Vyšetrovatelia už "identifikovali jednotlivcov, ktorí pracovali pre predstaviteľov ruského agresora a prebiehajú opatrenia na ich trestné stíhanie", napísala ukrajinská prokuratúra.

V oslobodenej časti Charkovskej oblasti sa po odchode ruských jednotiek našlo v rôznych mestách a obciach desať mučiarní, povedal v dnešnom nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Sľúbil zistiť totožnosť všetkých, ktorí takéto zlo na Ukrajine páchali.

"Mučenie bolo na okupovanom území rozšírenou praxou," tvrdil Zelenskyj. Ako príklad uviedol železničnú stanicu v obci Kozača Lopaň, v ktorej pivnici takzvanej ľudovej milície mučili Ukrajincov elektrickým prúdom.

Na prípad dnes upozornila aj prokuratúra Charkovskej oblasti, podľa ktorej na stanici dochádzalo k "neľudskému mčeniu". Okupanti použili starý ruský poľný telefón s generátorom, na ktoré pripojili elektrické káble, ktorých konce pripálili na vypočúvané obete.

Vyšetrovatelia už "identifikovali jednotlivcov, ktorí pracovali pre predstaviteľov agresora a prebiehajú opatrenia na ich trestné stíhanie", napísala prokuratúra.

image

ANALÝZA: Ukrajina sa drží, jej ekonomika však prudko padá. Spojenci zatiaľ pomohli oveľa menej, než sľúbili

Zelenskyj v prejave tiež uviedol, že pokračujú práce na provizórnom pohrebisku v Iziume, kde sa našlo na 450 tiel. Do sobotňajšieho večera odborníci exhumovali z hromadného hrobu 59 tiel, z toho bolo 17 vojakov a 16 mužov a 27 žien z radov civilistov. Väčšina z nich nesie podľa znalcov stopy násilnej smrti, uviedol dnes na telegrame gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Český minister zahraničia Jan Lipavský dnes vyzval v súvislosti so správami o náleze hromadných hrobov v Iziume na rýchle ustanovenie osobitného medzinárodného tribunálu, ktorý bude pracovať na stíhaní tejto agresie.

01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:57