Ruskí strážcovia zákona zadržali osobu počas nepovoleného zhromaždenia v Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruská polícia zadržala na protestoch proti mobilizácii už viac ako tisíc ľudí

21.09.2022, 21:31
Autor:
ČTKČTK

Niektorých zo zadržaných protestujúcich polícia tlačila tvárou k zemi. "Do zákopov s Putinom!" skandovali ľudia podľa videí zverejnených na sociálnych sieťach na moskovskom bulvári Arbat.

Ruská polícia na dnešných protestných akciách proti čiastočnej mobilizácii, ktorú ráno ohlásil ruský prezident Vladimir Putin, zadržala viac ako tisíc ľudí. Vyplýva to z údajov na webe OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy.

Najmenej 490 protestujúcich zadržali policajti v Petrohrade a 424 v Moskve. S niektorými pritom príslušníci bezpečnostných zložiek v prilbách a vestách tvrdo šmýkali po zemi, násilím ich odnášali do pristavených antonov alebo ich bili obuškami, upozornil tiež projekt OVD-Info a ďalšie ruské médiá.

Nechcú vojnu

"Do zákopov s Putinom!" skandovali ľudia podľa videí zverejnených na sociálnych sieťach na moskovskom bulvári Arbat. Na dnešných demonštráciách tiež často znelo protivojnové heslo "nie vojne".

image

Rusi v panike skupovali letenky, aerolínie nariadili zastaviť predaj mužom

Zatýkalo sa napríklad tiež v Jekaterinburgu na Urale. Niektorých zo 40 zadržaných protestujúcich polícia pritom tlačila tvárou k zemi, opísala stanica Nastojaščeje vremja. Asi dve desiatky ľudí zadržala polícia podľa stanice v sibírskom Irkutsku, kde sa jej tiež podarilo protestnú akciu úplne rozohnať. Desiatky zadržaných sú hlásené tiež z mnohých ďalších miest.

Protesty zvolala na sedem hodín miestneho času ľudskoprávna organizácia Vesna. Vzhľadom na to, že v Rusku je niekoľko časových pásiem, vyšli do ulíc ako prví ľudia v mestách na ruskom Ďalekom východe a Sibíri. K nim sa postupne pripájajú tiež obyvatelia miest v európskej časti Ruska.

image

Mobilizácia Rusov šokovala, na hraniciach vznikli obrovské kolóny. Ohrozia protesty Putinov režim?

V mestách vo východnej časti Ruska sa dnes odohrali väčšinou len malé protesty, na ktoré dorazili desiatky ľudí. Protestujúci často nemali žiadne transparenty ani neskandovali heslá, pretože sa obávali zásahov policajných zložiek. Ďalší demonštrujúci však podľa fotografií na sociálnych sieťach dorazili s plagátmi s heslami ako "nie vojne, nie mobilizácii", "mieru svetu" alebo "obím ma, ak sa tiež bojíš".

Protestujúci sa boja

V Chabarovsku na ruskom Ďalekom východe na demonštráciu podľa posledných údajov stanice Nastojašeje vremja prišlo 12 ľudí. Nemali transparenty ani neskandovali, opísal novinár projektu Sibir. Protestujúci podľa neho dali najavo sklamanie a šok z toho, že dorazilo tak málo ľudí. Účastníčka protestnej akcie Alisa uviedla, že podľa svojich možností chodila na protivojnové demonštrácie od samého začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

image

Mobilizácia? Rusi hľadajú na internete, ako si zlomiť ruku či nohu

"Mám kamaráta, na ktorého sa mobilizácia vzťahuje. Rozhodli sme sa, že sa tomu (povolaniu do vojny) budeme rôznymi spôsobmi snažiť vyhnúť. Keďže ísť tam zabíjať ukrajinských civilistov, to už je za hranou," oznámila Alisa.

Rusko podľa oznámenia ministra obrany Sergeja Šojgua povolá do armády 300-tisíc vojakov v zálohe s vojenskou skúsenosťou. V Rusku ide o prvú mobilizáciu od čias druhej svetovej vojny.

01 - Modified: 2022-09-21 15:48:53 - Feat.: 1 - Title: Rusi v panike skupovali letenky, aerolínie nariadili zastaviť predaj mužom 02 - Modified: 2022-09-21 14:45:24 - Feat.: 0 - Title: Mobilizácia Rusov šokovala, na hraniciach vznikli obrovské kolóny. Ohrozia protesty Putinov režim? 03 - Modified: 2022-09-21 14:36:46 - Feat.: 0 - Title: Putin mobilizuje 300-tisíc mužov. Pošle ich na ukrajinský front
01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:34