Sebastian KurzReuters
StoryEditor

Rakúsko speje k predčasnám voľbám. Chce ich nový šéf ľudovcov

14.05.2017, 21:31
Autor:
TASRTASR

Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz bol dnes na mimoriadnom zasadaní predsedníctva jednohlasne zvolený za nového šéfa Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

Stalo sa tak po tom, ako vedenie ľudovcov súhlasilo s podmienkami, za ktorých bol ochotný postaviť sa do jej čela, informovali agentúra APA a denník Kurier.

Kurz na tlačovej konferencii po zasadaní predsedníctva oznámil, že sa v pondelok mieni stretnúť s prezidentom Alexandrom Van der Bellenom a predstaviteľmi koaličnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) a dohodnúť sa na termíne predčasných volieb.

Denník Kurier predtým informoval, že ÖVP pôjde do týchto volieb pod novým názvom "Liste Sebastian Kurz - die neue ÖVP", teda Kandidátka Sebastiana Kurza - nová Rakúska ľudová strana (LSK).

Kurz sa vyslovil za "krátku, intenzívnu a férovú" kampaň a preferuje septembrový termín volieb. Do volieb však chce spolu s SPÖ využiť zvyšný čas na dokončenie spoločných projektov. "Dúfam, že táto ponuka bude prijatá," uviedol Kurz. 

Predčasné voľby musí ešte schváliť parlament. Regulárny termín bol jeseň 2018.

Kurz podľa rakúskych médií podmienil prevzatie predsedníckej funkcie splnením siedmich podmienok. Jednou z nich bolo, že do najbližších volieb pôjde s celoštátnou kandidátkou, ktorú zostaví sám - doteraz ju schvaľovalo predsedníctvo - a ktorá bude mať podporu ÖVP.

Kurz ďalej požadoval, aby sa kandidátky v spolkových krajinách zostavovali v spolupráci s predsedom strany, ktorý by mal právo veta. Navyše sa ženy a muži majú na kandidátkach striedať na princípe "zipsovania". Cieľom tohto opatrenia je zlepšiť postavenie žien.

Ako šéf strany chce byť Kurz sám zodpovedný za výber generálneho tajomníka a členov vlády a nenechávať toto rozhodnutie ako doteraz na predsedníctvo. Voľnú ruku chce mať aj pri rokovaniach o prípadných koalíciách.

Poslednou podmienkou bolo, aby sa vedenie strany písomne zaviazalo implementovať uvedené zmeny do stanov ÖVP.

Rakúska vládnuca koalícia, ktorá je pri moci od konca roku 2013, sa ocitla vo vážnej kríze v stredu po tom, ako vicekancelár, minister hospodárstva a predseda ÖVP Reinhold Mitterlehner oznámil rozhodnutie odstúpiť zo všetkých politických funkcií. 

Už desať rokov trvajúce spojenectvo oboch strán vo vláde bolo čoraz viac poznačené konfliktami a zástancovia tvrdej línie v ÖVP žiadali jeho koniec. Napätie rástlo nielen vo vnútri ÖVP, ale aj v jej vzťahoch s koaličnou Sociálnodemokratickou stranou Rakúska (SPÖ) kancelára Christiana Kerna. Ten v januári ultimatívne vyzval ÖVP na zlepšenie spolupráce.

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 04 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 05 - Modified: 2024-04-11 12:21:00 - Feat.: - Title: Ďalšia lavína v rakúskych Alpách má najmenej jednu obeť, dvaja ľudia sú nezvestní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:36