Viktor Orbán. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Taliani zobrali osud do svojich rúk, gratulujú pravicoví lídri Meloniovej

26.09.2022, 14:00
Autor:
ČTKČTK

K volebnému víťazstvu zablahoželal Giorgii Meloniovej aj maďarský premiér Viktor Orbán. "Bravo, Giorgie! Viac ako zaslúžené víťazstvo," uviedol na Facebooku Orbán, ku ktorému je Meloniová svojím politickým štýlom často prirovnávaná.

Lídri európskej pravice blahoželajú Giorgii Meloniovej a jej strane Bratia Talianska (FdI) k víťazstvu v talianskych parlamentných voľbách. Taliansko si vybralo vlasteneckú vládu, napísala dnes ráno líderka francúzskeho Národného združenia Marine Le Penová.

Meloniovej zablahoželali aj český premiér Petr Fiala a šéf poľskej vlády Mateusz Morawiecki. Naopak predstavitelia ľavice poukazujú na neofašistické korene víťaza talianskych volieb, uviedla agentúra ANSA.

"Taliansky ľud sa rozhodol zobrať osud do vlastných rúk zvolením vlády vlastencov a zástancov národnej zvrchovanosti," uviedla krajne pravicová politička Le Penová. Podľa jej straníckeho kolegu Jordana Bardellu Taliani dali "lekciu pokory" Európskej komisii a Bruselu.

image

Salvini nie je spokojný s volebným výsledkom v Taliansku. Nespokojná je aj Demokratická strana

Na Twitteri Meloniovej zablahoželal poľský premiér Morawiecki. "Gratulujem Giorgii Meloniovej k jej víťazstvu vo voľbách v Taliansku," napísal v angličtine český premiér Fiala. Poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS) aj česká ODS sú súčasťou Strany európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), ktorej Meloniová predsedá.

K volebnému víťazstvu zablahoželal Meloniovej maďarský premiér Viktor Orbán. "Bravo, Giorgie! Viac ako zaslúžené víťazstvo," uviedol na Facebooku Orbán, ku ktorému je Meloniová svojím politickým štýlom často prirovnávaná.

Dobré vzťahy pestuje šéf maďarskej vlády tiež s Matteom Salvinim a Silviom Berlusconim, ktorých strany sú súčasťou víťazného pravicového bloku. Mnohí v Európskej únii pozerajú s obavami na možný vznik neliberálnej a euroskeptickej osi Rím-Budapešť-Varšava, pripomína agentúra DPA.

image

V logu strany vystupuje plameň z Mussoliniho hrobu. Prvá žena v čele Talianska má blízko k fašizmu

Svoje gratulácie Meloniovej aj Lige Mattea Salviniho zaslali krajne pravicové strany, napríklad Alternatíva pre Nemecko či španielske hnutie Vox.

Výsledok talianskych volieb nechcela dnes ráno komentovať francúzska premiérka Elisabeth Borneová. "Spoločne s predsedníčkou Európskej komisie (Ursulou von der Leyenovou) budeme pozorne sledovať, aby všetci dodržiavali hodnoty založené na ľudských právach, na vzájomnom rešpekte, a to najmä dodržiavanie práva na potrat," uviedla šéfka francúzskej vlády.

Za vnútornú záležitosť označil talianske voľby hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa Peskova je Moskva ústretová voči akejkoľvek politickej sile, "ktorá je schopná ísť nad rámec konsolidovaného mainstreamu plného nenávisti voči našej krajine a preukázať väčšiu objektívnosť a konštruktívny postoj voči našej krajine".

"Dúfame, že nová talianska vláda potvrdí pozitívnu a pragmatickú politiku voči Číne," uviedla čínska diplomacia.

Výrazne kritickejší sú k vývoju v Taliansku niektorí predstavitelia ľavice. "S víťazstvom Meloniovej sa pred našimi bránami usadil neofašizmus," uviedla francúzska europoslankyňa Manon Aubryová zo strany Francúzska nepodrobená (LFI).

image

Chceme vládnuť tak, aby sme zjednotili ľud, tvrdí Meloniová po víťazstve v talianskych voľbách

Za temný deň pre Taliansko a Európu označila výsledok volieb šéfka socialistickej skupiny v Európskom parlamente Iratxe Garcíová Pérezová. "Krajná pravica vyhrala voľby v Taliansku. Je to prvýkrát medzi štátmi, ktoré zakladali EÚ, " uviedol šéf liberálnej frakcie Renew Europe Stéphane Sejourné.

"Nachádzame sa v okamihu neistoty a v momentoch neistoty vždy posilňuj populizmus. A tiež vždy končí rovnakým spôsobom - katastrofou," povedal k talianskym voľbám španielsky minister zahraničia José Manuel Albarés zo socialistickej strany.

Španielska ministerka práce z ľavicového zoskupenia Unidas Podemos Yolanda Díazová označila výsledky talianskych volieb za "veľmi smutné a znepokojujúce".

01 - Modified: 2022-09-26 11:48:03 - Feat.: 1 - Title: Salvini nie je spokojný s volebným výsledkom v Taliansku. Nespokojná je aj Demokratická strana 02 - Modified: 2022-09-26 11:37:43 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia dúfa v konštruktívnu spoluprácu s talianskou vládou 03 - Modified: 2022-09-26 10:58:13 - Feat.: 1 - Title: Premiér Morawiecki privítal víťazstvo Meloniovej v talianskych voľbách 04 - Modified: 2022-09-26 09:18:45 - Feat.: 1 - Title: V logu strany vystupuje plameň z Mussoliniho hrobu. Prvá žena v čele Talianska má blízko k fašizmu 05 - Modified: 2022-09-26 05:54:33 - Feat.: 1 - Title: Chceme vládnuť tak, aby sme zjednotili ľud, tvrdí Meloniová po víťazstve v talianskych voľbách
01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 03 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 04 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:01