Predsedníčka komisie EÚ Ursula von der Leyenová. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Von der Leyenová predstavila plán nových sankcií proti Rusku. Dláždi cestu pre zastropovanie ceny ropy

28.09.2022, 16:26
28.09.2022, 16:55
Autor:
ČTKČTK

EÚ prípravou nových sankcií reaguje na ruskú mobilizáciu aj na hlasovanie o pripojení okupovaných ukrajinských území k Rusku.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstavila plán nového balíka protiruských sankcií, ktorého cieľom je okrem iného vytvoriť "právny základ" pre globálne zastropovanie ceny ruskej ropy.

Okrem tohto kroku únijná exekutíva navrhuje rozšírenie sankčného zoznamu s jednotlivcami a spoločnosťami a ďalšie "široké" obmedzenia obchodu s Ruskom, ktoré mieria proti dovozu ruských výrobkov aj vývozu niektorých technologických produktov alebo chemikálií.

"Tento strop na cenu ropy pomôže na jednu stranu obmedziť ruské príjmy, na druhej strane zachová na globálnom trhu stabilitu," vyhlásila von der Leyenová. "Dnes v tomto balíku pripravujeme právny základ pre tento strop na cenu ropy," pokračovala.

Postup Európskej komisie nadväzuje na plán ohlásený v lete skupinou vyspelých ekonomík G7, ktorá si vytýčila cieľ od 5. decembra zaviesť globálne maximum na cenu ruskej ropy.

Detaily mechanizmu zatiaľ nie sú jasné, avšak predpokladá sa, že jeho jadrom by bol zákaz prepravovať či poisťovať dodávky ruskej ropy predávanej za cenu nad stanovenou hranicou.

Plán vychádza z predpokladu, že systém bude výhodný aj pre krajiny ako je Čína, zatiaľ čo Rusko bude stále finančne motivovanú ropu na trh dodávať.

Európska únia prípravou nových sankcií reaguje na mobilizáciu vyhlásenú minulý týždeň prezidentom Vladimirom Putinom aj na hlasovanie o pripojení k Rusku narýchlo usporiadané v Moskvou okupovaných častiach Ukrajiny a v samozvaných proruských útvaroch na východe krajiny.

"Sme odhodlaní donútiť Kremeľ zaplatiť za túto novú eskaláciu," povedala dnes predsedníčka Európskej komisie. Nové reštrikcie v obchode podľa nej môžu Moskvu pripraviť o ďalšie miliardy eur a dotkli by sa sektorov spojených s "ruským vojenským komplexom".

Či sa plán týka aj dovozu ruských diamantov, o ktorého zákaze sa v posledných dňoch špekulovalo, nebolo hneď jasné.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:32