Dritan Abazovic, premiér Čiernej Hory. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Čierna Hora začala vyšetrovanie pre možnú špionáž. Zadržaných bolo 36 Rusov vrátane šiestich diplomatov

29.09.2022, 19:40
Autor:
ČTKČTK

Čiernohorský premiér Dritan Abazović predtým na zasadnutí kabinetu bez ďalších podrobností oznámil, že prebieha medzinárodná operácia v súčinnosti so zahraničnými partnermi a prokuratúrou s cieľom chrániť záujmy krajiny.

Čierna Hora začala vyšetrovanie proti nespresnenému počtu ľudí podozrivých zo špionáže. Informoval o tom dnes hovorca špeciálnej prokuratúry, napísala agentúra Reuters. Podľa miestnej tlače bolo zadržaných 36 Rusov a dvaja Čiernohorci.

Čiernohorský denník Pobjeda dnes uviedol, že Agentúra pre národnú bezpečnosť ANB a špeciálna prokuratúra zadržali kvôli podozreniu zo špionáže šesť ruských diplomatov, 30 ruských občanov s povolením na dočasný pobyt a dvoch Čiernohorcov.

Podľa novších správ pristúpila čiernohorská diplomacia k vyhosteniu spomínaných šiestich pracovníkov ruskej diplomacie. Ministerstvo zahraničných vecí Čiernej Hory na sociálnej sieti Twitter uviedlo, že im nariadilo opustiť krajinu "v dôsledku aktivít, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch".

Hovorca SDT Vukas Radonjić Reuters povedal, že polícia prehľadala niekoľko bytov pri hľadaní dôkazov o sprisahaní a špionáži.

"Na základe žiadosti špeciálnej prokuratúry a súdneho príkazu polícia prehľadáva rad bytov a ďalších priestorov kvôli dôvodnému podozreniu z konšpirácie za účelom zločinu a špionáže," povedal hovorca bez toho, aby spresnil, koľko podozrivých bolo predvedených na výsluch.

Čiernohorský premiér Dritan Abazović predtým na zasadnutí kabinetu bez ďalších podrobností oznámil, že prebieha medzinárodná operácia v súčinnosti so zahraničnými partnermi a prokuratúrou s cieľom chrániť záujmy krajiny.

Čierna Hora, ktorá je členom NATO a kandidátom členstva v EÚ, sa pripojila k medzinárodným sankciám proti Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu. V minulosti už táto balkánska krajina vyhostila niekoľkých ruských diplomatov.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 03 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 05 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:02