Záplavy po hurikáne Ian, ktorý v plnej sile vyčíňal na juhozápade Floridy. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Najhoršie záplavy za posledných 500 rokov. Hurikán Ian na Floride si mal vyžiadať už stovky obetí

29.09.2022, 21:12
29.09.2022, 23:43
Autor:
ČTKČTK

Búrka Ian v stredu udrela na západné pobrežie Floridy silou hurikánu štvrtého stupňa s rýchlosťou vetra až 241 kilometrov za hodinu. K evakuácii prinútila vyše 2,5 milióna ľudí.

Hurikán Ian si podľa nepotvrdených správ vo floridskom okrese Lee vyžiadal stovky obetí na životoch. "Nemám potvrdené čísla, ale viem určite, že počet úmrtí je v stovkách. Máme tisíce ľudí, ktorí čakajú na záchranu," povedal pre stanicu ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno.

Zástupca susedného okresu Charlotte Chris Constance stanici CNN potvrdil šesť úmrtí.

V Lee sa nachádzajú mestá Fort Myers a Cape Coral, ktoré dnes floridský guvernér Ron DeSantis označil za "zdevastované".

Búrka Ian v stredu udrela na západné pobrežie Floridy silou hurikánu štvrtého stupňa s rýchlosťou vetra až 241 kilometrov za hodinu. K evakuácii prinútila vyše 2,5 milióna ľudí a podľa guvernéra spôsobila najhoršie záplavy v štáte za posledných 500 rokov.

Bez prúdu je teraz na Floride podľa monitorovacieho portálu PowerOutage vyše 2,6 milióna odberateľov.

Americký prezident Joe Biden dnes povedal, že Floridu navštívi "akonáhle to podmienky dovolia". Federálna vláda podľa neho pokryje "100 percent výdavkov, ktoré Florida vydá v reakcii na túto mimoriadnu udalosť".

Na bezprostredných záchranných a opravných prácach sa podieľajú desaťtisíce technikov, záchranárov, členov národnej gardy i dobrovoľníkov.

Ian sa prehnal cez polostrovný štát Florida, načo sa presunul nad Atlantický oceán. Najprv oslabil na úroveň tropickej búrky a v podvečer miestneho času opäť zosilnel na hurikán, uviedlo americké Národné stredisko pre hurikány.

Teraz sa nachádza asi 540 kilometrov juho-juhozápadne od mysu Cape Fear v Severnej Karolíne. Vietor v ňom teraz dosahuje okolo 120 kilometrov za hodinu.

S americkou pevninou sa má znovu stretnúť v piatok ráno (popoludní SELČ) v štáte Južná Karolína. Neskôr by mal hurikán rýchlo zoslabnúť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:57