Samozvaný nový vodca Burkiny Faso Ibrahim Traore je vítaný priaznivcami držiacimi ruské vlajky, keď prichádza do národnej televízie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Situácia v Burkine Faso sa podľa pučistov vracia pod kontrolu

02.10.2022, 16:25
Autor:
ČTKČTK

Zosadený prezident Damiba sa dostal k moci v januári rovnako prevratom. Lídri oboch tohtoročných pučov svoje konanie zdôvodnili zlým stavom národnej bezpečnosti.

Situácia v Burkine Faso, kde v piatok niektoré armádne jednotky zosadili prezidenta Paula-henriho Damibu, sa vracia pod kontrolu. Povedali to dnes vo vystúpení v štátnej televízii šéfovia pučistov. Vyzvali tiež ľudí, aby prestali "s aktmi vandalstva" napríklad proti francúzskemu veľvyslanectvu. Dopoludnia desiatky ľudí obsadili dopravné tepny v hlavnom meste Ouagadougou, aby vyjadrili podporu armádnym vzbúrencom, uviedla rozhlasová stanica RFI.

Demonštranti v sobotu večer spôsobili vážne škody francúzskemu kultúrnemu inštitútu, uviedla dnes Paríž. V protestoch pred veľvyslanectvom pokračovali aj dnes.

image

Armáda zvrhla prezidenta, ktorý sa chopil moci po zosadení voleného lídra v Burkine Faso

"Záležitosti sa postupne vracajú do poriadku. Vyzývame vás, aby ste sa pokojne vrátili do vašich zamestnaní a zdržali sa aktov násilia a vandalstva," vyhlásili v televízii pučisti. Demonštrantov tiež vyzvali, aby neničili francúzske veľvyslanectvo či francúzsku vojenskú základňu.

V sobotu večer sa pred francúzskym veľvyslanectvom zhromaždili ľudia, ktorí pred vchodom do areálu zapálili pneumatiky a hádzali kamene na hliadkujúcich francúzskych vojakov. Demonštrácie a útoky pokračovali aj dnes a z areálu veľvyslanectva boli vypálené granáty so slzným plynom s cieľom rozohnať protestujúcich, uviedla agentúra AFP. V sobotu sa demonštranti zhromaždili aj pred francúzskym kultúrnym inštitútom. "Francúzsky inštitút v Ouagadougou utrpel vážne škody," uviedlo dnes francúzske ministerstvo zahraničia.

image

Z wagnerovcov už len „ovce“? Bojová hodnota obávanej ruskej jednotky klesá, tvrdí bezpečnostný expert

V sobotu pučisti uviedli, že zosadený prezident Damiba sa uchýlil na francúzsku vojenskú základňu, odkiaľ chystá protiútok na vzbúrenecké jednotky. Neskôr šéf pučistov, kapitán armády Ibrahim Traoré, vyhlásil, že "Francúzsko nemá žiadny záujem sa miešať do našich záležitostí". Pučisti tiež uviedli, že chcú hľadať nových partnerov v boji proti islamskému terorizmu, ako sú Francúzsko a jej spojenci. Podľa agentúry AFP by sa mohli obrátiť na Rusko, ktoré posilňuje svoj vplyv v Afrike.

Podľa stanice RFI dnes dopoludnia desiatky ľudí obsadili dopravné tepny v hlavnom meste, aby vyjadrili podporu pučistom. V krajine v noci platí zákaz vychádzania.

image

Hrozí, že vypukne Putinov globálny hladomor. Už teraz sú bez jedla milióny ľudí, píše The Washington Post

Zosadený prezident Damiba sa dostal k moci v januári rovnako prevratom. Lídri oboch tohtoročných pučov svoje konanie zdôvodnili zlým stavom národnej bezpečnosti. Podľa Traorého sa Damiba nedokázal vzoprieť islamským milíciám. Burkina Faso má kontrolu nad asi 60 percentami svojho územia, uvádzajú experti citovaní stanicou Al-Džazíra. Od získania nezávislosti v roku 1960 zažila krajina osem úspešných prevratov.

01 - Modified: 2022-09-30 21:42:51 - Feat.: 1 - Title: Armáda zvrhla prezidenta, ktorý sa chopil moci po zosadení voleného lídra v Burkine Faso 02 - Modified: 2022-08-24 13:07:45 - Feat.: 1 - Title: Z wagnerovcov už len „ovce“? Bojová hodnota obávanej ruskej jednotky klesá, tvrdí bezpečnostný expert 03 - Modified: 2022-08-10 05:53:16 - Feat.: 1 - Title: Dva bombové útoky v Burkine Faso si vyžiadali životy najmenej 15 vojakov 04 - Modified: 2022-05-23 13:23:51 - Feat.: 1 - Title: Hrozí, že vypukne Putinov globálny hladomor. Už teraz sú bez jedla milióny ľudí, píše The Washington Post
01 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 02 - Modified: 2024-04-18 16:23:06 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za údajnú podvratnú činnosť 03 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-12 17:37:53 - Feat.: - Title: Môže Ukrajina nájsť nových vojakov bez toho, aby zdecimovala celú generáciu? Mladých mužov je málo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:06