Jedna z poškodených sôch na Veľkonočnom ostrove. FOTO: Profimedia 
StoryEditor

Ikonické sochy na Veľkonočnom ostrove zničil požiar. Hlásia nezvratné škody

07.10.2022, 08:38
Autor:
ČTKČTK

Požiar bol zrejme založený zámerne a zachvátil plochu cez 100 hektárov. Ohnisko je pri sopke Rano Raraku, ktorá je súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Požiar poškodil niektoré z ikonických sôch na Veľkonočnom ostrove, známych ako moai, uviedli podľa denníka The Guardian miestne úrady. Plamene sa na ostrove, ktorý je čilským územím, šíria už od pondelka.

V archeologickom nálezisku s asi tisíckou monolitických sôch v podobe obrích hláv spôsobili nezvratné škody, uviedli správcovia areálu vo vyhlásení.

Požiar bol zrejme založený zámerne a zachvátil plochu cez 100 hektárov. Ohnisko je pri sopke Rano Raraku, ktorá je súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

"Škody spôsobené požiarom sú nenapraviteľné," povedal podľa stanice BBC starosta ostrova Pedro Edmunds.

Veľkonočný ostrov leží asi 3500 kilometrov od Čile a so zhruba 8-tisícmi obyvateľov je jedným z najizolovanejších obývaných miest na svete. Počas pandémie covidu-19 bol pre návštevníkov uzavretý a znova sa otvoril len pred troma mesiacmi, napísala BBC. Archeologické nálezisko bolo teraz opäť uzavreté a odborníci v ňom skúmajú rozsah škôd.

Kamenné sochy vytesali miestni obyvatelia medzi rokmi 1250 až 1500. Predstavovať majú duchov predkov a podľa expertov mohli tiež označovať miesta so zdrojom pitnej vody. Najväčšia zo sôch váži okolo 74 ton a meria na výšku desať metrov. Ich tváre smerujú do vnútrozemia a rozmiestnené boli tak, aby tvorili prsteň okolo ostrova.

Záhadou je, ako dokázali obyvatelia ostrova manipulovať s dielami, ktoré vážia stovky kilogramov aj niekoľko ton. Na túto otázku sa snažil v roku 1986 odpovedať pri výprave na ostrov československý bádateľ Pavel Pavel, ktorému sa podarilo rozpohybovať štvormetrovú sochu vážiacu zhruba deväť ton.

01 - Modified: 2023-03-06 15:00:00 - Feat.: - Title: Je odrezaný od sveta obklopený Tichým oceánom. Tento tajomný ostrov po rokoch opäť sprístupnili turistom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 07:47