StoryEditor

Ukrajinci vyvíjajú tlak na ruské sily okolo Charkova aj Chersonu. Moskva sa o snaží o ofenzívu pri Bachmute

10.10.2022, 12:24
Autor:
ČTKČTK

Putin sa po neúspechoch na Ukrajine a útoku na Kerčský most stal terčom bezprecednentje kritiky ruských nacionalistov. Ich naladenie však mohol zmeniť dnešný raketový teror naprieč Ukrajinou.

Rusko sa aj napriek protiútoku ukrajinských síl ďalej snaží o ofenzívu v centrálnej časti Donbasu, najmä pri meste Bachmut.

Ruské sily k nemu za posledný týždeň postúpili asi o dva kilometre, uviedla dnes ráno britská vojenská rozviedka. V Rusku pred dnešným masívnym raketovým útokom na celé územie Ukrajiny silnela kritika prezidenta Vladimira Putina, uviedli analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny ISW.

Ukrajinská protiofenzíva pokračuje

"Ukrajinské útočné operácie vyvíjajú tlak na ruské sily ako na severovýchode, tak v Chersonskej oblasti na juhu," píše v pravidelnom hodnotení situácie na bojisku Londýn.

Rusko sa podľa neho aj napriek tomu snaží prevziať kontrolu nad Bachmutom a dáva vysokú prioritu tamojším bojovým operáciám. Strategicky významné mesto výrazne poničené ostreľovaním leží v Doneckej oblasti, teraz takmer na frontovej línii.

Na Bachmut ruskí vojaci postupujú na dvoch osiach. Sily podľa Londýna zrejme zahŕňajú žoldniersku Wagnerovu skupinu vrátane bojovníkov, ktorých skupina nedávno naverbovala v ruských trestaneckých kolóniách.

image

Objavilo sa video, na ktorom má Putinov šéfkuchár verbovať väzňov do vojny: Dezertérov čaká guľka

Snahy Ruska o postup na Donbase "zdôrazňujú nutnosť dosiahnuť operačný úspech, ale aj neflexibilný plán celej operácie," dodáva Londýn.

Ukrajinské sily od konca leta začali na severovýchode krajiny protiofenzívu, bleskovo postúpili v Charkovskej oblasti a dobyli späť niekoľko miest v Doneckej oblasti vrátane Lymanu.

Putin ako terč kritiky ruských nacionalistov

Výbuchy a poškodenie Krymského mosta, spájajúceho Krymský polostrov s pevninským Ruskom, v kombinácii s nedávnymi zlyhaniami ruskej armády a mobilizáciou vyvolali kritiku, ktorej terčom je ruský prezident Vladimir Putin zo strany predstaviteľov nacionalistickej komunity v Rusku, odhodlaných pokračovať vo vojne na Ukrajine, uvádza ISW.

Situácia sa mohla zmeniť po dnešnom raketovom terore naprieč Ukrajinou, ktorý ruské vedenie realizovalo so zámerom pomsty za útok na Kerčský most.

image

„Varovali sme ťa, Zelenskyj. Ešte sme ani nezačali.“ Prokremeľská scéna si pochvaľuje útoky na Ukrajinu

Táto kritika, ktorú však možno považovať za bezprecedentnú, naznačuje rastúce pochybnosti o schopnosti ruského prezidenta naplniť stanovený cieľ – denacifikáciu Ukrajiny – a môže podkopať Putinovu atraktívnosť medzi jeho voličmi.

Putinom deklarované ciele invázie na Ukrajinu našli hlbokú odozvu v nacionalistickej komunite, ktorá sa hlási k ideológii historickej a kultúrnej nadradenosti Ruska a jeho práva ovládať územia bývalého Sovietskeho zväzu a ruského impéria, konštatuje ISW.

Nedávne vojenské zlyhania ruskej armády však prinútili niektorých vojenských blogerov a expertov zapochybovať o Putinovej oddanosti tejto ideológii. Niektorí z nich ho dokonca ešte pred inváziou z februára obviňovali, že nie je schopný brániť túto ideológiu, poznamenávajú analytici ISW.

V reakcii na sobotňajší výbuch na Krymskom moste Putin zvolal na pondelok zasadnutie Bezpečnostnej rady Ruskej federácie. Šéf Kremľa sa k incidentu na Kryme vyjadril prvý raz v nedeľu, pričom výbuch označil za "teroristický útok ukrajinských tajných služieb".

image

Kľúčová cesta na Krym v plameňoch. Časť Kerčského mosta sa po výbuchu zrútila do mora

Podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev, ktorý vo vojne s Ukrajinou vystupuje veľmi radikálne, už v sobotu deklaroval, že "reakciou Ruska na tento zločin môže byť len priame zničenie teroristov. Takto je to vo svete akceptované. Presne toto očakávajú občania Ruska".

Krymský most, známy aj pod názvom Kerčský, je jediným spojením Ruska s Krymom, ktoré nevedie cez Ukrajinu; pred vybudovaním mosta existovalo medzi oboma krajinami len spojenie trajektmi.

image

Rusko – Ukrajina online: Rusku dochádzajú drony, zinscenuje útok na svoje pohraničie, varujú experti

01 - Modified: 2022-09-15 08:20:50 - Feat.: 1 - Title: Objavilo sa video, na ktorom má Putinov šéfkuchár verbovať väzňov do vojny: Dezertérov čaká guľka 02 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 03 - Modified: 2022-10-10 09:46:12 - Feat.: 1 - Title: Kyjev chystá útok na Bielorusko, verí Lukašenko. S Ruskom na hranice nasadí spoločné regionálne jednotky 04 - Modified: 2022-10-10 12:20:36 - Feat.: 1 - Title: Masívne útoky na ukrajinské mestá sú odvetou aj za poškodenie krymského mosta, potvrdil Putin 05 - Modified: 2022-10-10 12:58:35 - Feat.: 1 - Title: Čína reaguje na raketový teror na Ukrajine. Vyzýva k deeskalácii situácie 06 - Modified: 2022-10-10 07:18:54 - Feat.: 1 - Title: Kyjevom otriasli explózie, vyžiadali si osem obetí. Jedna z rakiet dopadla blízko sídla ukrajinskej SBU 07 - Modified: 2022-12-18 06:15:07 - Feat.: 1 - Title: Kľúčová cesta na Krym v plameňoch. Časť Kerčského mosta sa po výbuchu zrútila do mora
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:31