Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Zelenskyj žiada vytvorenie mechanizmu na potrestanie Rusov zodpovedných za vojnu

14.10.2022, 06:34
Autor:
TASRTASR

Európa podľa ukrajinského prezidenta môže byť na čele úsilia nahradiť škody spôsobené vojnou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok upozornil na potrebu potrestať všetkých ruských "vrahov a mučiteľov" a žiadal pre Ukrajinu ďalšie systémy protivzdušnej obrany.

Zelenskyj sa prostredníctvom videokonferencie prihovoril k účastníkom zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu. Potrestanie previnilcov je podľa jeho slov potrebné na zabezpečenie trvácneho mieru v Európe.

"Musíme pokračovať v našom dialógu s cieľom vyvodiť voči Rusku ako agresorovi - a voči každému z ruských vrahov a mučiteľov - zodpovednosť za všetky zločiny v tejto vojne, za každý prejav hrôzy," povedal.

Európa podľa jeho slov môže byť na čele úsilia nahradiť škody spôsobené vojnou. "Musíme vytvoriť primeraný kompenzačný mechanizmus - a my navrhujeme spôsob, akým ho vytvoriť," povedal. Ukrajina podľa Zelenského slov už pripravila príslušný projekt. "Vyzývam vás, aby ste ho podporili - v Európe i na úrovni Valného zhromaždenia OSN," dodal ukrajinský prezident.

Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu v marci, krátko po začiatku ruskej invázie, otvoril vyšetrovanie možných vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti alebo genocídy na Ukrajine, pripomína AFP.

Prokurátor ICC Karim Khan vo štvrtok povedal, že Ukrajina by mohla ICC vydať Rusov podozrivých zo spáchania vojnových zločinov, aj keď Moskva nie je jeho členom.

Zelenskyj PZ RE vyčítal, že nevenovalo pozornosť ruskej anexii Krymského polostrova v roku 2014. Ukrajinský prezident Európu vyzval, aby izolovala Rusko diplomaticky. Takisto opätovne žiadal "moderné protilietadlové a protiraketové systémy obrany" s cieľom chrániť vzdušný priestor Ukrajiny.

 

01 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 04 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 05 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 20:55