Členovia iránskej komunity žijúci v Čile protestovali pred iránskym veľvyslanectvom v Čile. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Iráne pokračujú protesty, Teherán obvinil Európsku úniu z pokrytectva

15.10.2022, 13:32
Autor:
ČTKČTK

"Kto by uveril, že smrť jedného dievčaťa bude pre Západ taká dôležitá?," vyhlásil šéf iránskej diplomacie. Borrell v piatok na twitteri vyzval iránsky režim, aby okamžite prestal s represiami.

V Iráne sa aj dnes konajú na rôznych miestach protesty proti tamojšiemu autoritárskemu režimu, ktoré trvajú už mesiac a ktoré zažehla smrť mladého dievčaťa zatknutého mravnostnou políciou. Iránski aktivisti na dnes zvolali cez sociálne siete demonštrácie pod heslom Začiatok konca.

Iránska vláda proti účastníkom manifestácií brutálne zasahuje, čo si vyžiadalo podľa mimovládnych organizácií na dve stovky obetí, vrátane príslušníkov bezpečnostných zložiek. Európska únia kvôli tomu zvažuje voči Teheránu sankcie, iránsky minister zahraničia jej odkázal, aby nebola pokrytecká a volila "realistický prístup". Zásahy voči demonštrantom označil za "absolútne legitímne", uviedla dnes agentúra DPA.

image

V iránskom hlavnom meste sa zafarbili fontány krvavočervenou

"Odporúčame Európanom, aby sa na tento problém pozerali realisticky," povedal podľa agentúry AFP v piatok v telefonáte šéfovi únijnej diplomacie Josepu Borrellovi iránsky minister zahraničia Hosajn Amírabdolláhján. Borrellovi tiež podľa dnešného oznámenia Teheránu povedal, že Irán nie je krajinou "nežných, ani farebných revolúcií" a že je "kotvou stability v regióne".

"Kto by uveril, že smrť jedného dievčaťa bude pre Západ taká dôležitá?," vyhlásil šéf iránskej diplomacie pri inej príležitosti. "Prečo sa teda nezaujímajú tiež o stovky tisíc mučeníkov a mŕtvych v Iraku, Afganistane, Sýrii a Libanone," dodal.

image

Biden je ohromený iránskymi protestmi v súvislosti s Amíníovej smrťou, vyzval aby vláda násilne nezasahovala

Borrell v piatok na twitteri vyzval iránsky režim, aby okamžite prestal s represiami voči demonštrantom a prepustil tých, ktorí boli v súvislosti s protestmi zadržaní. Dodal, že tamojšia vláda tiež musí zabezpečiť prístup k internetu a k informáciám.

Štáty Európskej únie by mali sankcie voči Iránu kvôli potláčaniu terajších protestov preberať v pondelok na zasadnutí ministrov zahraničia v Luxemburgu. Niektoré krajiny, napríklad Británia, USA či Kanada už zaviedli sankcie voči iránskej mravnostnej polícii.

image

NATO dodá Kyjevu systémy protivzdušnej obrany, potvrdil Stoltenberg. Zvládnu znefunkčniť aj iránske drony​

Ľudia v Iráne protestujú od polovice septembra, keď zomrela 22-ročná Iránka kurdského pôvodu Mahsá Amínová. Tá bola zadržaná údajne kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb - šatok, ktorým si má žena v moslimskej spoločnosti zakrývať vlasy, krk a dekolt a ktorý musia ženy v Iráne od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti. Podľa polície utrpela infarkt, podľa jej rodiny a ďalších zdrojov zomrela na následky policajnej brutality.

01 - Modified: 2022-10-15 07:34:05 - Feat.: 0 - Title: V iránskom hlavnom meste sa zafarbili fontány krvavočervenou 02 - Modified: 2022-10-15 06:40:33 - Feat.: 1 - Title: Biden je ohromený iránskymi protestmi v súvislosti s Amíníovej smrťou, vyzval aby vláda násilne nezasahovala 03 - Modified: 2022-10-15 04:49:15 - Feat.: 1 - Title: Ruské drony útočia. Ukrajina vyvíja novú technológiu na boj proti dronom iránskej výroby, informuje Reznikov
01 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán 02 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 03 - Modified: 2024-04-19 08:03:56 - Feat.: - Title: V Iráne neboli pri útoku poškodené žiadne jadrové zariadenia 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-19 08:36:56 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:32