Federálny predseda nemeckej vládnucej strany Zelení Omid Nouripour a nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck. FOTO: TASR/DPA
StoryEditor

Podpora Nemcov pre Ukrajinu silnie. Zelení podporili na zjazde strany ďalšie dodávky zbraní

15.10.2022, 20:29
Autor:
TASRTASR

Líder Zelených Omid Nouripour konštatoval, že "tieto zbrane zachraňujú ľudské životy". Obrana a suverenita Ukrajiny je pre Zelených ako "antikolonialistickú stranu" záväzkom.

Za dodávku ďalších zbraní Ukrajine sa na zjazde nemeckej strany Zelených v sobotu v Bonne vyslovila prevažná väčšina delegátov. Odmietli tiež viacero návrhov, v ktorých sa podpora dodávok zbraní pre ukrajinské sily kritizovala ako odklon od pacifistickej tradície strany. Informujeme o tom na základe správy agentúry DPA.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková zdôraznila, že Berlín zásobuje Ukrajinu zbraňami práve preto, že Zelení sú stranou, ktorá sa zasadzuje za mier a ochranu ľudských práv. "Podporujeme ľudí pri ochrane ich životov," uviedla s tým, že jediný, kto nesie vinu za vojnu na Ukrajine, je ruský prezident Vladimir Putin.

image

Obyvatelia Západu nemajú náladu na ústupky Rusku a chcú sanckie, tvrdí prieskum. Inde sú nálady proruské

Líder Zelených Omid Nouripour konštatoval, že "tieto zbrane zachraňujú ľudské životy". Sergey Lagodinsky, ktorý je poslancom Európskeho parlamentu, v súvislosti s imperialistickými motívmi Kremľa povedal, že obrana a suverenita Ukrajiny je pre Zelených ako "antikolonialistickú stranu" záväzkom.

Šéfka nemeckej diplomacie poznamenala, že ide o hybridnú vojnu - nebojuje sa podľa jej slov len zbraňami, ale aj energiami, a tiež strachom a snahami o rozdeľovanie spoločnosti, čomu je potrebné zabrániť. Je podľa nej zrejmé, že ďalšou témou, ktorá bude rozdeľovať ľudí, bude migrácia. V tejto súvislosti poukázala na Srbsko, ktoré obvinila z toho, že cez svoje hranice púšťa mnohých migrantov bez víz, ktorí sa následne pokúšajú dostať do krajín EÚ.

image

Ukrajina nasadila na juhu krajiny ako prvá nemecký systém protivzdušnej obrany IRIS-T. Rusi naďalej útočia

Mnohí delegáti Zelených kritizovali povolenie na export zbraní do Saudskej Arábie a tiež spočiatku opatrné vyjadrenia vlády čo sa týka odsúdenia násilností počas iránskych protestov. Napriek rozsiahlemu zákazu vývozu zbraní do Saudskej Arábie totiž nemecká vláda v rámci spoločného programu Talianska, Španielska a Británie nedávno schválila dodávku vybavenia a munície v hodnote 36 miliónov eur.

Približne 800 zúčastnených delegátov sa na druhej časti zjazdu venovalo hlavne otázkam zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Ako hosťujúca rečníčka vystúpila napríklad spoluzakladateľka ruskej ľudskoprávnej organizácie Memorial Irina Ščerbakovová.

V nedeľu, počas záverečného dňa zjazdu, ktorý sa začal v piatok, sa budú Zelení zaoberať témou klimatickej politiky.

01 - Modified: 2022-10-15 15:54:26 - Feat.: 1 - Title: Obyvatelia Západu nemajú náladu na ústupky Rusku a chcú sanckie, tvrdí prieskum. Inde sú nálady proruské 02 - Modified: 2022-10-15 14:09:41 - Feat.: 1 - Title: ECB musí pokračovať v sprísňovaní menovej politiky, myslí si šéf nemeckej centrálnej banky 03 - Modified: 2022-10-15 05:54:04 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nasadila na juhu krajiny ako prvá nemecký systém protivzdušnej obrany IRIS-T. Rusi naďalej útočia
01 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 05 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:53