Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reční v Kyjeve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Sacharovovu cenu udelil za rok 2022 Európsky parlament ukrajinskému ľudu. Ocenili Zelenského úsilie

19.10.2022, 17:25
Autor:
TASRTASR

"Táto cena je pre Ukrajinky a Ukrajincov na bojiskách. Je pre tých, ktorí boli nútení utiecť. Pre tých, ktorí stratili príbuzných a priateľov," povedala Roberta Metsolová.

Sacharovovu cenu za rok 2022 získal "odvážny ľud Ukrajiny", zastúpený svojím prezidentom Volodymyrom Zelenským, zvolenými predstaviteľmi a občianskou spoločnosťou. Rozhodla o tom v stredu v Štrasburgu Konferencia predsedov Európskeho parlamentu. Informuje o tom spravodajca TASR.      

Ďalšími kandidátmi na získanie ceny po užšom výbere boli väznený zakladateľ stránky WikiLeaks Julian Assange a takzvaná Komisia pravdy pracujúca na urovnaní občianskeho konfliktu v Kolumbii.

image

Kúpa, ktorá sa Moskve oplatila. Zostreľovanie dronov stálo Ukrajincov výrazne viac, než za ne dali Rusi

"Táto cena je pre Ukrajinky a Ukrajincov na bojiskách. Je pre tých, ktorí boli nútení utiecť. Pre tých, ktorí stratili príbuzných a priateľov. Pre všetkých, ktorí išli bojovať za to, v čo veria. Viem, že odvážni obyvatelia Ukrajiny sa nevzdajú, a neurobíme to ani my," povedala predsedníčka EP Roberta Metsolová po ohlásení tohoročného víťaza.

Metsolová pripomenula, že nevyprovokovaná útočná vojna Ruska proti Ukrajine spôsobuje ukrajinskému ľudu obrovské utrpenie a škody. Citovala pozíciu europarlamentu, podľa ktorej Ukrajinci bojujú nielen za ochranu svojich domovov, zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti, ale zároveň obhajujú slobodu, demokraciu, právny štát a európske hodnoty na bojiskách "proti brutálnemu režimu, ktorého cieľom je oslabiť našu demokraciu, oslabiť a rozdeliť našu Úniu".

image

Kyjev upozorňuje, že Rusi okupujú územia ďalších štátov. Najnovšie schválil, že sa to týka aj Čečenska

Víťaza tohoročnej ceny navrhli tri politické frakcie EP – tou prvou bola ešte v septembri Európska ľudová strana  a s podobným návrhom neskôr prišli aj Európski konzervatívci a reformisti a tiež liberálna frakcia Obnovme Európu.

V nominácii sa zdôrazňuje úsilie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ako aj úloha jednotlivcov, zástupcov iniciatív občianskej spoločnosti a štátnych a verejných inštitúcií vrátane Štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie, Julije ‘Tajry‘ Pajevskej, zakladateľky lekárskej evakuačnej jednotky Tajrini anjeli, Olexandry Matvijčukovej, právničky a predsedníčky Centra pre občianske slobody, hnutia občianskeho odporu Žltá stuha a Ivana Fedorova, starostu okupovaného ukrajinského mesta Melitopol.

image

Ukrajinci sa blížia k Chersonu, Rusi ho v panike evakuujú. Realita môže bolieť, odkazuje im Podoľak

Slávnostné odovzdanie ocenenia je naplánované na 14. decembra, taktiež počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu. Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje každý rok Európsky parlament. Bola založená v roku 1988 na počesť jednotlivcov a organizácií obhajujúcich ľudské práva a základné slobody. Je pomenovaná na počesť sovietskeho fyzika a disidenta Andreja Sacharova a spája sa s ňou finančná odmena vo výške 50-tisíc eur.

Vlani udelil europarlament cenu väznenému ruskému opozičnému politikovi a protikorupčnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému.

01 - Modified: 2022-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Financial Times: Muskova dvojitá hra a ukrajinské problémy Starlinku 02 - Modified: 2022-10-19 14:37:53 - Feat.: 1 - Title: Kúpa, ktorá sa Moskve oplatila. Zostreľovanie dronov stálo Ukrajincov výrazne viac, než za ne dali Rusi 03 - Modified: 2022-10-19 11:42:09 - Feat.: 1 - Title: Kyjev upozorňuje, že Rusi okupujú územia ďalších štátov. Najnovšie schválil, že sa to týka aj Čečenska
01 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 02 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 05 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:32