Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Orbán nepriamo prirovnal sovietske vojská k inštitúciám EÚ. Keď príde útlak, budeme sa brániť, vyhlásil

23.10.2022, 15:53
Autor:
TASRTASR

Maďarsko pod vedením Viktora Orbána čelí hrozbe odobratia časti peňazí z fondov EÚ pre obavy Bruselu z korupcie či nedostatkov vo verejnom obstarávaní.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes pri príležitosti 66. výročia vypuknutia protisovietskeho povstania nepriamo prirovnal sovietske vojská, ktoré revoltu Maďarov v roku 1956 potlačili, k dnešným inštitúciám Európskej únie.

Napísala to agentúra AP, podľa ktorej ministerský predseda naznačil, že EÚ, ktorá sa snaží obmedziť ústup demokracie v Maďarsku, skončí ako Sovietsky zväz.

"Neobťažujme sa tými, ktorí strieľajú na Maďarsko z tieňa alebo z bruselských výšin. Skončia tam, kde skončili ich predchodcovia," vyhlásil Orbán v prejave k vybranej skupine hostí v meste Zalaegerszeg na západe Maďarska, čím porušil tradíciu prednášať prejavy v deň výročia vypuknutia povstania v Budapešti.

image

Maďarsko do konca roka ratifikuje vstup Švédska a Fínska do NATO, píše Politico

Hrozby pre Maďarsko

"Boli sme tu, keď nás napadla prvá dobyvačná ríša, a budeme tu, keď sa zrúti tá posledná," predniesol ďalej Orbán. "Budeme to znášať, keď budeme musieť a budeme sa brániť, keď budeme môcť. Vytiahneme meče, keď bude príležitosť, a budeme odolávať, keď prídu dlhé roky útlaku," pokračoval premiér. "Sme víťazi, aj keď sme porazení," poznamenal Orbán.

Agentúra AP upozornila, že premiér nebol prítomný v metropole v deň jedného z najvýznamnejších maďarských sviatkov v čase, keď jeho konzervatívno-nacionalistická vláda čelí rastúcemu tlaku a pokračujúcim protestom učiteľov i študentov. Pedagógovia požadujú vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky. Ďalší protest naplánovali na dnes.

Maďarsko pod Orbánovým vedením tiež čelí hrozbe odobratia časti peňazí z fondov EÚ pre obavy Bruselu z korupcie, nedostatkov vo verejnom obstarávaní, v nezávislej práci vyšetrovacích či justičných orgánov alebo v riešení možných konfliktov záujmov v krajine.

V snahe zachrániť časť financovania maďarský parlament nedávno schválil nové zákony proti korupcii. Krajine však stále hrozí, že príde o miliardy eur z fondov EÚ pre porušovanie demokratických postupov, píše AP.

image

Koniec šokov pri cenách plynu. Lídri riešili päť krokov Európy proti energetickej kríze

Výročie povstania

Dnes si Maďarsko pripomína 66. výročie začiatku ľudového povstania proti sovietskej moci. Revolta vypukla po budapeštianskej demonštrácii z 23. októbra 1956, ktorej účastníci chceli vyjadriť solidaritu s vtedajšími zmenami v Poľsku.

Pôvodne pokojná akcia v Budapešti prerástla v ničenie symbolov komunizmu a nakoniec v zrážky s bezpečnostnými silami. Nepokoje, ktoré trvali do novembra, brutálne potlačila Sovietska armáda, zahynulo najmenej 3 500 ľudí.

AP zároveň uviedla, že dnešná pripomienka výročia povstania prichádza v čase, keď sa susedná Ukrajina bráni ruskej vojenskej agresii. Orbán, ktorého mnohí považujú za najbližšieho spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina v Európskej únii, vystupoval proti uvaleniu sankcií na Moskvu, hoci nakoniec hlasoval za všetky balíky postihov.

Maďarsko ako jediné zo svojich susedov v strednej a východnej Európe odmietlo dodávať Ukrajine zbrane alebo umožniť ich prevoz cez svoje hranice. Orbán ale zároveň vyhlásil, že invázia Moskvy na Ukrajinu je "jasnou agresiou" a jeho vláda podporuje ukrajinskú územnú celistvosť.

01 - Modified: 2022-10-21 08:46:32 - Feat.: 1 - Title: Koniec šokov pri cenách plynu. Lídri riešili päť krokov Európy proti energetickej kríze 02 - Modified: 2022-10-21 06:21:21 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko dostane výnimku zo stropu na ceny plynu, vyhlásil Orbán 03 - Modified: 2022-10-20 19:24:09 - Feat.: 1 - Title: Neúspech si nepripúšťa. Premiérka Fínska sa nebojí, že by Maďarsko či Turecko zablokovali jeho vstup do NATO 04 - Modified: 2022-10-20 10:29:06 - Feat.: 1 - Title: Orbán dostáva jednu ranu za druhou, Brusel ho konečne pritlačil k múru
01 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:05