Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Zelenskyj: Kruté boje sú pri Bachmute, tam vidieť šialenú taktiku ruského velenia

27.10.2022, 07:09
Autor:
TASRTASR

Najkrutejšie boje prebiehajú blízko Avdijivky (pri meste Doneck) a Bachmutu, ktorý je ďalej na severovýchode, povedal ukrajinský prezident.

Ukrajinskí vojaci úspešne odrážajú opakované útoky ruských síl blízko dvoch kľúčových miest Avdijivka a Bachmut vo východnom regióne Donbas, povedal v stredu večer v pravidelnom videopríhovore prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruskú taktiku boja pritom označil za šialenú.

Zelenskyj tiež povedal, že z frontu prídu dobré správy, ale podrobnosti neuviedol.

Najkrutejšie boje prebiehajú blízko Avdijivky (pri meste Doneck) a Bachmutu, ktorý je ďalej na severovýchode, dodal ukrajinský prezident.

"Tam je najviac vidieť šialenstvo ruského velenia. Deň za dňom, celé mesiace tam ženú ľudí na smrť - práve tam v maximálnej miere sústreďujú svoje delostrelecké útoky," opísal situáciu Zelenskyj.

Ruské sily sa opakovane pokúšajú dobyť Bachmut, ktorý sa nachádza na hlavnej ceste vedúcej do miest Sloviansk a Kramatorsk, ovládaných Ukrajincami.

Zelenského poradca Oleksij Arestovyč v utorok povedal, že v jeden deň zaútočili Rusi na Bachmut pred poludním až osemkrát a zakaždým ich ukrajinskí vojaci zatlačili späť.

Zelenskyj sa v príhovore nezmienil o tom, čo sa deje v blízkosti juhoukrajinského mesta Cherson, ktoré je v rukách promoskovských síl. Ukrajinskí vojaci vravia, že tam očakávajú tvrdý boj.

"Vo všeobecnosti, posilňujeme svoje pozície po celej frontovej línii, oslabujeme spôsobilosti votrelcov, ničíme ich logistiku a pripravujeme pre Ukrajinu dobré správy," dodal prezident.

Ukrajinský líder takisto oznámil, že pri najnovšej výmene zajatcov medzi oboma stranami sa dostalo na slobodu desať Ukrajincov.

Kyjev už predtým v stredu informoval, že Rusko pri výmene zajatcov vrátilo pozostatky amerického občana Joshuu Alana Jonesa, ktorý zahynul v boji proti ruským silám na Ukrajine, a prepustilo aj desiatich ukrajinských vojakov.

"Odovzdali nám aj telo amerického dobrovoľníka, veterána americkej armády Joshuu Alana Jonesa, ktorý bojoval na Ukrajine a zomrel v akcii proti okupantom," oznámil podľa agentúry AFP vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Podľa neho 24-ročný Jones zahynul v bojovej akcii 23. augusta.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 05 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:44