Protivládny protest na Václavskom námestí v Prahe. FOTO: MAFRA/Petr Topič 
StoryEditor

Na Václavskom námestí protestujú tisíce ľudí proti vláde Petra Fialu

28.10.2022, 16:46
Autor:
TASRTASR

Organizátorom protestu je Ladislav Vrabel, ktorý čelí viacerým exekúciám. Jedným z prvých rečníkov bol bývalý premiér a niekdajší predseda ČSSD Jiří Paroubek, vystúpila aj predsedníčka komunistov Kateřina Konečná.

Na Václavskom námestí v Prahe demonštrujú tisíce ľudí na proteste s názvom Nenásilná revolúcia – Česko na 1. mieste. Demonštrácia má podľa organizátorov nadviazať na predchádzajúce akcie uskutočnené v septembri. Jednou z požiadaviek protestujúcich je koniec vlády Petra Fialu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Na proteste zaznievajú slová o tom, že demonštrujúci nechcú vládu "národnej skazy". So súčasnou politikou vlády nesúhlasia a požadujú zmenu. Okrem konca kabinetu prítomní demonštrujú aj proti vojne na Ukrajine a proti Európskej únii.

Podľa polície sa na akcii zúčastňujú nižšie desiatky tisíc ľudí. Mnohí z nich majú české vlajky a transparenty. Na viacerých miestach námestia sú petičné stánky prezidentských kandidátov Josefa Skálu a Aleny Vitáskovej.

Na začiatku demonštrácie pozdravili ľudí, ktorí protestujú v iných mestách v Česku aj na Slovensku. Dav na Václavskom námestí zborovo kričal "Ľúbime ťa, Slovensko".

Jedným z prvých rečníkov bol bývalý premiér a niekdajší predseda ČSSD Jiří Paroubek. "Toto zhromaždenie bude zľahčované, tak ako je znemožňované v médiách organizátorom, aby sa tam dostali," povedal Paroubek.

Václavským námestím prešli podľa Paroubka všetky významné historické udalosti. Sarkasticky dodal, že je rád, že na Václavskom námestí podľa slov Petra Fialu, Víta Rakušana a Markéty Pekarovej Adamovej našiel hlúčik zapredancov, stroskotancov a ruských trollov.

"Som dnes ale radšej stroskotancom spolu s vami, než aby som bol v jednom lochu s tou spupnou a arogantnou vládou, ktorá pije víno a ľuďom ordinuje redukčnú diétu," povedal bývalý český premiér.

"Každý má právo ísť demonštrovať, vyjadriť týmto spôsobom svoj názor. Tieto názory počujeme a neberieme ich na ľahkú váhu,“ povedal o plánovanom zhromaždení premiér Fiala dopoludnia po skončení pietneho aktu na Národnom pamätníku Vítkov. Podľa neho je však na druhej strane potrebné, aby každý uvažoval nad tým, kto demonštráciu zvoláva a s akým cieľom.

Na proteste vystúpila aj predsedníčka KSČM Kateřina Konečná. Organizátorom protestu je Ladislav Vrabel, ktorý čelí viacerým exekúciám.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:36