Demonštrácie v Prahe. FOTO: Reuters
StoryEditor

Česko proti strachu: Na Václavskom námestí v Prahe demonštrovali desaťtisíce ľudí

30.10.2022, 20:53
Autor:
TASRTASR

Protestujúci sa vyslovili proti strachu a nenávisti, za slobodu a demokraciu a tiež za Česko a Ukrajinu. Zároveň sa zasadzovali aj o lepšie postavenie LGBTIQ+ ľudí.

Na Václavskom námestí v Prahe sa v nedeľu popoludní opäť zišli desaťtisíce ľudí. Priaznivci spolku Milion chvilek tam demonštrovali na akcii s názvom Česko proti strachu: Spoločne na Václavák. Vyslovili sa proti strachu a nenávisti, za slobodu a demokraciu a tiež za Česko a Ukrajinu. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

Organizátori sa nedeľným zhromaždením rozhodli reagovať na rastúcu agresivitu v spoločnosti a tiež ukázať, že Česko aktuálne krízy zvládne. Cieľom akcie bolo načerpať pozitívnu energiu a nádej a zároveň vyslať Ukrajine signál, že ju Česko podporuje. Podľa odhadu polície sa na akcii zišlo niekoľko desiatok tisíc ľudí.

image

Tisíce ľudí protestovali v Nemecku pre energetickú krízu

Proti všetkým, ktorí rozdúchavajú strach

Viacerí rečníci hovorili o strachu pred aktuálnymi krízami. "Strach je na mieste," povedali zakladatelia spolku Milion chvilek Mikuláš Minář a Benjamin Roll. Ľudí však podľa ich slov strach aj ľahko paralyzuje aj oslabuje voči manipulácii. Práve to je podľa nich cieľom nielen ruského prezidenta Vladimira Putina, ale všetkých, ktorí strach v Česku rozdúchavajú.

"Poriadne ľudí vystrašiť a potom im ponúknuť záchranu výmenou za moc a vplyv. Tomu sa hovorí obchod so strachom," vysvetlili zakladatelia zmieneného spolku. Uviedli, že je potrebné postaviť do protikladu k strachu nádej a odvahu. "Nádej vie, že pravda a láska zvíťazí nad lžou a nenávisťou," povedali s odkazom na citát bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla.

Ľuďom na Václavskom námestí sa prostredníctvom videoprenosu prihovorila aj manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská. "Posledný mesiac mieria ruské rakety výhradne na naše elektrárne. Chcú nám vziať svetlo. Všetky tieto teroristické útoky sú dôkazom toho, že Rusko dlho nebojuje len proti našej armáde," povedala Zelenská a poďakovala sa za vytrvalú podporu Ukrajine.

image

V iránskom Záhedane vypukli nové protivládne protesty. Polícia zadržala už 57 ľudí

Starostlivosť o slobodu a demokraciu

Na akcii rečnili osobne alebo zo záznamu aj viaceré české osobnosti. Okrem podpory pre Ukrajinu hovorili aj o postavení LGBTQ+ ľudí v súvislosti s nedávnou vraždou dvoch mladých ľudí v Bratislave či o zvládnutí energetickej a ekonomickej krízy.

"Ľuďom nie je ľahostajné, kam bude smerovať naša spoločnosť. Vážim si to. O slobodu a demokraciu sa musíme aktívne starať," povedal na margo početnosti demonštrácie český premiér Petr Fiala, ktorý sa na Twitteri ľuďom poďakoval za ich účasť.

V deň štátneho sviatku, 28. októbra, sa na rovnakom mieste zhromaždili tisícky ľudí, aby protestovali proti vláde Petra Fialu či Európskej únii. Organizátor piatkovej demonštrácie Ladislav Vrabel povedal, že ide o nové národné obrodenie, ktorého cieľom je, aby bola Česká republika samostatná. Spolok Milion chvilek ho na dnešnom zhromaždení označil za obchodníka so strachom.

01 - Modified: 2022-10-26 21:07:57 - Feat.: 1 - Title: Biely dom sa obáva, že Moskva radí Iránu, ako potláčať protesty. Nepokoje neutíchajú 02 - Modified: 2022-10-22 19:49:53 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí protestovali v Nemecku pre energetickú krízu 03 - Modified: 2022-10-22 18:33:50 - Feat.: 1 - Title: V iránskom Záhedane vypukli nové protivládne protesty. Polícia zadržala už 57 ľudí
01 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 02 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 03 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 04 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 05 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:29