Luiz Inácio Lula da Silva počas volebnej noci. FOTO: REUTERS
StoryEditor

„Dnes svetu hovoríme, že Brazília je späť.“ Lula da Silva porazil Bolsonara a stáva sa novým prezidentom

31.10.2022, 06:55
Autor:
ČTKČTKnasinasi

Brazília je podľa da Silvu pripravená zaujať svoje miesto v boji proti klimatickej kríze: „Brazília aj celá planéta potrebujú, aby Amazónia bola živá a dýchala. Strom, ktorý stojí, je oveľa cennejší ako ilegálne vyťažené drevo,“ povedal.

Budúcim prezidentom Brazílie bude Luiz Inácio Lula da Silva. Ľavicový exprezident v nedeľňajšom druhom kole volieb tesne porazil súčasnú hlavu štátu Jaira Bolsonara, oznámil volebný úrad TSE. Za Lulu hlasovalo 50,9 percenta voličov, Bolsonaro získal 49,1 percenta hlasov.

Dramatické sčítanie hlasov

Prvé výsledky, ktoré sa začali objavovať krátko po nedeľňajšom zatvorení volebných miestností o 21.00 h SEČ, totiž ukazovali náskok krajne pravicového Bolsonara o niekoľko percentuálnych bodov.

Ako sa zvyšoval počet spočítaných obvodov, začal sa Bolsonarov náskok znižovať a napokon sa pomer obrátil. Za Lulu hlasovalo zhruba o dva milióny ľudí viac ako za Bolsonara, celkovo sa hlasovania mohlo zúčastniť 156 miliónov voličov.

image

Luiz Inácio Lula da Silva počas volebnej noci. FOTO: REUTERS

Nový prezident krátko po oznámení výsledkov predniesol v Sao Paule prejav k svojim priaznivcom, v ktorom povedal, že názorovo rozdelená krajina teraz potrebuje jednotu a mier a sľúbil, že bude neúnavne bojovať proti rasizmu, predsudkom a diskriminácii.

"Budem vládnuť 215 miliónom Brazílčanov... a nie len tým, ktorí za mňa hlasovali. Nie sú dve Brazílie. Sme jedna krajina, jeden národ - skvelý národ," povedal víťaz volieb.

Ochrana Amazónie ako priorita

"Dnes svetu hovoríme, že Brazília je späť," zdôraznil s tým, že táto latinskoamerická krajina už viac nie je medzinárodným vyvrheľom. Lula spomenul, že medzi jeho hlavné ciele bude patriť boj proti chudobe a to, ako ochrániť Amazoniu a zabrániť ďalšiemu odlesňovaniu.

Brazília je podľa neho "pripravená zaujať svoje miesto v boji proti klimatickej kríze": "Brazília aj celá planéta potrebujú, aby Amazonia bola živá a dýchala. Strom, ktorý stojí, je oveľa cennejší ako ilegálne vyťažené drevo," povedal Lula.

image

Priaznivci Lula da Silvu počas volebnej noci. FOTO: REUTERS

Ohlasy zo sveta: Lula ako pokrok, nádej a nová kapitola

Lulovi krátko po oznámení oficiálnych výsledkov začali gratulovať politici z celého sveta. Jedným z prvých bol francúzsky prezident Emmanuel Macron, podľa ktorého sa Lulovým víťazstvom "otvára nová kapitola v dejinách Brazílie".

Americký prezident Joe Biden uviedol, že nová hlava Brazílie zvíťazila vo "slobodných, spravodlivých a dôveryhodných voľbách". Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na Twitteri napísal, že Lulova výhra prinesie "humanizmus a rovnosť".

Podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza výhra ľavicového kandidáta znamená "pokrok a nádej". K víťazstvu mu zagratuloval aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý tak napríklad neučinil v prípade nedávne zvoleného britského premiéra Rishiho Sunaka.

"Prosím, prijmite moju úprimnú gratuláciu... Výsledky hlasovania potvrdili Vašu mimoriadnu politickú autoritu. Spolieham sa, že spoločným úsilím zabezpečíme ďalší rozvoj rusko-brazílskej spolupráce vo všetkých smeroch," uvádza sa vo vyhlásení venovanom da Silvovi zverejnenom na oficiálnej webovej stránke Kremľa.

V priebehu dňa sa ku gratuláciám v hutnom počte pripojiili aj lídri ďalších krajín, vrátane Číny, Británie, Talianska, NemeckaUkrajiny alebo najvyšší predstavitelia Európskej únie.

Rýchlosť, s akou do Brazílie začali prúdiť gratulácie novému prezidentovi, podľa denníka The Guardian napovedá, že sa svetoví politici snažia odradiť porazeného kandidáta Bolsonara od toho, aby začal spochybňovať výsledky. Bolsonaro sa zatiaľ k výsledkom nevyjadril.

image

Foto z tábora podporovateľov Jaira Bolsonara. FOTO: REUTERS

Brazílsky Trump vs. obľúbený exprezident s korupčnými škandálmi

Súboj medzi 67-ročným Bolsonarom a o desať rokov starším Lulou bol veľmi vyhrotený. Kým Bolsonaro čelil častej kritike kvôli populizmu a opatreniam, ktorými prispel k výrazne rýchlejšiemu ničeniu amazonského pralesa, pred Lulou zase varovali niektorí investori a podnikatelia, podľa ktorých ľavicový kandidát nemá konkrétny ekonomický plán.

Lula sa úradu ujme v januári budúceho roka, predtým zastával funkciu prezidenta už v rokoch 2003 až 2010. Z jeho víťazstva sa v nedeľu večer radovali milióny Brazílčanov v uliciach.

Jeho zvolenie do najvyššej ústavnej funkcie je pre neho veľkým návratom na politické výslnie najmä po tom, čo mu povesť poškodilo niekoľko korupčných káuz, kvôli ktorým strávil rok a pol vo väzení.

Bolsonaro je prvým prezidentom od 90. rokov, ktorý vo voľbách neobhájil mandát a musí úrad opustiť po jednom volebnom období.

image

Našu planétu si nezaslúžime. Počas rekordných horúčav prišla správa, že odlesňovanie v Amazónii dosiahlo rekord

01 - Modified: 2022-10-30 02:33:12 - Feat.: 1 - Title: Brazílčania si volia prezidenta. Rozhodnú buď o zotrvaní Bolsonara, alebo návrate exprezidenta Lulu 02 - Modified: 2022-10-01 16:14:26 - Feat.: 1 - Title: HN24: Amazonský prales v Brazílii postihol v septembri najvyšší počet požiarov za 12 rokov 03 - Modified: 2022-09-28 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pľúca planéty sa už „dusia“ viac než za celý minulý rok, Bolsonaro čelí kritike 04 - Modified: 2022-07-10 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Našu planétu si nezaslúžime. Počas rekordných horúčav prišla správa, že odlesňovanie v Amazónii dosiahlo rekord 05 - Modified: 2022-10-31 08:50:11 - Feat.: 1 - Title: Da Silvovi k víťazstvu vo voľbách zagratulovali aj Borrell, Sunak aj Baerbocková
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 03 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 04 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 05 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:18