Parlament v Bulharsku počas diskusií pred hlasovaním o poskytnutí vojenskej pomoci Ukrajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bulharský parlament schválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Poskytnutie ťažkých zbraní je politickou témou

03.11.2022, 17:34
Autor:
TASRTASR

Proti rozhodnutiu, ktoré parlament napokon schválil, sa postavila proruská ultranacionalistická strana Obnova a socialisti. Prívrženci Obnovy usporiadali pred parlamentom malý protest.

Bulharský parlament vo štvrtok  drvivou väčšinou hlasov v pomere 175:45 schválil poskytnutie ťažkých zbraní pre Ukrajinu. Tomuto rozhodnutiu predchádzali mesiace sporov medzi politickými stranami Bulharska, ktoré je členom NATO, informujeme s odvolaním sa na stanicu Rádio Sloboda a agentúru Reuters.

Poslanci rozhodli, že bulharský kabinet musí začať rozhovory so spojencami v NATO, aby nahradili alebo posilnili obranné kapacity Bulharska a umožnili tak rýchlejšie uvoľnenie techniky bulharskej armády zo sovietskej éry pre Ukrajinu.

Dočasná vláda dostala mesiac

Bezprostredne nebolo jasné, akú vojenskú techniku Bulharsko vyšle na Ukrajinu, ani kedy sa to môže stať. Parlament však vyzval dočasnú vládu, aby do mesiaca prišla s plánom dodávok zbraní pre Ukrajinu.

image

Moskva si s Ukrajinou vymenila dovedna 214 zajatcov vrátane obrancov Mariupola

Ako pripomenula agentúra Reuters, Bulharsko bolo jednou z mála krajín Európskej únie, ktoré neposielajú Ukrajine vojenskú pomoc. Reuters vysvetlil, že táto téma rozdeľovala vládnu koalíciu, zahŕňajúcu aj prokremeľskú Bulharskú socialistickú stranu. Tá v máji rozhodnutie o vojenskej pomoci pre Ukrajinu zablokovala.

Agentúra Reuters spresnila, že dočasný minister obrany Dimitar Stojanov vo štvrtok súčasne informoval, že Bulharsko si nemôže dovoliť poslať na Ukrajinu svoje protilietadlové raketové systémy alebo bojové lietadlá sovietskej výroby, ktoré žiada Kyjev. Minister vysvetlil, že Bulharsko tieto zbraňové systémy nemá čím okamžite nahradiť.

Tažké zbrane

"Ťažkú techniku, ako sú (systémy) S-300, S-125 a ďalšie protilietadlové raketové systémy, ako aj stíhačky Su-25 a MiG-29, v tejto chvíli nemožno poskytnúť. Najprv by sme potrebovali vymeniť naše vybavenie," objasnil Stojanov.

Proti rozhodnutiu, ktoré parlament napokon schválil, sa postavila proruská ultranacionalistická strana Obnova a socialisti. Prívrženci Obnovy usporiadali pred parlamentom malý protest, na ktorom varovali, že zaslanie vojenskej pomoci Ukrajine pripraví Bulharsko o jeho obranné kapacity, doplnila agentúra AFP.

image

Putin otvorí v Moskve veľkú výstavu venovanú Ukrajine, chce poukázať na jej prepojenie s Ruskom

Socialistický poslanec Kristijan Vigenin označil rozhodnutie parlamentu o vojenskej pomoci pre Ukrajinu za "unáhlené, zle pripravené a prijaté bez potrebnej analýzy rizík pre našu krajinu."

Predchádzajúci parlament síce neschválil vyslanie vojenskej pomoci na Ukrajinu, ale povolil opravu ukrajinských tankov na bulharskej pôde, ako aj zaslanie prilieb a protitlakových viest.

Bulharsko, ktoré je veľkým výrobcom ľahkých zbraní a munície, bagatelizovalo správy médií, že už nepriamo dodáva muníciu Ukrajine, a to prostredníctvom zmlúv s Poľskom a Spojenými štátmi. Údaje zverejnené najväčšími zbrojovkami v Bulharsku však naznačujú, že ich produkcia sa od začiatku vojny na Ukrajine strojnásobila.

01 - Modified: 2022-11-05 23:03:20 - Feat.: 1 - Title: Kupovať sa teraz oplatí, na trhu s energiami prišiel zlom. Koniec krízy to však ešte nie je 02 - Modified: 2022-10-28 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bývalý minister zdravotníctva: Slovenské zdravotníctvo nečakajú dobré časy 03 - Modified: 2022-10-27 12:18:18 - Feat.: 1 - Title: Ukrajincov čakajú veľké problémy: Najprv nebudú vedieť presúvať tanky, potom skryť delostrelectvo
01 - Modified: 2024-04-11 21:28:18 - Feat.: - Title: Bidenova vláda sa snaží rozšíriť povinné preverovanie osôb nakupujúcich zbrane 02 - Modified: 2024-04-10 08:02:37 - Feat.: - Title: USA poslali Ukrajine tisícky zbraní skonfiškovaných v Arabskom mori 03 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni 04 - Modified: 2024-04-04 18:22:30 - Feat.: - Title: Pre poruchu rakety na vojenskej lodi uzavreli dánsky vzdušný priestor aj more 05 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 08:47