Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina zostrelila v piatok osem ďalších iránskych dronov, povedal Zelenskyj a obvinil Rusko zo zavádzania

05.11.2022, 07:17
Autor:
TASRTASR

"Najkrutejšie bojové akcie sa tento týždeň sústreďujú v Donbase: okolo miest Bachmut a Soledar," uviedol prezident a spomenul východné územia na frontových líniách konfliktu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer v pravidelnom príhovore oznámil, že jednotky protiraketovej obrany na juhu Ukrajiny zostrelili v ten deň osem dronov iránskej výroby. Správu priniesol portál americkej spravodajskej televízie CNN.

Jednotky patriace pod južné a stredoukrajinské velenia vzdušných síl zneškodnili aj dve strely s plochou dráhou letu Kalibr, dodal Zelenskyj v príhovore.

"Svoje pozície držíme"

"Najkrutejšie bojové akcie sa tento týždeň sústreďujú v Donbase: okolo miest Bachmut a Soledar," uviedol prezident a spomenul východné územia na frontových líniách konfliktu.

image

Mobilizovaní ruskí vojaci bojujú holými rukami, tí šťastnejší majú staré zbrane a nepoužívané náboje

"Svoje pozície držíme: a na týchto a niektorých ďalších územiach v Doneckej oblasti už premrhala ruská armáda viac životov svojich mužov a stratila viac streliva, že zrejme stratila v dvoch čečenských vojnách dokopy," vyhlásil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident tiež povedal, že nevidí ochotu Moskvy rokovať o ukončení vojny proti jeho krajine, píše tlačová agentúra DPA.

Rusko posiela do bojov desaťtisíce až státisíce ľudí, ale tí, čo chcú rokovať o mieri, nenechávajú ľudí zomierať "v mlynčeku na mäso", vysvetlil Zelenskyj vo videu z Kyjeva.

image

Teror proti ukrajinskej energetike vyplýva zo slabosti Ruska, tvrdí Zelenskyj

"My sme pripravení na mier, na férový a spravodlivý mier. Túto vetu sme povedali už mnohokrát," zdôraznil Zelenskyj. Podľa neho musí Rusko predovšetkým rešpektovať hranice Ukrajiny a jej územnú celistvosť v súlade s právom OSN.

Rusko pokračuje v náboroch

Prezident obvinil Rusko zo zavádzania každého, že chce rokovať o skončení konfliktu, čo nedávno navrhlo aj zahraničným účastníkom vyjednávania. Ako Zelenskyj dodal, je pravda, že Moskva vyhlásila koniec čiastočnej mobilizácie záložníkov. "Ale v skutočnosti Rusko pokračuje v nábore ľudí vo svojich regiónoch a aj na našich územiach, ktoré sú okupované, len aby ich poslalo zomrieť," uviedol ukrajinský líder.

image

Potupa, zasiahli aj jednu z najmodernejších ruských lodí. Expert: Útok v Sevastopole sa dostane do učebníc

Zelenskyj znova požiadal o úplné stiahnutie ruských vojakov z ukrajinského územia, čo je podmienka Kyjeva pre mierové rozhovory.

Okrem toho sa podľa Zelenského teraz Rusko musí zodpovedať za teror proti Ukrajine. Moskva musí potrestať vojnových zločincov a zaplatiť za spôsobené škody, zdôraznil ukrajinský líder.

01 - Modified: 2022-11-04 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: V okamihu ako civilista zoberie do ruky zbraň, stráca ochranu, hovorí expert na medzinárodné právo 02 - Modified: 2022-11-04 20:23:00 - Feat.: 1 - Title: Bidenov poradca neohlásene navštívil Kyjev, zdôraznil neochvejnú podporu USA 03 - Modified: 2022-11-04 14:52:22 - Feat.: 1 - Title: Najbohatšie krajiny sveta vyzvali producentov ropy, aby zvýšili ťažbu a pomohli stlačiť ceny
01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 03 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže 04 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 05 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:11