Bývalý prezident USA Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden v New Yorku oslovil študentov, Trump v Miami varoval pred "tyraniou ľavice"

07.11.2022, 07:54
Autor:
ČTKČTK

Trump v Miami v prejave tvrdil, že Bidenovi demokrati vedú krajinu ku "komunizmu" a varoval, že za demokratov by sa USA mohli "premeniť na komunistickú Kubu alebo socialistickú Venezuelu".

Súčasný americký prezident Joe Biden i jeho predchodca v Bielom dome Donald Trump sa v nedeľu na poslednú chvíľu snažili získať hlasy voličov pred utorkovými voľbami do Kongresu. Biden na univerzite v štáte New York hovoril k študentom, vyzdvihol silu a možnosti ich generácie. Trump na Floride varoval pred "silnejúcou tyraniou ľavice" a priživoval debatu o svojej možnej opätovnej kandidatúre do úradu v roku 2024, informovali zahraničné agentúry.

"Ak pôjdete všetci k voľbám, demokracia bude zachránená. To nie je vtip," povedal Biden študentom univerzity Sarah Lawrencovej v New Yorku. "Pre vašu generáciu je to chvíľa, aby ju (demokraciu) bránila, chránila a zvolila si ju," dodal demokratický prezident, ktorý si pre svoje vystúpenie vybral pôdu, ktorá historicky podporovala Demokratickú stranu, podotýka agentúra AFP.

image

Bidenov poradca utajovane rokoval s ruskými predstaviteľmi, chce predísť jadrovej eskalácii konfliktu

Biden prišiel podporiť guvernérku Kathy Hochulovú, ktorá čelí nebývale tvrdému tlaku republikánskeho protikandidáta Leeho Zeldina. Demokratku na poslednú chvíľu podporilo viacero význačných spolustraníkov vrátane exprezidenta Billa Clintona, viceprezidentky Kamaly Harrisovej alebo bývalej ministerky zahraničia Hillary Clintonovej, píše BBC.

Ostrú kritiku v Bidenovom prejave zožali republikánski kandidáti, ktorí sú podľa neho "odopierači volieb". "Poznajú len dva výsledky volieb: buď vyhrali, alebo tvrdia, že boli podvedení," cituje z Bidenova prejavu agentúra AP.

image

Voľby do Kongresu budú "rozhodujúcim" momentom pre americkú demokraciu, tvrdí Biden

Trump v Miami na Floride vo vyše hodinovom prejave tvrdil, že Bidenovi demokrati vedú krajinu ku "komunizmu" a varoval, že za demokratov by sa USA mohli "premeniť na komunistickú Kubu alebo socialistickú Venezuelu". Žiadal voličov, aby odmietli "radikálne ľavicové maniaky". Výslovne sa obracal aj k hispánskym voličom, "náruč Republikánskej strany je vám otvorená," cituje Trumpa stanica BBC.

Na stretnutie prišiel Trump v červenej kšiltovke, ktorá bola aj jedným zo symbolov jeho prezidentskej kampane. Trump zatiaľ oficiálne nepotvrdil, že bude opäť kandidovať, ale v nedeľu svojim stúpencom povedal, že to "pravdepodobne bude musieť zopakovať" a nech sa "teší na novinky".

image

Ovládnutie Kongresu republikánmi by bolo hrozbou pre demokraciu, myslí si Obama

Biden aj Trump využívajú posledné dni pred voľbami na oslovenie nerozhodnutých voličov. Demokratická strana ale starostlivo volí, kde Biden vystúpi a vyhýba sa štátom, kde je tesný rozdiel v odhadoch volebných výsledkov. Podľa prieskumu agentúry Reuters/Ipsos z utorka totiž schvaľuje Bidenov pracovný výkon iba 40 percent Američanov a jeho vystúpenie by tak mohlo byť kontraproduktívne, podotýka agentúra.

Američania budú v utorok hlasovať o novom zložení celej Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu, a tiež o guvernéroch 36 štátov a troch teritórií. Prieskumy naznačujú, že Bidenovi demokrati môžu prísť o kontrolu nad oboma kongresovými komorami. To by malo zásadný vplyv na Bidenovu schopnosť presadzovať zákony a zároveň by to mohlo priamo ovplyvniť, či sa Trump rozhodne o dva roky opäť kandidovať na post prezidenta. Otázne tiež je, ako by prípadná prevaha republikánov v Kongrese ovplyvnila americkú vojenskú pomoc Ukrajine.

01 - Modified: 2022-11-06 06:01:58 - Feat.: 1 - Title: Biden: Doplňujúce voľby budú pre demokraciu USA rozhodujúcim momentom 02 - Modified: 2022-11-05 23:08:52 - Feat.: 1 - Title: Voľby do Kongresu budú "rozhodujúcim" momentom pre americkú demokraciu, tvrdí Biden 03 - Modified: 2022-11-05 20:12:00 - Feat.: 1 - Title: Ovládnutie Kongresu republikánmi by bolo hrozbou pre demokraciu, myslí si Obama
01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-13 18:33:43 - Feat.: - Title: Napätie medzi Izraelom a Iránom eskaluje. Biden si skrátil víkend pri mori, vracia sa na rokovanie 05 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:36