Šéf OSN António Guterres vyzval na uzavretie dohody medzi najbohatšími a najchudobnejšími ekonomikami sveta s cieľom urýchliť odklon od fosílnych palív. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf OSN varuje pred klimatickou samovraždou: Ľudstvo má na výber. Buď spolupracovať, alebo zahynúť

07.11.2022, 12:58
Autor:
ČTKČTK

Prejav Antónia Guterresa mal nastoliť naliehavý tón na úvod konferencie OSN o zmenách klímy COP27 v egyptskom prímorskom letovisku Šarm aš-Šajch. "Sme na ceste do klimatického pekla a nohu držíme na plyne," vyhlásil generálny tajomník OSN.

Ľudstvo musí tvárou v tvár globálnemu otepľovaniu a jeho zrýchľujúcim sa vplyvom začať spolupracovať, alebo zahynie. Zástupcom krajín, ktorí sa zišli na klimatickej konferencii COP27 v Egypte, to dnes povedal generálny tajomník OSN António Guterres, podľa ktorého sa svet rúti do klimatického pekla. Informovala o tom agentúra AP.

"Ľudstvo má na výber: buď spolupracovať, alebo zahynúť. Je to buď pakt klimatickej solidarity, alebo kolektívna samovražda," vyhlásil Guterres.

Jeho prejav mal nastoliť naliehavý tón na úvod konferencie OSN o zmenách klímy COP27 v egyptskom prímorskom letovisku Šarm aš-Šajch, uviedla agentúra Reuters. Zástupcovia krajín sveta vrátane Slovenska sa na dvojtýždňovom rokovaní budú zaoberať tým, ako odvrátiť klimatickú zmenu, aj keď ich pozornosť rozptyľuje ruská agresia na Ukrajine, prudká inflácia a nedostatok energií.

Podľa generálneho tajomníka OSN je "neprijateľné, škandalózne a sebadeštruktívne", že iné krízy, najmä vojna na Ukrajine, odsunuli boj za klímu "do pozadia".

"Emisie skleníkových plynov stále rastú. Globálne teploty stále rastú. A naša planéta sa rýchlo blíži ku kritickým míľnikom, ktoré spôsobia, že klimatický chaos bude nezvratný," povedal Guterres. "Sme na ceste do klimatického pekla a nohu držíme na plyne," dodal.

Guterres vyzval na uzavretie dohody medzi najbohatšími a najchudobnejšími ekonomikami sveta s cieľom urýchliť odklon od fosílnych palív. Pakt by podľa neho tiež urýchlil poskytovanie prostriedkov na to, aby chudobnejšie krajiny mohli znížiť emisie a vyrovnali sa s nevyhnutnými dopadmi globálneho otepľovania.

"Dve najväčšie ekonomiky - USA a Čína - nesú osobitnú zodpovednosť za to, aby spojili úsilie na vytvorenie tejto dohody," uviedol Guterres. Generálny tajomník OSN tiež požiadal krajiny, aby sa dohodli na postupnom ukončení spaľovania uhlia do roku 2040. Štáty z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj OECD by túto hranicu podľa neho mali dosiahnuť už do roku 2030.

Napriek desaťročiam klimatických rokovaní nie je podľa Guterresa pokrok v záchrane planéty pred otepľovaním dostatočný, pretože jednotlivé krajiny konajú príliš pomaly alebo neochotne.

Signatári parížskej dohody o klíme z roku 2015 sa zaviazali dosiahnuť dlhodobý cieľ, aby globálne teploty nestúpli o viac ako 1,5 stupňa Celzia nad úroveň pred priemyselnou revolúciou. Vedci túto hodnotu stanovili ako strop na zabránenie katastrofickej zmene klímy.

Guterres uviedol, že udržať si nádej na splnenie tohto cieľa znamená dosiahnuť do roku 2050 celosvetovo nulové čisté emisie.

Počas dnešného dňa vystúpia lídri niektorých krajín, napríklad Británia, Nemecka alebo Saudskej Arábie. Slovensko na konferencii zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá má tiež dnes vystúpiť s príhovorom.

Sekcia HN Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancujú SlovakAid, Medzinárodný vyšehradský fond a Európska únia.
01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:02