Donald Trump. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Z Arizony hlásia poruchy hlasovacích strojov, Trump okamžite reagoval. "Už je to tu zase?" pýta sa

08.11.2022, 23:20
Autor:
ČTKČTK

Problém spočíval v tom, že hlasovacie lístky neboli vo vnútri strojov správne zoradené a neboli čítané. Úradník dodal, že napriek problémom budú všetky hlasy zrátané.

V americkom štáte Arizona boli dnes hlásené poruchy desiatok strojov na sčítanie hlasov, čo hneď komentoval bývalý republikánsky prezident Donald Trump a jeho stúpenci, ktorí nepravdivo tvrdia, že ide o dôkaz volebných podvodov zo strany demokratov, píše agentúra Reuters.

Dnešné voľby rozhodnú o zložení celej Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu amerického Kongresu. Hlasuje sa tiež o guvernéroch v 36 štátoch a troch teritóriách.

Len niekoľko hodín po začiatku volebného dňa zapisovateľ arizonského okresu Maricopa Stephen Richer novinárom povedal, že asi 20 percent elektronických sčítacích strojov v najľudnatejšom okrese štátu je nefunkčných a že technici na ich oprave pracujú.

image

Obavy Ukrajiny sú na mieste. Úspech republikánov môže okresať pomoc z USA, tvrdí politológ

Problém podľa Richera spočíval v tom, že hlasovacie lístky neboli vo vnútri strojov správne zoradené a neboli čítané. Úradník dodal, že napriek problémom budú všetky hlasy zrátané. Poruchy zároveň označil za "sklamanie" a poznamenal, že popierači regulérnosti volieb a konšpirátori, ako je Trump, tento problém "zneužijú", píše Reuters.

Úradníci okresu Maricopa uviedli, že problém sa týkal asi 60 strojov v štvrtine hlasovacích miest v okrese a že do 14.00 h miestneho času, teda osem hodín po začatí hlasovania, bolo 17 strojov opravených.

Problémov so strojmi sa chopila aj republikánska kandidátka na guvernérku Arizony Kari Lakeová, ktorá opakuje Trumpove nepravdivé tvrdenia o rozsiahlych podvodoch pri prezidentských voľbách z roku 2020. Na svojom twitterovom účte vydala výzvu voličom, aby hlasovali a zostali v rade.

image

Infografika: Test Bidenovej politiky. O čo sa hrá v dôležitých amerických voľbách?

Lakeová podľa Reuters neskôr novinárom povedala, že sa pri hlasovaní v oblasti, ktorú označila za ľavicovo orientovanú, so žiadnymi problémami nestretla. "Urobili sme dobre, že sme prišli voliť do liberálnej oblasti," povedala. "Musí tento problém vyriešiť," dodala.

Trump, Lakeová a ďalší, ktorí spochybňujú regulérnosť minulých prezidentských volieb, vyzývajú na odstavenie elektronických sčítacích strojov. Chcú, aby sa mohlo hlasovať len v deň volieb, používali sa len papierové hlasovacie lístky a sčítalo sa ručne, čo je proces, ktorý je časovo náročný, nákladný a oveľa menej presný ako strojové sčítanie.

Biden v Arizone v roku 2020 tesne zvíťazil o iba 12 000 hlasov. Hlasovanie v Arizone bolo ústredným bodom nepravdivých tvrdení Trumpa a jeho stúpencov, že prezidentské voľby pred dvoma rokmi boli zmanipulované v prospech Bidena. Všetci hlavní tohtoroční republikánski kandidáti v Arizone spochybňujú regulérnosť minulých volieb, píše Reuters.

Poruchy strojov medzi mnohými republikánskymi voličmi v Arizone podnietili obavy, že ide o podvod, a to zvlášť po tom, čo Trump vydal vyhlásenie na svojej sociálnej sieti Truth Social.

image

Google Play vylúčil zo svojej ponuky sociálnu sieť bývalého prezidenta Donalda Trumpa

"Z Arizony prichádzajú správy, že hlasovacie stroje nefungujú správne v prevažne republikánskych/konzervatívnych oblastiach," uviedol exprezident. "Už je to tu zase? Ľudia si to nenechajú ľúbiť!!!," dodal.

Barbara Russellová, 70-ročná dobrovoľná republikánska pozorovateľka volieb vo volebnej miestnosti vo Wickenburgu, meste vo vidieckej časti okresu Maricopa, povedala agentúre Reuters, že oba tamojšie sčítacie stroje boli nefunkčné a odmietali hlasovacie lístky. "Je to úplné zbavenie hlasovacích práv vidieckych voličov," povedala.

Šerif okresu Paul Penzone uviedol, že pri volebných miestnostiach boli posilnené bezpečnostné opatrenia. Okolo okresného volebného úradu v centre Phoenixu boli v očakávaní možných protestov postavené barikády.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:03