Demokrat John Fetterman bol zvolený do Senátu za Pensylvániu. V kľúčovom súboji porazil republikána Mehmeta Ozu, ktorého podporil exprezident Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Voľby v USA: Tesný boj o Kongres. Demokrati získali kľúčové senátne kreslo v Pensylvánii

09.11.2022, 07:51
09.11.2022, 10:53
Autor:
ČTKČTKredred

Republikáni podľa projekcie televízie CNN zatiaľ získali v Snemovni reprezentantov 191 kresiel, zatiaľ čo demokrati 167. Na získanie snemovnej väčšiny strana potrebuje 218 kresiel. V Senáte zostáva výsledok ešte otvorenejší, podľa predpovedí majú demokrati 47 kresiel a republikáni 46.

V Spojených štátoch sčítajú hlasy odovzdané v kongresových a ďalších voľbách. Popri novom zložení celej 435-člennej Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu vyberali Američania aj guvernérov v 36 štátoch a troch teritóriách. Priebežné výsledky volieb do Kongresu sú zatiaľ veľmi tesné. V Pensylvánii, jednom z kľúčových štátov, bol podľa projekcií zvolený do Senátu demokrat John Fetterman.

Predvolebné prieskumy predpovedali veľký republikánsky úspech. Zatiaľ však je situácia relatívne vyrovnaná a je možné, že si demokrati nakoniec viedli lepšie, než sa predpokladalo.

image

Demokrati obhájili posty guvernérov v New Yorku, Kalifornii a Pensylvánii

Republikáni podľa projekcie televízie CNN zatiaľ získali v Snemovni reprezentantov 198 kresiel, zatiaľ čo demokrati 178. Na získanie snemovnej väčšiny strana potrebuje 218 kresiel. V Senáte zostáva výsledok ešte otvorenejší, podľa predpovedí majú demokrati aj po 48 kresiel.

V súčasnej Snemovni reprezentantov majú väčšinu demokrati. V stočlennom Senáte, kde má každý štát dvoch zástupcov, sú sily medzi demokratmi a republikánmi vyrovnané, demokrati síce majú len 48 zástupcov, spolupracujú s nimi však dvaja nezávislí senátori. V prípade rovnosti hlasov rozhoduje hlas viceprezidentky, teda teraz demokratky Kamaly Harrisovej.

Republikánska väčšina v oboch komorách Kongresu by mohla výrazne poškodiť pozíciu súčasného demokratického prezidenta Joea Bidena, pretože Snemovňa či Senát môžu v podstate znemožniť prijatie akejkoľvek významnejšej legislatívy.

image

Infografika: Test Bidenovej politiky. O čo sa hrá v dôležitých amerických voľbách?

Súboj o štáty

Veľký úspech zaznamenal na Floride republikánsky guvernér Ron DeSantis, ktorý obhájil mandát. V Republikánskej strane je považovaný za najväčšieho rivala bývalého prezidenta Donalda Trumpa. V Arkansase sa novou guvernérkou stane bývalá hovorkyňa Bieleho domu za Trumpovej vlády Sarah Huckabeeová Sandersová

Zisky však dosiahli aj demokrati. Demokrat John Fetterman bol zvolený do Senátu za Pensylvániu. V kľúčovom súboji porazil republikána Mehmeta Ozu, ktorého podporil exprezident Trump. Novým guvernérom Pensylvánie sa podľa odhadov stane demokrat Josh Shapiro, ktorý porazil Trumpovho republikánskeho stúpenca Douga Mastriana. Demokrati v Massachusetts a Marylande získali späť dva guvernérske posty držané republikánmi.

Kľúčový súboj o senátne kreslo v Georgii medzi demokratom Raphaelom Warnockom a republikánom Herschelom Walkerom je podľa exit pollu CBS News zatiaľ hodnotený ako nerozhodný.

image

Trump odrádza hlavného rivala od kandidatúry. O DeSantisovi môže zverejniť "nelichotivé informácie"

Niekdajšiu hviezdu amerického futbalu Walkera pred voľbami tiež podporil Trump. Pokiaľ bude senátny súboj v Georgii taký tesný, ako sa očakáva, a žiadny z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, uskutoční sa tam 6. decembra druhé kolo hlasovania.

V Texase podľa projekcií republikánsky guvernér Abbott podporovaný Trumpom porazil demokrata Beto O´Rourkea, a obhájil tak mandát. V kľúčových otázkach pre voličov, najmä v otázke migrácie na hraniciach s Mexikom a ekonomiky, sa podľa prieskumov verejnej mienky Abbott a republikáni prejavovali ako odborne zdatnejší. Niektorí republikáni považujú Abbotta za možného kandidáta v nasledujúcich prezidentských voľbách.

Republikán J. D. Vance, ktorého podporil Trump, bol zvolený do Senátu za Ohio. Podľa AFP ide o prvé veľké volebné sklamanie pre prezidenta Joea Bidena.

Republikánsky senátor a libertarián Rand Paul z Kentucky podľa agentúry AP porazil progresívneho demokrata Charlesa Bookera, čím získal už tretie funkčné obdobie.

image

Trump bez dôkazov opäť hovorí o možných volebných podvodoch

Šéf demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer podľa očakávania obhájil mandát za štát New York.

Republikánsky senátor za Floridu Marco Rubio podľa projekcií porazil svoju demokratickú rivalku Val Demingsovú a získal tak tretie funkčné obdobie.

Obhájilo mnoho známych mien

V Snemovni reprezentantov obhájilo mandát množstvo známych mien. Za demokratov znovu uspela okrem iného kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortezová z progresívneho ľavicového krídla strany. Z opačného konca Republikánskej strany obhájila svoje kreslo napríklad kontroverzná poslankyňa Marjorie Taylorová Greeneová, ktorá má natrvalo zablokovaný účet na Twitteri kvôli šíreniu dezinformácií o pandémii covidu-19.

Vládnuca strana obvykle vo voľbách, ktoré sa konajú uprostred prezidentského štvorročného funkčného obdobia, stráca väčšinu. Zdá sa, že demokrati pod vedením prezidenta Joea Bidena prídu o menej kresiel ako počas hlasovania za vlády Baracka Obamu. Väčšie straty v priebežných voľbách zrejme zaznamenali aj republikáni na čele s exprezidentom Donaldom Trumpom.

01 - Modified: 2022-11-09 05:59:47 - Feat.: 1 - Title: Volí sa už len na Aljaške, súboj o Kongres v USA stále nie je rozhodnutý 02 - Modified: 2022-11-08 19:06:13 - Feat.: 1 - Title: Donald Trump odvolil v amerických voľbách. Republikánom predpovedal skvelú noc 03 - Modified: 2022-11-08 08:52:14 - Feat.: 1 - Title: Trump avizuje, že o týždeň bude mať na Floride "veľmi dôležité oznámenie"
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 03 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov 04 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 05 - Modified: 2024-03-16 06:11:02 - Feat.: - Title: Bývalý americký viceprezident Mike Pence odmietol podporiť Trumpovu kandidatúru na prezidenta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:18