StoryEditor

Boje nezastaví ani zima, Ukrajinci budú môcť postupovať ešte rýchlejšie ako na jeseň, myslia si experti

11.11.2022, 10:49
Autor:
ČTKČTK

Väčšie komplikácie zima prinesie horšie vybaveným ruským silám na Ukrajine. Naopak dobre zásobované ukrajinské jednotky podľa všetkého svoje protiofenzívy nezastavia.

Nadchádzajúce zimné počasie boje na Ukrajine nezastaví, domnievajú sa analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny ISW. Možný pomalší postup podľa nich v nasledujúcich mesiacoch spôsobia skôr problémy v logistike alebo obranné postavenie ruských inváznych jednotiek ako zlé počasie, ako uvádzajú niektorí západní činitelia.

Predstavitelia Spojených štátov a ďalších západných krajín dúfajú, že "očakávané zimné spomalenie bojov bude príležitosťou na obnovenie diplomatických vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou," uviedol tento týždeň portál NBC News. Vyjadril sa tak napríklad námestník amerického ministerstva obrany Colin Kahl, podľa ktorého rozsiahle ofenzívy na oboch stranách skomplikuje príchod zimy, keď sa intenzita bojov zníži.

"Ak sa boje túto zimu zastavia, bude to kvôli logistickým výzvam a vyvrcholeniu niekoľkých kampaní oboch strán," píše v hodnotení ISW a pripomína, že ruské kampane za účelom dobytia Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti dosiahli vrchol už pred niekoľkými mesiacmi, hoci Moskva opakovane trvá na začatí ďalších a ďalších útokov. "Ruské sily sú na väčšine frontu v obrannej pozícii," dodávajú analytici.

Vojenský postup môže spomaliť alebo zastaviť jesenné a jarné bahno alebo zlé či nedostatočné zimné vybavenie, uvádza ISW. Niektoré vojenské vybavenie môže vyžadovať prispôsobenie pre chladnejšie počasie a postup môže kvôli logistickým problémom spomaliť nedostatok vybavenia a munície.

Väčšie komplikácie zima prinesie horšie vybaveným ruským silám na Ukrajine. Naopak dobre zásobované ukrajinské jednotky podľa všetkého svoje protiofenzívy nezastavia, ale naopak využijú zmrznutý terén a budú sa presúvať rýchlejšie ako na jeseň.

Rusko tento rok 24. februára zaútočilo na Ukrajinu a s jarným topením sa tiež stretávalo s problémami, ktoré pre ich ťažkú ​​techniku ​​predstavovali rozbahnené cesty a terén. Ukrajina od leta začala protiofenzívy na severovýchode a juhu krajiny, kde zatiaľ úspešne dobyla časť územia predtým okupovaného Ruskom.

01 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 05 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:23