StoryEditor

V centre Chersonu sa objavila ukrajinská vlajka. Vyvesili ju tam partizáni, tvrdí miestny novinár

11.11.2022, 11:18
Autor:
ČTKČTK

V meste o štvrtej ráno zahrmel silný výbuch v teplárni, nie je však jasné, či Rusi odpálili nachystanú nálož, alebo išlo o zásah z ostreľovania; tepláreň bola podmínovaná, ale niektorí svedkovia hovoria o zásahu.

V centre Ruskom okupovaného Chersonu sa objavila ukrajinská vlajka. Vyvesili ju príslušníci hnutia odporu, uviedol dnes portál RBK-Ukrajina s odvolaním sa na snímku, ktorú zverejnil miestny novinár Konsťantyn Ryženko.

"Hnutie odporu pozdravuje. Sláva Ukrajine. Snímka z terajšej chvíle," uviedol žurnalista. Zo snímky je zrejmé, že stožiar na samotnej budove oblastnej správy zostáva prázdny, ruská vlajka z neho bola stiahnutá pred týždňom, upozornila ruská redakcia BBC.

RBK-Ukrajina pripomenul, že ukrajinská protiofenzíva na juhu krajiny postupuje a generálny štáb dnes ráno ohlásil oslobodenie ďalších obcí, ale ukrajinské jednotky ešte nedosiahli samotného Chersonu.

Hoci ruské velenie ohlásilo sťahovanie síl na ľavý, východný breh rieky Dneper, doteraz nie sú vidieť známky hromadného ústupu nepriateľských vojsk z mesta, ktoré leží na pravom, západnom brehu rieky, dodal portál.

"Nie je elektrina. Netečie voda. Nie je žiadne vykurovanie. Funguje plyn," uviedol Ryženko o situácii v Chersone, ktorý bol prvým väčším ukrajinským mestom dobytým Rusmi po invázii z 24. februára. V meste o štvrtej ráno zahrmel silný výbuch v teplárni, nie je však jasné, či Rusi odpálili nachystanú nálož, alebo išlo o zásah z ostreľovania; tepláreň bola podmínovaná, ale niektorí svedkovia hovoria o zásahu.

"Ľudia chodia pre vodu k rieke. Chleba je veľmi málo, nedostatok je vážne citeľný," poznamenal novinár. Keď si ľudia potrebujú zavolať alebo sa pozrieť na internet, vychádzajú podľa neho von, aby chytili signál. Miestami je spojenie poskytované mobilnými operátormi ruské, miestami ukrajinské.

01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 03 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:55