StoryEditor

Ukrajinci oslobodzujú druhé najväčšie mesto, ktoré Rusi vo vojne dobyli. V centre vyvesili aj vlajku EÚ

11.11.2022, 11:32
11.11.2022, 11:32
Autor:
ČTKČTKchocho
  • Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dnes ráno zavŕšili ústup z Chersonu a že na mieste nenechali ani jediný kus vojenskej techniky a výzbroje.
  • Chersonský novinár informuje, že Antonivský most vyhodili do povetria Rusi pomocou mín.

V juhoukrajinskej Chersonskej oblasti aktuálne ukrajinská armáda oslobodzuje Ruskom okupované územia západne od rieky Dneper. Prvé ukrajinské jednotky už vstúpili do správneho centra oblasti, mesta Cherson. Pred vojnou malo 300-tisíc obyvateľov a je druhým najväčším sídlom, ktoré Rusi obsadili od spustenia invázie vo februári tohto roka.

Rusi dnes dopoludnia informovali, že ústup z Chersonskej oblasti zavŕšili. Podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany tiež uviedlo, že zastavilo postup ukrajinských síl približne 30 až 40 kilometrov pred miestom prepravy ruských jednotiek z pravého na ľavý breh Dnepra.

image

Urputný boj o veľtok. Ak Dneper zamrzne, Rusom hrozí pasca, do ktorej spadli aj Nemci

"Na chersonskom smere dnes o piatej hodine ráno moskovského času (03:00 SEČ) skončila preprava ruských jednotiek na ľavý breh rieky Dneper. Ani jediný kus vojenskej techniky a výzbroje sme nenechali na pravom brehu," vyhlásil hovorca ministerstva, generál Igor Konašenkov. "Jednotky zaujali predtým pripravené obranné pozície," dodal. Tieto tvrdenia vo vojnových podmienkach nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Obyvatelia vítajú osloboditeľov

Sociálne siete aktuálne zaplavujú fotografie a videá z mesta. V centre, kde vyvesili vlajky Ukrajiny a Európskej únie, sa schádzajú obyvatelia, ktorí čakajú na príchod osloboditeľov. Zároveň na záberoch z ďalších častí mesta už vidieť prvých ukrajinských vojakov, ktorí vstúpili do Chersonu, pričom ich miestni civilisti vítajú. 

Ruský ústup na ľavý breh Dnepra je výsledkom dlhodobého tlaku ukrajinskej armády. Systematickým ostreľovaním mostov cez rieku Ukrajinci znemožnili účinné zásobovanie ruskej armády na pravom brehu veľtoku a neustávajúcim náporom na ruských vojakov degradovali ich bojovú hodnotu.

Veliteľ inváznych síl Sergej Surovikin a minister obrany Sergej Šojgu preto pred pár dňami nariadili ústup za rieku. Rusi tak prišli o značné územie, ktoré držali v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti. 

A to len minulý mesiac označila Moskva Chersonskú oblasť spoločne s tromi ďalšími ukrajinskými územiami za súčasť Ruska po tom, ako v nich narýchlo zorganizovala hlasovanie o pripojení k Ruskej federácii. Svet tento pokus Moskvy o anexiu ďalšieho ukrajinského územia neuznal.

Rusi obsadili Cherson už na úplnom začiatku vojny, keď len deň po začatí invázie 25. februára prelomili obranu mesta a potom ho začiatkom marca definitívne dobyli.  

Antonivský most sa zrútil 

S odvolaním sa na svedkov ukrajinská verejnoprávna stanica informovala, že strategicky významný Antonivsky most cez ukrajinský veľtok Dneper sa zrútil. Na telegrame zverejnila fotografiu mosta s prepadnutou vozovkou.

Stavbu už skôr zničilo ukrajinské ostreľovanie, ktorým sa jednotky Kyjeva snažili skomplikovať zásobovanie ruských síl na pravom, západnom brehu Dnepra. Nie je jasné, čo kolaps spôsobilo, Rusko v oblasti ustupuje pred ukrajinskou armádou.

Ani ruské, ani ukrajinské úrady sa k zrúteniu mosta oficiálne nevyjadrili, napísal ruskojazyčný portál BBC. Iba predstaviteľ ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Sergej Jelisejev uviedol, že "Antonivský most nebol vyhodený do povetria, je stále v rovnakom stave".

Zrútenie niekoľkých mostných oblúkov na sociálnych sieťach ukazujú aj fotografie, ktorú zverejnil chersonský novinár Konsťantyn Ryženko, a video zhotovené zamestnancom denníka Komsomolskaja pravda Alexandrom Kocom. Prepadnutú cestu natočil priamo na moste, podľa BBC z ľavého, východného brehu Dnepra.

Ryženko napísal, že most vyhodili do povetria Rusi pomocou mín, píše agentúra Unian.

"Pravdepodobne ho vyhodili do povetria pri sťahovaní ruských síl z pravého na ľavý breh," hovorí vo videu Koc. Túto informáciu však nemožno nezávisle overiť.

Správy o explóziách v okolí Antonivského mosta sa objavili už vo štvrtok večer. Ruské ministerstvo obrany predtým oznámilo, že sa jeho sily začali sťahovať z pravého brehu Dnepra. Antonivský most pre Rusov predstavoval dôležitú zásobovaciu trasu a umožňoval im prístup na okupované územie severnej časti Chersonskej oblasti. Od leta ho však niekoľkokrát zasiahli ukrajinské sily a ruské vojská i miestni obyvatelia boli odkázaní na prievozy.

image

Aké poníženie? Putinov hovorca považuje Cherson stále za súčasť Ruska. Je to stanovené zákonom, tvrdí

Chleba je veľmi málo

"Nie je elektrina. Netečie voda. Nie je žiadne vykurovanie. Funguje plyn," opísal situáciu v meste v čase, kedy sa Rusi už sťahovali, chersonský novinár Konsťantyn Ryženko o situácii v Chersone, ktorý bol prvým väčším ukrajinským mestom dobytým Rusmi po invázii z 24. februára. V meste o štvrtej ráno zahrmel silný výbuch v teplárni, nie je však jasné, či Rusi odpálili nachystanú nálož, alebo išlo o zásah z ostreľovania; tepláreň bola podmínovaná, ale niektorí svedkovia hovoria o zásahu.

"Ľudia chodia pre vodu k rieke. Chleba je veľmi málo, nedostatok je vážne citeľný," poznamenal novinár. Keď si ľudia potrebujú zavolať alebo sa pozrieť na internet, vychádzajú podľa neho von, aby chytili signál. Miestami je spojenie poskytované mobilnými operátormi ruské, miestami ukrajinské.

01 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:57