StoryEditor

Aké poníženie? Putinov hovorca považuje Cherson stále za súčasť Ruska. Je to stanovené zákonom, tvrdí

11.11.2022, 12:22
Autor:
ČTKČTK

V Kremli podľa Dmitrija Peskova neľutujú, že usporiadali slávnostnú ceremóniu na prijatie Chersonskej a ďalších oblastí do Ruskej federácie.

Kremeľ naďalej pokladá Chersonskú oblasť, kde sa úspešne rozvíja ukrajinská protiofenzíva a ruské vojská ustupujú, za súčasť Ruska. Povedal to dnes hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov. V stiahnutí z pravého, západného brehu Dnepra vrátane oblastnej metropoly Chersonu nevidí hovorca nič ponižujúce.

"Je to (Chersonská oblasť) subjekt Ruskej federácie. Toto postavenie je stanovené a zakotvené v zákonoch. Tu nie sú a nemôžu byť žiadne zmeny," povedal Peskov.

Hovorca odmietol odpovedať na otázky novinárov, ako prezident Putin prijal hlásenie generála Sergeja Surovikina o situácii v Chersone a rozhodnutie stiahnuť odtiaľ ruské vojská, ktoré prijal minister obrany Sergej Šojgu.

Obráťte sa na rerort obrany

"Bolo to rozhodnutie ministra obrany, a tak sa prosím obráťte na ministerstvo obrany. Ja k tomu nemám čo povedať," vyhlásil Peskov. Podobne na ministerstvo obrany odkázal aj otázky ohľadom priebehu "špeciálnej vojenskej operácie", ako v Kremli nazývajú vojnu proti Ukrajine, ktorá pokračuje už 261. dňom.

image

V centre Chersonu sa objavila ukrajinská vlajka. Vyvesili ju tam partizáni, tvrdí miestny novinár

Na otázku BBC hovorca odvetil, že stiahnutie z Chersonu nepokladajú v Kremli za ponižujúce.

Putin sa na konci septembra pokúsil pripojiť k Rusku štyri ukrajinské oblasti, vrátane Chersonskej, ktorých sa Rusi čiastočne zmocnili. Toto rozhodnutie schválil ruský ústavný súd a parlament. Kyjev a väčšina sveta tieto ruské rozhodnutia neuznávajú.

Peskov dnes povedal novinárom, že v Kremli neľutujú, že usporiadali slávnostnú ceremóniu na prijatie Chersonskej a ďalších oblastí do Ruskej federácie.

Kedy Rusko ukončí vojnu?

Hovorca tiež povedal, že Rusko môže ukončiť "špeciálnu vojenskú operáciu" po dosiahnutí jej cieľov. "Konflikt na Ukrajine - a z nášho hľadiska špeciálnu vojenskú operáciu - možno ukončiť po dosiahnutí jej cieľov. Alebo ukončiť cestou dosiahnutia cieľov mierovými rozhovormi, čo je tiež možné. Ale vzhľadom na stanovisko, ktoré zaujíma ukrajinská strana, nie sú mierové rozhovory možné," dodal Peskov.

image

Boje nezastaví ani zima, Ukrajinci budú môcť postupovať ešte rýchlejšie ako na jeseň, myslia si experti

Pri vpáde ruských vojsk na Ukrajinu Putin označil za cieľ operácie "denacifikáciu a demilitarizáciu Ukrajiny", "oslobodenie Donbasu" a vytvorenie podmienok, ktoré by zaručovali bezpečnosť Ruska.

Kyjev podmieňuje rokovania tým, že Rusko stiahne svoje vojská z okupovaných území, za ktoré Ukrajina pokladá aj Krym, anektovaný Ruskom na jar 2014.

S Putinom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokovať nemieni, chce si počkať až na Putinovho nástupcu.

01 - Modified: 2024-04-20 11:56:02 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 05 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:02