Donald Trump a Ron DeSantis. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump sa zameral na svojho hlavného republikánskeho soka. Skritizoval ho a označil za priemerného

11.11.2022, 11:16
Autor:
ČTKČTK

Exprezident označil floridského guvernéra za politickú ľahkú váhu, ktorá k nemu prišla "v zúfalej forme", keď sa v roku 2017 uchádzala o svoje prvé funkčné obdobie.

Bývalý americký prezident Donald Trump ostro kritizoval floridského guvernéra Rona DeSantisa, ktorého mnohí považujú za jeho najväčšieho súpera v boji o republikánsku nomináciu do prezidentských volieb v roku 2024. Trump, ktorý svoju kandidatúru zatiaľ oficiálne neoznámil, DeSantisa označil za priemerného guvernéra, ktorému chýba "lojalita". Informovala o tom BBC.

Štyridsaťštyriročný DeSantis, ktorý bol v roku 2018 tesne zvolený guvernérom, v utorkových voľbách s prehľadom obhájil mandát. Demokrata Charlieho Crista porazil skoro o 20 percentuálnych bodov. DeSantisovo drvivé víťazstvo podľa BBC spečatilo jeho status najžiarivejšej vychádzajúce hviezdy Republikánskej strany. Očakáva sa preto, že sa v roku 2024 zúčastní republikánskych primárok.

Zdá sa však, že v ceste mu bude čoraz častejšie stáť teraz sedemdesiatšesťročný Trump. Bývalý prezident má pre svoju potenciálnu kampaň značné prostriedky a stále sa teší veľkej obľube členskej základne. Pre DeSantisa alebo iného republikána, ktorý sa mu odváži postaviť, tak pravdepodobne bude veľmi tvrdým súperom.

Trump označil floridského guvernéra za politickú ľahkú váhu, ktorá k nemu prišla "v zúfalej forme", keď sa v roku 2017 uchádzala o svoje prvé funkčné obdobie. "Ron mal nízku podporu, zlé prieskumy a žiadne peniaze, ale povedal, že keď ho podporím, môže vyhrať," uviedol Trump v rozsiahlom vyhlásení, ktoré zverejnil v noci na dnešok. "Tiež som dal dokopy jeho kampaň, ktorá sa úplne rozpadala," dodal.

Trump sa vo vyhlásení sťažoval, že DeSantis hrá politické hry, keď odmieta vylúčiť prezidentskú kandidatúru. "No, pokiaľ ide o lojalitu a triedu, tak toto naozaj nie je správna odpoveď," dodal Trump. Len niekoľko hodín pred utorkovými voľbami tiež vyhlásil, že DeSantis by si kandidatúrou ublížil.

Všeobecne sa očakáva, že Trump budúci týždeň ohlási prezidentskú kandidatúru. Pred niekoľkými dňami uviedol, že 15. novembra urobí dôležité vyhlásenie, čo si mnohé médiá vyložili tak, že sa chystá oznámiť zámer usilovať sa o republikánsku nomináciu do prezidentských volieb v roku 2024.

Kartami by však mohli zamiešať výsledky utorkových volieb. Napriek tomu, že všetky hlasy ešte nie sú sčítané a nie je jasné, či Snemovňu reprezentantov a Senát ovládnu republikáni alebo demokrati, už teraz je zrejmé, že sa nekonala "červená vlna", ktorú predpovedali prieskumy.

Voliči tiež napospol odmietli kandidátov, ktorí podporovali Trumpovo nepravdivé tvrdenie, že výsledky prezidentských volieb v roku 2020 boli podvodné. Trump teraz čelí tlaku aj zo strany niektorých svojich spojencov, aby odložil plán oznámiť, že sa chce o dva roky opäť usilovať o Biely dom.

DeSantisovo víťazstvo naopak zožalo všeobecné uznanie od konzervatívnych komentátorov. V okrese Miami-Dade - tradičnej bašte demokratov - dokonca vyhral s najväčším rozdielom, ktorý získal akýkoľvek republikán za posledných 40 rokov. Florida je označovaná za takzvaný "swing state", kde voliči niekedy dávajú prednosť republikánom a inokedy demokratom.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:33