Kapitol USA. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americká kongresmanka hovorí, že sa v súčasnej politickej klíme necíti bezpečne

11.11.2022, 15:23
Autor:
ČTKČTK

Politička, ktorá v dolnej komore Kongresu zastupuje ľavicové progresívne krídlo Demokratickej strany, hovorí, že keď sa ráno zobudí, váha kvôli množstvu vyhrážok, či má ísť vyvenčiť psa.

Americká demokratická kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortezová tvrdí, sa od svojho zvolenia do Snemovne reprezentantov necíti bezpečne. Stanici CNN tiež povedala, že v čase, keď sú Spojené štáty najviac politicky rozdelené za posledné desiatky rokov, je na verejnosti vždy "ostražitá".

Newyorská politička, ktorá v dolnej komore Kongresu zastupuje ľavicové progresívne krídlo Demokratickej strany, hovorí, že keď sa ráno zobudí, váha kvôli množstvu vyhrážok, či má ísť vyvenčiť psa. "Keď prídem domov, musím požiadať svojho snúbenca, aby vyšiel von a sprevádzal ma od zaparkovaného auta k dverám," uviedla Ocasiová-cortezová.

image

Pomer síl v Kongrese stále nie je rozhodnutý, americké voľby nie sú také jednoznačné, ako republikáni dúfali

"Je to veľmi reálna dynamika a veľmi nešťastne a tragicky sme videli, ako sa odohráva politické násilie," uviedla kongresmanka. Pravdepodobne tak narážala na násilné vniknutie stúpencov exprezidenta Donalda Trumpa do sídla Kongresu 6. januára 2021 a tiež na októbrový útok na manžela demokratickej šéfky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej.

Federálne úrady od vpádu Trumpových stúpencov do Kapitolu sústavne varujú pred rastúcou hrozbou politicky motivovaného násilia a vyjadrujú obavy, že výzvy na útoky na internete vyústia do reálnych napadnutí.

Ocasiová-Cortezová sa kvôli svojim postojom stala tŕňom v oku mnohých republikánov v Kongrese a ich stúpencov. Kongresmanka denníka The New York Times povedala, že jej kancelária má problém udržať krok s "astronomickým" množstvom vyhrážok, ktoré každý deň dostáva. Politička hovorí, že takéto prostredie ovplyvnilo jej prístup k práci a núti ju, aby bola "čo najdôraznejšia a najnaliehavejšia".

image

Voľby v USA priniesli rôzne prvenstvá. Massachusetts povedie lesbická guvernérka, Maryland prvýkrát černoch

"Čas, ktorý mám, nechcem brať ako samozrejmosť. Neviem, či sa dočkám toho, až v Spojených štátoch dosiahneme garantovanú zdravotnú starostlivosť. Preto ju musím naplno presadzovať práve teraz, "vyhlásila Ocasiová-cortezová. "Podobne je to s plnohodnotnou cestou k občianstvu pre milióny ľudí v tejto krajine. Musím to jednoducho povedať a zanechať aspoň plán pre prípad, že by som tam nebola, "dodala.

Ocasiová-Cortezová v utorkových voľbách do Kongresu mandát obhájila. Stále však nie je jasno o tom, ktorá strana ovládne obe kongresové komory. Republikáni majú zrejme väčšiu šancu na zisk väčšiny v Snemovni reprezentantov. V 435-člennej dolnej komore majú zatiaľ podľa CNN istých 211 kresiel, demokrati 198.

V Senáte je súboj vyrovnanejší, demokrati majú istých 48 kresiel a republikáni 49. Ak každá zo strán získa v Arizone a Nevade po ďalšom jednom kresle, rozhodne sa o osude Senátu v Georgii, kde sa bude 6. decembra konať druhé kolo volieb. Ak tam zvíťazí demokrat Raphael Warnock, obe strany budú mať po 50 kreslách a rozhodujúcu väčšinu v Senáte pri hlasovaní demokratom zabezpečia hlas viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

01 - Modified: 2022-11-11 07:50:49 - Feat.: 1 - Title: Najhoršie vysvedčenia od rodičiek dostávajú pôrodnice na západe. Najlepšie na východe (+rebríček) 02 - Modified: 2022-11-10 21:47:32 - Feat.: 1 - Title: Ceny ropy sa vo štvrtok zvýšili. Podporilo ich výrazné posilnenie akciových trhov, 03 - Modified: 2022-11-10 16:40:23 - Feat.: 1 - Title: Putin na summit G20 nepríde. Obáva sa atentátu zo strany USA či Britov 04 - Modified: 2022-11-10 17:57:49 - Feat.: 1 - Title: Európske burzy sa vo štvrtok výrazne posilnili
01 - Modified: 2023-02-07 23:07:29 - Feat.: - Title: Tri veľké body zlomu nemeckých dejín po roku 1945 02 - Modified: 2022-11-18 14:05:40 - Feat.: - Title: Súd v spore o desiatky miliónov eur podržal U. S. Steel Košice. Dôvodom žaloby boli služby z 90-tych rokov 03 - Modified: 2022-10-19 21:04:57 - Feat.: - Title: V USA odhalili sieť, ktorá dodávala vojenské či iné citlivé technológie Rusom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:15