WA 21 Varšava - Tisíce ľudí pochodujú pri príležitosti Dňa nezávislosti v poľskom hlavnom meste Varšava v piatok 11. novembra 2022. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Poľsko chce zatknúť dispečerov z ruského letiska, kde spadlo lietadlo s prezidentom

12.11.2022, 11:30
Autor:
ČTKČTK

Nové rozhodnutie poľského súdu neznamená, že dispečeri budú zatknutí. Avšak keď na nich poľské úrady vydajú medzinárodný zatykač, bude im pri cestách do zahraničia hroziť, že skončia v zadržiavacej cele.

Súd vo Varšave rozhodol, že majú byť zatknutí traja ruskí dispečeri, ktorí riadili prevádzku na letisku v západoruskom Smolensku 10. apríla 2010, keď sa tam pri pokuse o pristátie zrútil stroj s vtedajším poľským prezidentom Lechom Kaczyńským na palube. Informoval o tom pravicový portál wPolityce.pl, podľa ktorého to znamená, že prokuratúra bude môcť na trojicu dispečerov vydať medzinárodný zatykač.

Podľa súdu hrozí vysoké nebezpečenstvo, že títo Rusi úmyselne spôsobia katastrofu v leteckej doprave. Tohto trestného činu sa podľa prokuratúry dopustili v apríli 2010.

Poľsko vyšetrovanie týkajúce sa dispečerov zo smolenského letiska vedie od roku 2015. Vojenská prokuratúra ich pôvodne chcela obžalovať z neúmyselného spôsobenia leteckej havárie, prípad však prevzalo civilné štátne zastupiteľstvo, podľa ktorého dôkazné materiály umožňujú dispečerov obžalovať zo závažnejšieho trestného činu. Podľa prokuratúry veľmi dobre vedeli, aké riziká so sebou nesie to, že pilotom poľského lietadla povolili pokúsiť sa pristáť v nepriaznivom počasí na zle vybavenom letisku.

WPolityce upozorňuje, že nové rozhodnutie poľského súdu neznamená, že dispečeri budú zatknutí. Rusko ignoruje všetky poľské žiadosti o spoluprácu pri vyšetrovaní. Avšak keď na nich poľské úrady vydajú medzinárodný zatykač, bude im pri cestách do zahraničia hroziť, že skončia v zadržiavacej cele.

Delegácia zložená z vysoko postavených predstaviteľov poľskej politiky a armády letela v apríli 2010 do Smolenska, aby si v neďalekej Katyni uctila pamiatku tisícov poľských dôstojníkov, povraždených v roku 1940 sovietskou tajnou políciou NKVD. Lietadlo havarovalo v hustej hmle pri pristávaní na smolenskom letisku. Okrem prezidenta Kaczyńského zomrelo ďalších 95 členov delegácie a posádky lietadla.

Následné vyšetrovanie odhalilo chyby posádky a podľa poľského názoru aj dispečerov ruského letiska. Dve oficiálne vyšetrovania katastrofy dospeli k záveru, že išlo o nehodu, ale Jaroslaw Kaczyński, dvojča zosnulého prezidenta a šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), a jeho stúpenci dodnes tvrdia, že prezident bol zavraždený.

Jaroslaw Kaczyński a ďalší predstavitelia PiS si pamiatku obetí pripomínajú každý desiaty deň mesiaca. Pri poslednej pietnej akcii, ktorá sa konala vo štvrtok, povedal, že "nevieme presne kto, nevieme presne za akých okolností, ale vieme, aká bola príčina katastrofy". "Celkom určite to bola zlá vôľa, nenávisť," povedal Jaroslaw Kaczyński, ktorý býva označovaný za najmocnejšieho politika v Poľsku.

01 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:37