StoryEditor

Cherson ostáva zatiaľ uzavretý. Rusi zamínovali všetku kritickú infraštruktúru, pyrotechnici pracujú naplno

13.11.2022, 16:11
Autor:
ČTKČTK

Úrady sa podľa gubernátora Chersonskej oblasti rozhodli z bezpečnostných dôvodov ponechať v platnosti zákaz vychádzania od 17. hodiny do ôsmej ráno a tiež zákaz odchádzať a vstupovať do mesta. "Snažíme sa, aby sme sa s mínami vysporiadali v priebehu pár dní, a potom otvoríme mesto," prisľúbil.

Mestské podniky v Chersone, oslobodenom v piatok ukrajinskou armádou, pracujú na obnove kľúčovej infraštruktúry. Tú ale Rusi pri svojom ústupe zamínovali. Väčšina domov zostáva bez elektriny a vody, uviedli dnes miestni predstavitelia v ukrajinskej televízii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým podľa agentúry Interfax-Ukrajina uviedol, že pri odstraňovaní mín utrpel zranenia ukrajinský ženista, a nabádal obyvateľov k opatrnosti, kým pyrotechnici dokončia svoju prácu.

image

Zelenskyj: Rusi pred útekom z Chersonu odzrezali ľudí od vody, tepla aj elektriny. V Donecku panuje peklo

Obmedzenia vychádzania

Úrady sa podľa gubernátora Chersonskej oblasti Jaroslava Januševyča rozhodli z bezpečnostných dôvodov ponechať v platnosti zákaz vychádzania od 17. hodiny do ôsmej ráno a tiež zákaz odchádzať a vstupovať do mesta. "Nepriateľ zamínoval všetky objekty kritickej infraštruktúry," povedal Januševyč. "Snažíme sa, aby sme sa s tým vysporiadali v priebehu pár dní, a potom otvoríme mesto," prisľúbil.

V najbližšom čase majú v Chersone podľa gubernátora začať fungovať miesta, odkiaľ bude možné si bezplatne zavolať najbližším; Januševyč podľa agentúry Reuters spomínal ešte dnešok, podľa agentúry Unian hovoril o 48 hodinách. Očakáva tiež, že začnú fungovať mobilné siete.

image

Strata Chersonu spôsobila v Kremli rozkol. Putin je terčom bezprecedentnej kritiky od ruských jastrabov

"Dúfam, že v najbližšom čase začne fungovať mobilné spojenie a že budem mať dobrú správu pre všetkých: Ľudia si budú môcť bezplatne zavolať svojim blízkym," povedal šéf oblastnej správy. "Dúfame, že v priebehu dvoch dní rozmiestnime po celom meste centrá, kde sa ľudia budú môcť bezplatne pripojiť k spojeniu," povedal.

Hlavnou úlohou sa ale javí očistenie kritickej infraštruktúry od mín. Prioritu má obnova dodávok elektriny. Dodávky plynu už fungujú, poznamenal gubernátor.

Biedna humanitárna situácia aj neutíchajúca radosť

Ukrajinskí vojaci vstúpili do centra Chersonu v piatok po tom, ako sa Rusi stiahli za Dneper z jediného oblastného centra, ktoré dokázali dobyť od začiatku invázie z 24. februára. Toto stiahnutie predstavovalo tretí veľký ústup ruských síl od vypuknutia vojny. Rusi sa prvýkrát vzdali veľkého mesta pod tlakom ukrajinskej protiofenzívy, ktorá viedla k oslobodeniu mnohých obcí na východe a juhu krajiny, pripomenul Reuters.

Šéf ukrajinských železníc očakáva, že vlakové spojenie sa podarí obnoviť v priebehu týždňa. Iný miestny predstaviteľ ale upozornil, že humanitárna situácia v meste zostáva veľmi zlá. "Väčšina domov je bez elektriny, bez vody a s dodávkami plynu sú ťažkosti," povedal v televízii podpredseda oblastného snemu Jurij Sobolevskyj.

image

Na nikoho nezabúdame, nikoho neopustíme. Rovnako to bude aj v Heničesku a Melitopole, hovorí Zelenskyj

"Do Chersonu sa vrátila jar," spieva ukrajinská rocková skupina Kozak System v rovnomennej skladbe, ktorú nahrala cestou zo Ľvova a prvýkrát zaspievala na benzínke v oslobodenom meste. "Prví poslucháči zareagovali slzami, potleskom aj pokrikom Sláva Ukrajine," napísala ruská redakcia BBC na svojom webe.

Kým obyvatelia vítali osloboditeľov v ukrajinských uniformách, generálny štáb hlásil pokračovanie tvrdých bojov na Donbase na východe krajiny, kde ukrajinskí obrancovia počas 24 hodín odrazili ruské útoky na tucet obcí. Krutosť tamojších bojov prirovnal prezident Zelenskyj k peklu, bitka pritom pokračuje každý deň.

01 - Modified: 2022-11-13 13:04:22 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské železnice ponúkajú symbolické lístky do okupovaných miest: "Je to gesto viery v našich vojakov" 02 - Modified: 2022-11-13 08:11:23 - Feat.: 1 - Title: Strata Chersonu spôsobila v Kremli rozkol. Putin je terčom bezprecedentnej kritiky od ruských jastrabov 03 - Modified: 2022-11-13 08:53:25 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský vyjednávač vidí šancu na mierové rokovania v roku 2023. Popohnať ich môžu voľby v USA a Rusku 04 - Modified: 2022-11-13 06:57:17 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Rusi pred útekom z Chersonu odzrezali ľudí od vody, tepla aj elektriny. V Donecku panuje peklo 05 - Modified: 2022-11-12 19:04:16 - Feat.: 1 - Title: Na nikoho nezabúdame, nikoho neopustíme. Rovnako to bude aj v Heničesku a Melitopole, hovorí Zelenskyj 06 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:17