Nataša Pircová Musarová (54) v minulosti ako právnička zastupovala aj Melaniu Trumpovú pochádzajúcu zo Slovinska. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Slovinsko má svoju prvú prezidentku. Voľby vyhrala liberálna právnička Musarová

13.11.2022, 20:47
Autor:
TASRTASR

Nataša Pircová Musarová uviedla, že ak by vyhrala voľby, bola by "hlasom žien" v Slovinsku aj v zahraničí a pôsobila by ako "morálna autorita". "Prezident nemôže byť neutrálny a nemať nijaký názor. Nikdy som sa nebála ozvať sa," povedala pre AFP.

Prezidentské voľby v Slovinsku vyhrala liberálna právnička Nataša Pircová Musarová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Pircová Musarová sa tak v Slovinsku stane prvou ženou na prezidentskom poste.

Zo sčítania 82 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že Nataša Pircová Musarová, podporovaná stredoľavou vládou, získala v druhom kole volieb podporu 54 percent voličov. Jej protikandidáta, bývalého ministra zahraničných vecí Anžeho Logara, volilo v nedeľu 46 percent voličov.

Medzičasom Logar už zablahoželal Pircovej Musarovej k víťazstvu vo voľbách a vyjadril nádej, že bude prezidentkou všetkých Slovincov.

Tieto zatiaľ predbežné výsledky volieb zverejnené v nedeľu večer ústrednou volebnou komisiou sú novým neúspechom pre konzervatívcov v Slovinsku, konštatovala AFP.

image

Nová slovinská prezidentka sa teší zo svojej výhry. FOTO: REUTERS

Logar (46) kandidoval ako nezávislý, no je dlhoročným členom Slovinskej demokratickej strany (SDS) Janeza Janšu, ktorý v apríli neuspel vo svojej snahe o opätovné zvolenie za premiéra.

Kritici Janšu obviňovali, že počas svojho pôsobenia vo funkcii premiéra, ohrozoval slobodu médií a súdnictva a svojím konaním podkopával zásady právneho štátu.

Pircová Musarová (54) je bývalou televíznou moderátorkou, ktorá sa stala vplyvnou advokátkou. Preslávila sa tým, že zastupovala prominentné osobnosti. V nedávnej minulosti pracovala pre bývalú prvú dámu USA Melaniu Trumpovú pochádzajúcu zo Slovinska. Jej úlohou bolo, aby zabránila tomu, že firmy sa budú usilovať o komerčné využitie produktov s jej menom.

Pircová Musarová uviedla, že ak by vyhrala voľby, bola by "hlasom žien" v Slovinsku aj v zahraničí a pôsobila by ako "morálna autorita". "Prezident nemôže byť neutrálny... a nemať nijaký názor... Nikdy som sa nebála ozvať sa," povedala pre AFP.

Nový prezident nahradí vo funkcii dosluhujúcu hlavu štátu Boruta Pahora, ktorý funkciu zastával už dve volebné obdobia, a nemôže tak opäť kandidovať.      

01 - Modified: 2024-04-12 09:39:22 - Feat.: - Title: Rusko vyhostí diplomata zo slovinského veľvyslanectva v Moskve 02 - Modified: 2024-04-07 12:14:41 - Feat.: - Title: Slovinská prezidentka blahoželá Pellegrinimu: Teším sa na prácu s ním na silnejšej Európskej únii a NATO 03 - Modified: 2024-03-26 20:49:17 - Feat.: - Title: Scholz na návšteve Slovinska podporil rýchly vstup krajín západného Balkánu do Európskej únie 04 - Modified: 2024-03-21 14:23:11 - Feat.: - Title: Slovinsko vyhostí ruského diplomata, Moskva chystá odpoveď 05 - Modified: 2024-03-18 12:49:38 - Feat.: - Title: Slovinsko poskytne milión eur na českú iniciatívu dodávok munície pre Kyjev
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:25