StoryEditor

Putin mal prísť na G20 a postaviť sa nám. Možno by sme našli riešenia vojny, povedal Sunak Lavrovovi

15.11.2022, 10:24
Autor:
ČTKČTK

V poznámke mierenej krajinám, ktoré zostali v konflikte neutrálne, vrátane Číny a Indie, britský premiér povedal, že všetky štáty sú vo väčšom nebezpečenstve kvôli teraz vzniknutému precedensu.

Britský premiér Rishi Sunak dnes povedal predstaviteľom skupiny G20, že ruský prezident Vladimir Putin mal byť pripravený sa na summite postaviť svetovým lídrom. Odchod ruských jednotiek z Ukrajiny by znamenal podľa neho "najväčšiu zmenu" vo svetových záležitostiach.

Informoval o tom denník The Guardian. Sunak ako barbarskú odsúdil vojnu na Ukrajine na úvodnom zasadnutí summitu, ktorého sa namiesto Putina zúčastňuje za Rusko minister zahraničia Sergej Lavrov.

"Jeden človek má moc to všetko zmeniť," povedal Sunak na summite, na ktorom vystúpil prostredníctvom videoprejavu tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

image

Rusko v Chersone pred zimou zničilo celú kritickú infraštrutúru, povedal Zelenskyj po ovládnutí mesta

"Je pozoruhodné, že Putin sa necítil na to pripojiť sa k nám. Možno keby to urobil, mohli by sme sa pustiť do riešenia vecí," dodal. Povedal Sunak, ktorý sa podľa denníka so svojimi slovami obrátil na Lavrova, čo bolo prvýkrát od začiatku vojny vo februári, keď sa britský premiér stretol tvárou v tvár s vysokopostaveným ruským predstaviteľom.

"Pretože najväčšia zmena, ktorú by ktokoľvek mohol urobiť, je, že by Rusko odišlo z Ukrajiny a ukončilo túto barbarskú vojnu," dodal.

V poznámke mierenej krajinám, ktoré zostali v konflikte neutrálne, vrátane Číny a Indie, Sunak povedal, že všetky štáty sú vo väčšom nebezpečenstve kvôli teraz vzniknutému precedensu.

"Nezákonná invázia Ruska na Ukrajinu má hlboké dôsledky pre nás všetkých, pretože podkopala základné princípy suverenity a územnej celistvosti," povedal britský premiér.

"Od týchto princípov sme všetci závislí. Sú to základy medzinárodného poriadku. Musia sa dodržiavať. Je to veľmi jednoduché - krajiny by nemali napádať svojich susedov, nemali by útočiť na civilnú infraštruktúru a civilné obyvateľstvo a nemali by vyhrážať sa jadrovou eskaláciou. To sú určite veci, na ktorých sa všetci zhodneme," dodal.

image

Rusi Cherson vyrabovali: Práčky si chránili viac ako umenie, tvrdí svedok. Brali aj medvedíkov čistotných

Sunak svoje vystúpenie využil tiež na výzvu na ukončenie obilnej krízy. Za neprijateľnú označil skutočnosť, že Rusko z potravín a energií robí zbraň, hoci dve tretiny ukrajinského obilia smerujú do rozvojových krajín.

Prítomnosť Ruska vrhla na summit tieň a vzbudila obavy ohľadom podoby záverečného komuniké. Podľa zdrojov agentúry DPA sa však západným štátom podarilo do vyhlásenia presadiť pasáž, ktorá ruskú inváziu na Ukrajinu odsudzuje.

Stretnutie svetových lídrov na Bali je najväčšie od začiatku pandémie covidu-19. Vojna na Ukrajine nie je na oficiálnom programe rokovania vrcholnej schôdzky, napriek tomu však zasadnutiu dominuje.

01 - Modified: 2022-11-15 11:05:01 - Feat.: 1 - Title: Krajiny G20 vyjadrili znepokojenie nad svetovou potravinovou krízou, chcú stabilizovať trhy 02 - Modified: 2022-11-15 07:16:20 - Feat.: 1 - Title: Čínsky prezident vyzval, aby potraviny a energie neboli využívané ako zbrane. Ruskú inváziu však neodsúdil 03 - Modified: 2022-11-15 06:57:49 - Feat.: 1 - Title: Indonézsky prezident varoval pred ďalšou studenou vojnou a novým rozdelením sveta
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:08