Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden: Raketa, ktorá zasiahla Poľsko, zrejme nebola odpálená z Ruska. Preveríme to

16.11.2022, 06:38
Autor:
TASRTASR

"Vzhľadom na trajektóriu je nepravdepodobné, že by bola vypálená z Ruska, ale uvidíme," povedal šéf Bieleho domu Joe Biden.

Je nepravdepodobné, že raketa, ktorá v utorok zasiahla Poľsko a zabila tam dvoch ľudí, bola odpálená z Ruska. Podľa agentúry AP to povedal americký prezident Joe Biden. Varšave prisľúbil podporu vo vyšetrovaní incidentu.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v noci na dnes uviedlo, že v obci Przewodów na východe krajiny neďaleko hraníc s Ukrajinou dopadla raketa vyrobená v Rusku. Nešpecifikovalo však, kto raketu vystrelil. Moskva svoje zapojenie poprela.

"Existujú predbežné informácie, ktoré to spochybňujú," odpovedal Biden novinárom na otázku, či bola raketa vystrelená z Ruska. "Vzhľadom na trajektóriu je nepravdepodobné, že by bola vypálená z Ruska, ale uvidíme," uviedol šéf Bieleho domu.

K novinárom prehovoril po tom, ako zvolal mimoriadnu schôdzku predstaviteľov krajín G7 a NATO, ktorí sa zúčastňujú na summite G20 v Indonézii. Spojencov podľa svojich slov informoval o svojich skorších rozhovoroch s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a šéfom NATO Jensom Stoltenbergom. "Zistíme, čo sa presne stalo," uviedol ďalej Biden. "Potom spoločne určíme ďalší postup," dodal.

image

Zelenskyj obvinil Rusko z vypálenia rakiet na Poľsko a eskalácie konfliktu

Maximálna opatrnosť

Francúzsko vyzvalo na "maximálnu opatrnosť" ohľadom pôvodu rakety, pretože "mnoho krajín" v regióne má rovnaký typ zbraní, citovala dnes agentúra AFP Elysejský palác.

Raketu, ktorá explodovala v utorok na východe Poľska, sledovalo lietadlo NATO, ktoré prelietalo poľským vzdušným priestorom, píše stanica CNN na svojom webe s odvolaním sa na vojenského predstaviteľa Severoatlantickej aliancie. Kto strelu odpálil, však neuviedol.

Lídri NATO a G7 vydali po mimoriadnom zasadnutí vyhlásenie, v ktorom odsúdili "barbarské raketové útoky", ktoré Rusko v utorok vykonalo na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru. Výbuchy sa poľskou obcou ozvali približne v čase, keď ruské invázne sily zasiahli vzdušnými útokmi mestá a energetickú infraštruktúru po celej Ukrajine vrátane jej západnej časti, ktorá hraničí s Poľskom.

image

Dodávky ropovodom Družba dočasne stoja po zásahu transformátora ruskou raketou

Moskva podozrenia odmieta

Poľský prezident Andrzej Duda bol ohľadom pôvodu strely opatrnejší ako poľské ministerstvo zahraničia a uviedol, že úrady zatiaľ s istotou nevedia, kto ju odpálil ani kde bola vyrobená, poznamenala AP.

Uviedol, že bola "s najväčšou pravdepodobnosťou" skonštruovaná v Rusku, ale táto informácia sa ešte preveruje. Moskva už skôr svoje zapojenie poprela.

Kvôli incidentu sa dnes majú stretnúť tiež veľvyslanci členských krajín NATO. Varšava podľa Dudu pravdepodobne aktivuje článok 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý znamená konzultácie v prípade ohrozenia niektorej z členských krajín NATO.

Generálny tajomník OSN António Guterres sa podľa agentúry Reuters "veľmi obáva" kvôli správam o výbuchu rakety v Poľsku a dúfa, že incident bude dôkladne vyšetrený. "Je absolútne nevyhnutné zabrániť eskalácii vojny na Ukrajine," uviedol jeho hovorca Farhan Haq.

01 - Modified: 2022-11-15 21:04:57 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj obvinil Rusko z vypálenia rakiet na Poľsko a eskalácie konfliktu 02 - Modified: 2022-11-15 18:50:57 - Feat.: 1 - Title: Dodávky ropovodom Družba dočasne stoja po zásahu transformátora ruskou raketou 03 - Modified: 2022-11-12 15:36:08 - Feat.: 1 - Title: VIDEO: Rusi vyhodili do vzduchu most na veľkej priehrade pri Chersone. Satelity odhalili významné škody
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:25