Kolóny na hraniciach medzi Slovinskom a Chorvátskom by mali byť onedlho minulosťou. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Schengen sa môže rozšíriť o Chorvátsko, Rumunsko a Bulharsko už čoskoro. Krajiny dostali zelenú od komisie

16.11.2022, 14:42
Autor:
ČTKČTK

Rozhodujúce slovo budú mať vlády členských krajín, pričom rozšírenie Schengenu možno v Rade schváliť iba jednomyseľne.

Vlády členských krajín Európskej únie by mali bez ďalších prieťahov schváliť rozšírenie Schengenského priestoru o Chorvátsko, Rumunsko a Bulharsko, vyzvala dnes Európska komisia.

V novom vyhlásení potvrdila svoje hodnotenie, že všetci traja uchádzači spĺňajú podmienky na ukončenie kontrol na hraniciach so zvyškom únie. Rozhodnutie by mohlo prísť ešte pred koncom českého predsedníctva v Rade EÚ. To uplynie 31. decembra tohto roka.

Príliš dlhé čakanie

"Schengen je Európa. Tieto tri členské štáty si zaslúžia cítiť sa naplno jej súčasťou," uviedla na tlačovej konferencii eurokomisárka Ylva Johanssonová. "Čakanie bolo dlhé, povedala by som príliš dlhé," dodala.

image

Mikulec na juhu Maďarska: Tlak na vonkajšiu hranicu Schengenu je obrovský

Exekutíva EÚ už od roku 2011 považuje Rumunsko a Bulharsko za kandidátov pripravených na vstup do Schengenského priestoru, v prípade Chorvátska dospela k tomuto stanovisku v roku 2019. Po prijatí všetkých troch krajín opakovane volá aj Európsky parlament.

Rozhodujúce slovo však majú vlády členských krajín, pričom rozšírenie Schengenu možno v Rade schváliť iba jednomyseľne.

Holandská prekážka

Potenciálnou prekážkou sa aktuálne zdá byť Holandsko, ktorého parlament v októbri prijal uznesenie, ktoré vyzýva vládu na blokovanie vstupu Rumunska a Bulharska do zóny bez hraničných kontrol. Holandský premiér Mark Rutte však o niekoľko dní skôr uviedol, že každá krajina napĺňajúca príslušné podmienky "sa musí pripojiť do Schengenského priestoru".

Holandskí poslanci vo svojej rezolúcii hovoria o problémoch dvoch uvedených krajín s korupciou a organizovaným zločinom a požadujú ďalšie vyšetrovanie, podobné výhrady zaznievajú aj zo Švédska. Podľa Európskej komisie však majú členské krajiny k dispozícii všetky informácie potrebné na vynesenie kladného verdiktu.

Rozšírenie zóny voľného pohybu je jednou z priorít českého predsedníctva v Rade EÚ, ktoré končí na konci roka. Podľa Johanssonovej plánuje Česko otázku prijatia troch uchádzačov zaradiť na program rokovania ministrov vnútra v prvej polovici decembra. Uvažuje sa vraj o oddelenom hlasovaní o Chorvátsku a druhom bode ohľadom Rumunska a Bulharska.

"Komisia vyzýva všetky členské krajiny, aby české predsedníctvo plne podporili," uvádza exekutíva EÚ v čerstvo publikovanom hodnotení.

Silnejšia EÚ

Ak by rada požadovaný krok urobila, rozrástol by sa Schengenský priestor na 29 krajín. Aktuálne ho tvorí 22 členských krajín EÚ a tiež Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko. Slovensko do Schengenu vstúpilo na konci roka 2007.

Podľa Európskej komisie je prijatie nových členov v záujme celej EÚ. "Zabezpečí to, že únia bude silnejšia, prostredníctvom posilnenej ochrany našej spoločnej vonkajšej hranice a efektívnej policajnej spolupráce, bude viac prosperovať, v dôsledku eliminácie strát času na hraniciach a uľahčenia kontaktov medzi ľuďmi a podnikmi, a bude atraktívnejšia, pretože výrazne rozšíri najväčší zdieľaný priestor na svete bez vnútorných hraničných kontrol," uvádza vo vyhlásení.

image

Zlyhávame. Česi museli nasadiť vojakov na naše hranice, chránia ich pred migrantmi

Ako však znovu ukázali posledné týždne, kontroly na hraniciach vo vnútri Schengenu môžu byť dočasne obnovené. Kvôli zvýšeným počtom migrantov prichádzajúcich do EÚ z Balkánu po tejto možnosti siahlo aj Česko, ktoré v septembri začalo kontroly na hranici so Slovenskom. Čelí kvôli tomu obvineniam Bratislavy, že nedodržiava schengenský kódex a bilaterálnu dohodu o vrátení migrantov.

01 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny 02 - Modified: 2024-03-06 11:02:08 - Feat.: - Title: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko, vyhlásila Metsolová 03 - Modified: 2024-03-04 17:46:03 - Feat.: - Title: Slovensko podporuje rozšírenie Schengenu a návrhy na kontrolu migrácie, tvrdí Šutaj Eštok 04 - Modified: 2024-01-26 18:38:42 - Feat.: - Title: Slovensko podporuje plný vstup Rumunska do schengenu i hospodárskej organizácie, tvrdí Blanár 05 - Modified: 2023-12-31 06:20:22 - Feat.: - Title: Rumunsko a Bulharsko vstupujú do Schengenu. Zatiaľ iba čiastočne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 01:12