StoryEditor

Bez elektriny je viac ako desať miliónov Ukrajincov. Chceme prinútiť Kyjev k rokovaniam, reaguje Rusko

18.11.2022, 08:20
Autor:
ČTKČTK

Nedostatok elektriny a tepla v mnohých ukrajinských oblastiach sú Putinovho hovorcu dôsledkom aj toho, že kyjevské úrady odmietajú vyjednávať.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že momentálne je bez elektriny viac ako desať miliónov Ukrajincov, teda približne štvrtina populácie krajiny. Výpadky sú dôsledkom ruských útokov na ukrajinskú energetiku.

"Opäť sú havarijné vypnutia elektriny na doplnenie tých plánovaných, slúžiacich na stabilizáciu situácie. V tejto chvíli je bez elektriny viac ako desať miliónov Ukrajincov," povedal Zelenskyj s tým, že najviac je postihnutá Vinnycká, Odeská, Sumská oblasť a Kyjev. "Robíme všetko, aby sa dodávky elektriny vrátili do normálu," dodal prezident.

Objem výpadkov bol vo štvrtok v Kyjeve taký veľký, že predstavoval "rekord všetkých čias", uviedol podľa ukrajinských médií Serhij Kovalenko, riaditeľ firmy YASNO, ktorá je dodávateľom elektriny v metropole. Vypínanie však nezávisí na dodávateľoch. "Keď lietajú rakety nad hlavou, nikto nevie, kedy sa podarí dodávky elektriny obnoviť," dodal na vysvetlenú.

Zatiaľ čo v Kyjeve vo štvrtok prvýkrát snežilo, ruské vzdušné útoky za pomoci striel a dronov na energetické zariadenia pokračovali a vyžiadali si životy najmenej siedmich ľudí a dve desiatky zranených, napísala agentúra AP.

Zosilnenie ruských náletov na ukrajinskú energetiku a ďalšie civilné ciele dala do súvislosti s ruskými porážkami na bojisku, naposledy ústupom z Chersonu na juhu Ukrajiny.

Rusko v utorok 15. novembra podniklo zatiaľ najrozsiahlejší útok raketami, cieľom boli predovšetkým energetické objekty. Následné výpadky dodávok elektriny postihli celú Ukrajinu, pripomenul denník Ukrajinska pravda.

Kremeľ podľa tohto denníka medzitým priznal, že chce útokmi na ukrajinskú infraštruktúru donútiť prezidenta Volodymyra Zelenského k rokovaniam. Denník citoval vyjadrenie hovorcu ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý vo štvrtok pred novinármi podľa agentúry Interfax vyhlásil, že raketové údery na Ukrajine sú zamerané na takú infraštruktúru, ktorá "priamo alebo nepriamo súvisí s ich vojenským potenciálom".

Nedostatok elektriny a tepla v mnohých ukrajinských oblastiach sú podľa Peskova dôsledkom aj toho, že kyjevské úrady odmietajú vyjednávať.

01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:19