Zabitý ruský vojak, ilustračný obrázok. FOTO: Reuters
StoryEditor

Moskva hovorí o vraždách. Kyjev vyšetruje zábery, na ktorých majú Ukrajinci popravovať ruských vojakov

20.11.2022, 17:30
Autor:
ČTKČTK

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč vyhlásil, že sa podľa záberov zdá, že jeden z údajných ruských vojakov sa rozhodol na tých ukrajinských zaútočiť.

Ukrajinské úrady vyšetrujú zábery, ktoré podľa Ruska zachytávajú popravu desiatich ruských vojnových zajatcov. Podľa poradcu prezidentskej kancelárie a ukrajinského ombudsmana zábery naznačujú, že ruskí vojaci predstierali, že sa vzdávajú, aby mohli na ukrajinských vojakov zaútočiť.

"Samozrejme, že ukrajinské úrady to video vyšetrujú," povedala stanici CNBC ukrajinská vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanišynová. Je však podľa nej "vysoko nepravdepodobné", že zábery zodpovedajú tvrdeniam Moskvy. Ukrajinskí vojaci majú podľa vicepremiérky priamy rozkaz zajať čo najviac ruských vojakov, aby ich mohol Kyjev vymeniť za zajatých Ukrajincov.

image

V oslobodených oblastiach Ukrajiny našli úrady stovky tiel. Väčšina z nich patrila civilistom

Moskva hovorí o vraždách

Video tento týždeň zdieľali ruské účty na sociálnych sieťach. Na neoverených záberoch sú údajne ruskí vojaci, ktorí ležia na zemi po tom, čo sa vzdali mužom so žltými páskami na pažiach. Následne zaznie streľba a video ukáže nehybné telo. Nie je jasné, kto a kedy video, ktoré podľa BBC vzniklo pri obci Makijivka v západnej časti Luhanskej oblasti, natočil.

Ruské ministerstvo obrany v piatok incident na záberoch označilo za "brutálne vraždy" a "vojnový zločin". Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč povedal, že sa podľa záberov zdá, že jeden z údajných ruských vojakov sa rozhodol na ukrajinských vojakov zaútočiť.

"Ak sa rozhodnete vzdať a potom znenazdajky chytíte svoju zbraň, tak nie ste hrdina, ktorý vzdoruje, ale páchate vojnový zločin," povedal Arestovyč. "Nevieme - a z tohto videa to nie je jasné - ako sa tí, ktorí ležali na zemi, alebo niektorí z nich zachovali a v akom prostredí zomreli," dodal poradca.

image

Rokovania s Moskvou by znamenali našu kapituláciu. Pokusy Západu sú bizarné, tvrdí Podoľak

Mali začať strieľať

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec sa na telegrame vyjadril v podobnom duchu, napísal ruskojazyčný server BBC. Podľa neho možno z útržkov videa usúdiť, že vojnový zločin spáchali Rusi - pod zámienkou, že sa ukrajinským vojakom vzdávajú, začali paľbu.

"V takom prípade nemožno ruských vojakov považovať za vojnových zajatcov, pretože bojujú. Opätovať paľbu nie je vojnovým zločinom. Naopak tí, ktorí chcú využiť ochranu medzinárodného práva, aby zabíjali, by mali byť potrestaní," napísal ombudsman.

01 - Modified: 2022-11-20 15:23:59 - Feat.: 1 - Title: V oslobodených oblastiach Ukrajiny našli úrady stovky tiel. Väčšina z nich patrila civilistom 02 - Modified: 2022-11-20 09:21:50 - Feat.: 1 - Title: Rusko sa stiahlo z Chersonu usporiadane, tvrdí britská vojenská rozviedka 03 - Modified: 2022-11-20 08:48:27 - Feat.: 1 - Title: Rokovania s Moskvou by znamenali našu kapituláciu. Pokusy Západu sú bizarné, tvrdí Podoľak
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:25