StoryEditor

Ničivý zosuv pôdy na talianskom ostrove. Prúd bahna zmietol domy aj autá, správy o obetiach sa rôznia

26.11.2022, 12:02
26.11.2022, 15:34
Autor:
TASRTASR

Úrady požiadali miestnych obyvateľov, aby zostali doma a nekomplikovali záchranné práce. Doprava na mnohých cestách na ostrove bola zablokovaná.

Po dnešnom zosuve pôdy na talianskom ostrove Ischia bola zatiaľ s určitosťou potvrdená jedna mŕtva žena, povedal starosta Neapola Gaetano Manfredi. Nezvestná je podľa neho asi desiatka ľudí.

Médiá spočiatku hojne citovali vyhlásenie ministra infraštruktúry a dopravy Mattea Salviniho, podľa ktorého si nešťastie vyžiadalo osem mŕtvych. Opatrnejší však následne boli minister vnútra Matteo Piantedosi a tiež neapolský prefekt Claudio Palomba, podľa ktorého je nezvestných 12 ľudí.

"Situácia je zložitá, ide o ľudí, ktorí sú zrejme pod bahnom a nereagujú na volanie," povedal v rozhovore s televíziou TG2 minister vnútra Piantedosi. "Záchranné operácie sú ťažké, pretože poveternostné podmienky sú veľmi náročné. Prostriedky posielame po mori aj letecky," dodal.

image

Následky zosuvu pôdy na ostrove Ischia. FOTO: REUTERS

Dovolenková destinácia

Ostrov Ischia preslávili termálne kúpele. Prúd bahna zmietol desať domov, v mori potom skončili desiatky zaparkovaných áut a mikrobusov. 

Prístav, ktorý zabezpečuje trajektové spojenie so svetom, je teraz uzavretý. Ulice lemujú zdevastované vozne, bahno a sutiny. Niektoré oblasti v strednom a južnom Taliansku momentálne sužujú silné búrky. Podľa Sebastiana Musumeciho, ktorý vedie novovzniknuté ministerstvo pre južné regióny a more, na ostrove spadlo 120 milimetrov zrážok.

Medzi nezvestnými, o ktorých písali talianske médiá, bola okrem iného rodina s dojčiatkom. Tá je podľa prefekta Neapola na ceste do nemocnice. Zosuv od sveta odrezal okolo troch desiatok rodín, úhrnom zhruba stovku ľudí.

Niektorí uviazli v miestnom hoteli Terme Manzi bez elektriny. Približne 60-ročného muža previezli do miestnej nemocnice. Tú podľa denníka La Repubblica požiadalo niekoľko záchranárskych tímov o vaky na mŕtvych.

image

Následky zosuvu pôdy na ostrove Ischia. FOTO: REUTERS

Prvý zosuv prišiel skoro ráno

"Okolo polnoci začalo silno pršať. Od troch hodín sa začal ozývať lomoz. To bol prvý zosuv, ďalší prišiel okolo piatej hodiny," povedala agentúre ANSA ilustrátorka detských kníh Lisa Mocciarová, teraz uväznená na treťom poschodí obytného domu v Casamicciole.

"Bolo to pôsobivé, možno horšie ako povodne v roku 2009 a rovnako hrozné ako zemetrasenie v roku 2017," dodala. Prvé poschodie budovy zavalilo bahno. Mocciarová vo svojom byte poskytla útočisko menej šťastným obyvateľom domu.

K viacerým domom v najviac zasiahnutej oblasti je možné sa dostať iba úzkymi a nepriepustnými ulicami, a tak ich záchranári zatiaľ nemohli všetky skontrolovať a zistiť skutočný rozsah škôd. Úrady požiadali miestnych obyvateľov, aby zostali doma a nekomplikovali záchranné práce. Doprava na mnohých cestách na ostrove bola zablokovaná.

Hasičské tímy sa snažia dostať do zatiaľ odľahlých miest na rôznych miestach zosuvu. Teraz na mieste pracuje 70 jednotiek hasičov, ďalších deväť pláva na pomoc z neďalekého Neapola. Na mieste pomáhajú tiež potápači a námorníci.

Ischia je najväčším ostrovom v Neapolskom zálive. Na sopečnom ostrove s rozlohou 46 kilometrov štvorcových žije celoročne približne 63-tisíc ľudí, v lete ich tam je viac ako 200-tisíc.

image

Následky zosuvu pôdy na ostrove Ischia. FOTO: REUTERS

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 04 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:34