Policajti hliadkujú pred americkým veľvyslanectvom v Madride, kam tiež prišla podozrivá zásielka. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinské úrady dostali balíčky presiaknuté krvou. Podľa Kyjeva v nich boli oči zvierat

02.12.2022, 12:32
02.12.2022, 15:04
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba sa podľa vlastných slov domnieva, že by mohlo ísť o kampaň teroru a zastrašovania ukrajinských zastupiteľských úradov.

Veľvyslanectvá a konzuláty Ukrajiny vo viacerých európskych krajinách, vrátane Česka, dostali zakrvavené balíčky obsahujúce zvieracie oči. Dnes o tom na Facebooku informoval hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko.

Polícia v Brne uviedla, že evakuovala ukrajinský konzulát kvôli balíku obsahujúcemu živočíšne tkanivo. Podľa ukrajinského ministra zahraničia Dmytra Kulebu sa vláda v Kyjeve domnieva, že ide o naplánovanú kampaň teroru a zastrašovania ukrajinských zastupiteľských úradov.

image

Ukrajinské úrady dostali balíčky presiaknuté krvou. Podľa Kyjeva v nich boli oči zvierat

Nikolenko napísal, že po sérii listových bômb odhalených v uplynulých dňoch v Španielsku prišli krvavé balíčky obsahujúce zvieracie oči na ukrajinské veľvyslanectvá v Maďarsku, Poľsku, Chorvátsku, Taliansku a Rakúsku, na generálne konzuláty v Neapole a Krakove a na konzulát v Brne. Opísal, že balíčky boli nasiaknuté pravdepodobne krvou a zapáchali. "Skúmame význam tohto odkazu," dodal.

Nikolenko informoval aj o incidentoch v iných krajinách. Zničený bol podľa neho vchod do rezidencie ukrajinského veľvyslanca vo Vatikáne, na veľvyslanectve v Kazachstane niekto nahlásil, že sa tam nachádza výbušnina, ale táto informácia nebola pravdivá.

Ambasáda v USA dostala list s kópiou článku kritického voči Ukrajine. Nikolenko napísal, že rovnako ako väčšina ostatných zásielok aj tento list dorazil z jednej európskej krajiny. O akú ide však nešpecifikoval.

image

Rusi ničia ukrajinské pamiatky. Nový web teraz dokumentuje bohatstvo tamojšej kultúry aj sviatkov

"Nedokážu Ukrajinu zastaviť na diplomatickom fronte, a tak sa nás snažia zastrašiť," uviedol Kuleba v citácii zverejnenej na Nikolenkovom profile. Šéf ukrajinskej diplomacie nariadil zvýšiť bezpečnostné opatrenia na ukrajinských ambasádach a konzulátoch.

V Španielsku listové bomby prišli napríklad premiérovi Pedrovi Sánchezovi, na americké a ukrajinské veľvyslanectvo. Španielske úrady vec vyšetrujú ako terorizmus. Podľa miestnych médií boli zásielky pravdepodobne odoslané zo španielskeho územia.

01 - Modified: 2022-12-02 11:03:15 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský konzulát v Brne evakuovali. Prišla tam podozrivá zásielka, ktorá pripomínala listovú bombu
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:27