Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nárast nenávistných prejavov na twitteri je podľa vedcov bezprecedentný, sloboda prejavu má daň

02.12.2022, 22:57
Autor:
ČTKČTK

Posun v tom, ako sa užívatelia twitteru vyjadrujú, je len vyvrcholením zmien, ktoré Musk zaviedol. Vrátili sa niektoré účty, ktoré twitter predtým pravidelne odstraňoval.

Predtým, ako miliardár Elon Musk kúpil internetovú firmu Twitter, objavovali sa na rovnomennej sociálnej sieti urážky Afroameričanov v priemere viac ako tisíckrát denne. Teraz sa ich počet takmer strojnásobil. Podľa amerických výskumníkov to ukazuje, že sa od nástupu Muska do vedenia spoločnosti prudko zvýšil rozsah problematického obsahu a predtým zakázaných účtov, uviedol denník The New York Times. Musk však dnes reagoval, že je to práve naopak.

Ako ďalší príklad slúžia urážky voči komunite LGBT+. Pred Muskovou kúpou sa na twitteri objavili v priemere 2500-krát denne, teraz je to takmer 4000-krát. Počet antisemitských príspevkov vzrástol o viac ako 61 percent. Tieto zistenia poskytujú doteraz najkomplexnejší obrázok o tom, ako sa konverzácia na twitteri zmenila odvtedy, čo Musk koncom októbra dokončil transakciu za 44 miliárd dolárov.

Vrátili sa účty teroristov

Posun v tom, ako sa užívatelia twitteru vyjadrujú, je len vyvrcholením zmien, ktoré Musk zaviedol. Vrátili sa niektoré účty, ktoré twitter predtým pravidelne odstraňoval - napríklad tie, ktoré sa identifikujú ako súčasť teroristickej organizácie Islamský štát. Účty spojené s konšpiračným hnutím QAnon si zase nanovo zaplatili overený status, ktorý im dodáva punc legitimity.

Tieto zmeny sú podľa výskumníkov alarmujúce. Uviedli, že nikdy predtým nezaznamenali taký prudký nárast nenávistných prejavov, problematického obsahu a predtým zakázaných účtov v takom krátkom období na jednej z najviac používaných sociálnych sietí.

image

Biden vyzval amerických politikov, aby odsúdili antisemitizmus, reagoval na rappera Kanyeho Westa

Musk predtým uviedol, že je "zástancom slobody prejavu" a verí v neobmedzenú diskusiu na internete. Rýchlo pristúpil k revízii praktík twitteru a umožnil návrat bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý bol predtým vylúčený za tweety, ktoré mohli podnecovať násilie. Minulý týždeň Musk navrhol rozsiahlu amnestiu pre účty, ktoré predchádzajúce vedenie firmy pozastavilo. A v utorok ukončil vymáhanie opatrení proti dezinformáciám o chorobe covid-19.

Musk ale odmieta tvrdenia, že sa pod jeho dohľadom zvýšil počet nenávistných prejavov. Na twitteri dnes zverejnil na graf, ktorý podľa neho ukazuje, že stále klesajú, a to aj napriek výraznému nárastu užívateľov. Nepovedal ale, ako počty nenávistných prejavov merajú.

image

Na trate smerujú modernizované vlaky. Kde budú premávať a kto má nárok na zľavy?

Zmeny v obsahu twitteru majú nielen spoločenské dôsledky, ale ovplyvňujú aj hospodársky výsledok spoločnosti. Inzerenti, ktorí zabezpečujú asi 90 percent príjmov internetovej firmy, znížili svoje výdavky na platformu, pretože čakajú, ako sa jej bude dariť. Niektorí z nich uviedli, že sa obávajú zníženej kvality diskusií.

Nárast môže pokračovať

Nárast nenávistných prejavov či antisemitských príspevkov podľa výskumníkov začal ešte predtým, ako Musk uvoľnil pravidlá pre obsah. To podľa nich naznačuje, že by ich ešte mohlo pribudnúť.

Ak k tomu dôjde, nie je jasné, či bude mať Musk zavedené pravidlá na riešenie nenávistných prejavov. Nie je tiež zrejmé, či má Twitter v súčasnosti zamestnancov, ktorí by moderovanie stíhali. Musk minulý mesiac prepustil, vyhodil alebo prijal výpovede viac ako polovice zamestnancov spoločnosti.

image

Ukrajinský konzulát v Brne evakuovali. Prišla tam podozrivá zásielka, ktorá pripomínala listovú bombu

Nezisková organizácia Anti-Defamation League, ktorá Twitteri pravidelne podáva hlásenia o antisemitských tweetoch a sleduje, ktoré príspevky sú odstraňované, uviedla, že spoločnosť z 60 percent nahlásených tweetov prijala opatrenia iba v polovici prípadov.

"Poradili sme Muskovi, že Twitter by mal nielen zachovať pravidlá, ktoré má už roky, ale mal by na ne vyčleniť prostriedky," uviedla viceprezidentka tejto organizácie Yael Eisenstatová, ktorá sa s Muskom stretla minulý mesiac. Podľa nej sa nezdalo, že by Musk mal záujem dbať na rady skupín, ktoré sa zaoberajú ochranou ľudských práv. "Namiesto toho dodal odvahu rasistom, homofóbom a antisemitom," dodala.

01 - Modified: 2022-12-02 21:25:32 - Feat.: 1 - Title: Biden vyzval amerických politikov, aby odsúdili antisemitizmus, reagoval na rappera Kanyeho Westa 02 - Modified: 2022-12-02 18:30:00 - Feat.: 0 - Title: Na trate smerujú modernizované vlaky. Kde budú premávať a kto má nárok na zľavy? 03 - Modified: 2022-12-02 11:03:15 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský konzulát v Brne evakuovali. Prišla tam podozrivá zásielka, ktorá pripomínala listovú bombu
01 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 04 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre 05 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:02