StoryEditor

Razia v Nemecku. Šľachtic a politička plánovali krvavý prevrat, zo štátu chceli mať kniežatstvo

07.12.2022, 12:07
Autor:
ČTKČTKdttdtt

Podľa nemeckej prokuratúry sa skupina skladala z členov radikálneho hnutia Ríšski občania. Skupina sa podľa agentúry Reuters snažila aj o nadviazanie kontaktov s Ruskom.

Nemecká polícia v stredu pri rozsiahlej razii zatkla 25 ľudí patriacich k extrémistickej pravicovej skupine Ríšski občania, ktorá podľa vyšetrovateľov plánovala prevrat a ozbrojené útoky proti štátu.

Hnutie popiera legitimitu spolkovej republiky a vyzýva na zvrhnutie spolkových inštitúcií. Vodcami extrémistov boli šľachtic a exposlankyňa za AfD, uviedol Bild. Skupina hľadala kontakty s Ruskom, Kremeľ to popiera.

Nemecká prokuratúra uviedla, že skupina sa snažila získať pre svoj plán aj príslušníkov nemeckej armády. Medzi zadržanými je člen elitnej armádnej jednotky Komando špeciálnych síl KSK, ktorej časť už v roku 2020 ministerstvo obrany zrušilo kvôli podozreniam z pravicového extrémizmu.

Rátali s tým, že si prevrat vyžiada obete

Členovia Ríšskych občanov chceli podľa prokuratúry zvrhnúť štátne zriadenie a nahradiť ho svojim, ktorého základy už mali pripravené.

"Členovia združenia si boli vedomí, že tento projekt možno realizovať iba za použitia vojenských prostriedkov a násilia proti predstaviteľom štátu, vrátane páchania vrážd," uviedla prokuratúra.

Zadržaná teroristická skupina zároveň plánovala vybudovať novú armádu a existoval tiež plán na násilný vpád do sídla parlamentu. Dnes to na tlačovej konferencii v Karlsruhe vyhlásil najvyšší prokurátor Peter Frank.

Povedal tiež, že extrémisti zastávali rôzne konšpiračné teórie, vrátane teórie amerického konšpiračného hnutia QAnon. Osem z 25 zadržaných je podľa Franka už vo vyšetrovacej väzbe. Medzi zatknutými je aj 55-ročná exposlankyňa za AfD Birgit Malsack-Winkemannová a šľachtic Heinrich XIII. Reuß.

Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann označil záťah za protiteroristickú operáciu na obranu demokracie. „Demokracia sa vie brániť: Od rána prebieha rozsiahla protiteroristická operácia. Spolková prokuratúra vyšetruje možnú teroristickú sieť v prostredí Ríšskych občanov. Existuje podozrenie, že bol plánovaný ozbrojený útok na ústavné orgány,“ napísal.

Kremeľ poprel, že by Rusko malo čokoľvek s extrémistami, proti ktorým urobili záťah nemecké úrady, do činenia. Ide podľa neho o vnútornú záležitosť Nemecka.

image

Strašenie Sorosom je jasný antisemitizmus. Po vraždách sme sprísnili opatrenia, tvrdí šéf židovskej obce

Základ v konšpiračných teóriách

Prokuratúra v Karlsruhe uviedla, že sieť zatiaľ nemá názov. Podľa nej bola vytvorená na základe konšpiračných teórií a jej členovia sú presvedčení, že Nemecku vládne takzvaný „hlboký štát“, teda skryté mocenské štruktúry, ktoré fungujú nezávisle na politickom vedení štátu a sledujú vlastné ciele.

Skupina podľa vyšetrovateľov existuje najneskôr od novembra 2021. Jej ústredným orgánom je „rada“, ktorá má podobne ako bežné vlády svoje rezorty – od spravodlivosti, cez zahraničné veci po zdravotníctvo. „Členovia ‚rady‘ sa od novembra 2021 pravidelne skryto schádzali, aby naplánovali prevzatie moci v Nemecku a vytvorenie vlastných štátnych štruktúr,“ uviedla prokuratúra.

Vojenská odnož skupiny mala „odstrániť“ demokratický právny štát aj na úrovni obcí či okresov. Skupina si bola vedomá toho, že počas preberania moci budú umierať ľudia. "Tento scenár chápala ako nevyhnutný medzikrok na dosiahnutie vytúženej ‚zmeny systému na všetkých úrovniach‘," dodalo štátne zastupiteľstvo.

Z Nemecka chceli mať kniežatstvo

Policajti zo špeciálnych jednotiek v rámci razie prehľadali 137 objektov v jedenástich spolkových štátoch. Okrem iného dom v berlínskej rezidenčnej štvrti Wannsee či lovecký kaštieľ v Bad Lobensteine. Pátranie podľa denníka Bild prebiehalo aj v tridsiatke nehnuteľností napríklad v Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Hesensku či Dolnom Sasku.

Príslušníci hnutia, ktoré nemecké úrady vedú ako domácu teroristickú organizáciu, chceli podľa Bildu po prevrate zostaviť novú vládu. Vládny aparát mal byť zriadený ako kniežatstvo podľa monarchistických zásad a rozdelený na rôzne ministerstvá. Do vedenia úradov mali byť dosadení ľudia s vplyvnými pozíciami v sociálne či finančne silných oblastiach verejného života.

Stanica Deustche Welle uvádza, že z celkom 25 zatknutých pochádzalo 24 z Nemecka. Jeden muž je pôvodom z Ruska. Jedného podozrivého potom zadržala polícia v Rakúsku a jedného v Taliansku.

Hnutie Ríšski občania (v nemeckom origináli Reichsbürger) je tvorené radom malých organizácií. Jeho členovia neuznávajú autoritu súčasného vládneho systému. Mnohí z nich preto odmietajú platiť dane a usilujú sa o vrátenie nemeckých hraníc späť do stavu z roku 1937. Hnutie na niektorých miestach dokonca vyhlásilo svoje vlastné územie pomenované ako „Druhá nemecká ríša“ alebo „Slobodné Prusko“.

Ríšski občania sa do hľadáčika polície dostali v októbri 2016 po tom, čo jeden z ich členov v Bavorsku zastrelil policajta. O niekoľko mesiacov neskôr došlo k ďalšiemu incidentu, pri ktorom sa stúpenec hnutia vyhrážal puškou okoloidúcim v západonemeckom meste Trevír. 

01 - Modified: 2022-12-07 10:25:57 - Feat.: 0 - Title: V Nemecku zatkli 25 extrémistov. Plánovali násilný prevrat a nastoliť monarchiu
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:54